Αποστολή στην Πάτρα: Σωτήρης Σκουλούδης, Χάρης Γκίκας
Μεγάλη συζήτηση αλλά και αντιδράσεις έχει εγείρει η επιλογή της κυβέρνησης να πραγματοποιούνται πολύ λίγα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό σε συμπτωματικούς πολίτες, μια επιλογή που όπως έχει αναφέρει σε επίσημες ενημερώσεις ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόρδας, αποτελεί για διάφορους λόγους στρατηγική τακτική της κυβέρνησης.
Σε συνέντευξη του στο zougla.gr, ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος-ερευνητής, καθηγητής Δημόσιας Υγείας, και ένας από τους Έλληνες επιστήμονες με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως, επισημαίνει αυτό ακριβώς που αποτελεί και οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: Την ανάγκη να γίνονται μαζικοί έλεγχοι στους συμπτωματικούς πολίτες, καθώς χωρίς τα σχετικά στοιχεία, μειώνονται οι δυνατότητες προστασίας τους αλλά και αντιμετώπισης της πανδημίας, αν και τα μέτρα περιορισμών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι η αναγκαία υποδομή, των μηχανημάτων που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα τεστ, υπάρχει, σε διάφορα νοσοκομεία και πανεπιστήμια ανά τη χώρα. Όμως, όπως προκύπτει τις τελευταίες ώρες από διάφορα δημοσιεύματα, πλέον τίθεται ζήτημα ανεπάρκειας των ανταλλακτηρίων, δηλαδή των απαραίτητων αναλώσιμων για τα διαγνωστικά τεστ.
Το zougla.gr ταξίδεψε μέχρι την Πάτρα, και επισκέφτηκε το εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας, όπου εκεί υπάρχει διαγνωστικό μηχάνημα, και συνομίλησε με τον διευθυντή του εργαστηρίου, Δρ. Κωνσταντίνο Πουλά, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο καθηγητής μας έδειξε ένα τέτοιο διαγνωστικό μηχάνημα, επισημαίνοντας ότι «είναι χρυσή ευκαιρία για το κράτος να αξιοποιήσει τα ερευνητικά εργαστήρια», ενώ αν πράγματι υπάρχουν ελλείψεις στα ανταλλακτήρια-αναλώσιμα των μηχανημάτων, τότε, όπως μας λέει,«θα μπορούσαν αυτά να αναζητηθούν και από τον ιδιωτικό τομέα».
«Κι αφού υπάρχουν τα εργαστήρια, όπως βλέπετε, γιατί δεν προβλέψαμε εγκαίρως να προμηθευτούμε τα απαραίτητα ανταλλακτήρια», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Πουλάς.
Δείτε το ρεπορτάζ: