Ρεπορτάζ : Τόνια Κανελλίδου

Οι Γιατροί Της Καρδιάς είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που σαν σκοπό της έχει τη δωρεάν διανομή τροφίμων σε πληθυσμούς που δοκιμάζονται από υποσιτισμό και κακουχίες. Βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή σε πολεμικά γεγονότα και φυσικές καταστροφές, ενώ πρωταγωνιστεί στην ανέγερση, συντήρηση και εξοπλισμό ιατρικών κέντρων, σχολείων και την κατασκευή δεξαμενών για άντληση πόσιμου νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και το δικαιούται, ως μη κυβερνητική οργάνωση, δεν έχει ζητήσει ποτέ χρήματα από το κράτος. Οι ανάγκες της κατά κύριο λόγο καλύπτονται από δικούς της οικονομικούς πόρους.  

Συναντηθήκαμε με την αντιπρόεδρο της οργάνωσης «Γιατροί Καρδιάς», κ. Ελένη Σωτηρίου, λίγο πριν φύγει για την επόμενη αποστολή, η οποία αναφέρθηκε στο προφίλ των ανθρώπων που είναι μέλη των ΓΤΚ, «Είμαστε της νοοτροπίας ότι  όλοι είναι χρήσιμοι σε μία τέτοιου είδους ομάδα. Όλοι όσοι έρχονται κοντά μας έρχονται εθελοντικά, έρχονται για την ανιδιοτελή προσφορά των ανθρώπων προς τον συνάνθρωπο και ειδικότερα προς τον συνάνθρωπο που πάσχει».

Βρισκόμαστε εκεί που δεν έχει  πάει καμία άλλη ανθρωπιστική αποστολή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΓΤΚ επιλέγουν να πηγαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές εκεί που οι άνθρωποι έχουν πραγματική ανάγκη. Σημαντικό έργο των ΓΤΚ αποτελεί και η κατασκευή σχολείων. Επιδίωξη  είναι όλα τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον μία στοιχειώδη εκπαίδευση. Φτιάχνουν λοιπόν σχολεία από το μηδέν.

Η κ. Σωτηρίου μας αναφέρει χαρακτηριστικά «Από τη στιγμή που θα γίνει επιλογή της περιοχής παίρνουμε άδεια από την κυβέρνηση για το χώρο που θα οικοδομήσουμε και έπειτα παίρνουμε προσφορές για τα οικοδομικά υλικά επιτηρώντας και τσεκάροντας πάντα τις διαδικασίες. Το συγκινητικό είναι πως μας βοηθούν οι ίδιοι οι άνθρωποι που εμείς ουσιαστικά  πάμε να βοηθήσουμε παρόλο που είναι πεινασμένοι και εξαντλημένοι. Σκεφτείτε πως φτιάχνουν μόνοι τους τούβλα και έτσι δεν χρειάζεται να τα αγοράσουμε με αποτέλεσμα να πέφτει το κόστος κατασκευής ενός έργου. Όσα χρήματα εξοικονομούμε τα δίναμε για να φτιάξουμε το επόμενο σχολείο νοσοκομείο, υδραγωγείο κάπου αλλού. Στα σχολεία δίνουμε ελληνικά ονόματα και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση να βλέπεις ότι τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν. Την μόνη προϋπόθεση αν μπορούμε να το πούμε έτσι, που έχουμε βάλει είναι να κυματίζει η γαλανόλευκη σε όλα αυτά τα σχολεία».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στην περιοχή Κισούρο οι ΓΤΠ έφτιαξαν ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο με υπερσύγχρονα μηχανήματα, το οποίο διαθέτει σπίτια για τους γιατρούς και τους νοσοκόμους.

Συνολικά βρίσκονται 24 γιατροί τους οποίους  πληρώνουν οι ΓΤΚ μέχρι το τέλος του χρόνου. Το ευχάριστο είναι πως το γεγονός αυτό έκανε καλό στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του νοσοκομείου όπου δημιουργήθηκε μία ολόκληρη κοινότητα που αναπτύχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς ενώ σε περιοχές όπως το Καμερούν και η Τανζανία βοήθησαν στο να φτιαχτούν μικρά υδραγωγεία.

Το βασικό σκεπτικό των ΓΤΚ είναι οι άνθρωποι να τρώνε να κοιμούνται χωρίς πόνο και να έχουν νερό να πιουν.

Προσφορά και στην ελληνική κοινωνία

Οι Γιατροί της Καρδιάς, ασχολούνται και με την ελληνική κοινωνία όπου εκείνη το έχει ανάγκη. Βρέθηκαν κοντά στους πυρόπληκτους του νομού Ηλείας  όχι μόνο προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης αλλά χτίζοντας, πάντα με δικά τους έξοδα, και ένα σχολείο στην περιοχή Κουτσοχέρα. Η ολοκλήρωση του οικοδομήματος στοίχησε 85 χιλιάδες ευρώ όμως στα εγκαίνια του σχολείου δεν εμφανίστηκε κανείς από την επίσημη πολιτεία όπως αναφέρει η κ. Σωτηρίου

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία με γνωστή εταιρεία για την τροφοδότηση σχολείων του κέντρου, στα οποία έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα υποσιτισμού σε μαθητές, με 200 σάντουιτς σε ημερήσια βάση.

Φυσικά όλα αυτά γίνονται χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος . Σημαντικό είναι και το γεγονός  ότι οι ΓΤΚ κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκέψεις σε σχολεία ανά την Ελλάδα για να ενημερώσουν για το έργο τους αλλά και να μεταφέρουν εικόνες από τις δραστηριότητες τους  στους μικρούς μαθητές ώστε να ενημερωθούν για μία πραγματικότητα που μπορεί να είναι μακριά αλλά υφίσταται.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη της κ. Σωτηρίου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης