Ανεπαρκή σίτιση, ανύπαρκτη ιατρική φροντίδα και κυρίως απουσία ενημέρωσης των μεταναστών για την επόμενη μέρα της κράτησής τους είδαν οι εθελοντές των «Γιατρών του Κόσμου» κατά την αυτοψία τους στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, την Τετάρτη.

Παθολόγος, ορθοπεδικός, φυσίατρος, κοινωνικός λειτουργός και παιδίατρος, όλοι εθελοντές των «Γιατρών του Κόσμου», βρέθηκαν στην Αμυγδαλέζα, προκειμένου να εξετάσουν τους μετανάστες και να τους παράσχουν φαρμακευτική περίθαλψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας των «Γιατρών του Κόσμου», Νικήτας Κανάκης, οι εθελοντές ήρθαν αντιμέτωποι με την απουσία υποδομών στο κέντρο κράτησης και με συνθήκες που θυμίζουν «στρατόπεδο συγκέντρωσης», όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Μπορεί στην Αμυγδαλέζα να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες ζωής και να μην υπάρχει βία, δεν παύει όμως να είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης», προσθέτει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυτοψία, στο κέντρο κράτησης δεν υπάρχει μόνιμη ιατρική περίθαλψη από τον Δεκέμβριο για τους περίπου 1.100 κρατούμενους, ενώ είναι ανεπαρκής και η σίτισή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την ιατρική εξέταση προέκυψε ότι οι περισσότεροι από τους κρατούμενους εμφανίζουν περιορισμένα προβλήματα, συμπτώματα της λεγόμενης «νόσου του πρόσφυγα», που όμως δεν έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχει γίνει έλεγχος στους κρατούμενους για φυματίωση, με εξαίρεση κάποιους ανήλικους.

Όπως διαπιστώνει ο κ. Κανάκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι υπάρχουν μετανάστες που δεν έχουν λόγο να κρατούνται στην Αμυγδαλέζα, είτε γιατί έχει παρέλθει το 18μηνο, είτε γιατί προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην περίπτωση ενός Ρουμάνου.

«Οι περισσότεροι μετανάστες δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει, γιατί κρατούνται και τι θα γίνει στο μέλλον και αυτό έχει τεράστια ψυχολογική επίπτωση πάνω τους, όπως συνέβη και με την πρόσφατη αυτοκτονία του κρατούμενου. Πιστεύω ότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αμυγδαλέζα», εξηγεί ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτεταμένο είναι, επίσης, το πρόβλημα διαχείρισης των ανήλικων, καθώς αρκετοί εντοπίστηκαν να διαμένουν μαζί με ενήλικες.

«Είναι πολλοί οι ανήλικοι και αν δεν ενταχθούν σε δομές, θα αποτελέσουν πρώτη ύλη για το οργανωμένο έγκλημα», τονίζει ο γενικός γραμματέας των «Γιατρών του Κόσμου».

Οι εθελοντές της ΜΚΟ ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του κέντρου κράτησης, αίτημα που έγινε άμεσα δεκτό.

Οι γιατροί συνομίλησαν με τους μετανάστες και δεν ήταν λίγες οι φορές που συγκλονίστηκαν από τις περιγραφές τους. Όπως στην περίπτωση ενός 30χρονου Πακιστανού, ο οποίος διηγήθηκε στον Νικήτα Κανάκη ότι πήγε να καταγγείλει στην Αστυνομία ένα περιστατικό εκμετάλλευσης στην εργασία του και βρέθηκε στην Αμυγδαλέζα, όπου κρατείται τους τελευταίους οκτώ μήνες.

«Είναι πάγια η θέση μας ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι κρατούμενοι και το κράτος έχει την ευθύνη τους και οφείλει να τους φροντίσει», επισημαίνει ο κ. Κανάκης.

Πλήρης έκθεση της επίσκεψης των «Γιατρών του Κόσμου» στην Αμυγδαλέζα αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης