Αμαλία Σοφιανοπούλου
Αποζημίωση 100.000 ευρώ θα λάβει η οικογένεια του 27χρονου που το 2017 αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 7ο όροφο του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Βόλου.
Ο ασθενής είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο έχοντας ήδη κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, αφού είχε καταναλώσει ποσότητα χαπιών και είχε πηδήξει από λόφο. Όταν διακομίσθηκε στο νοσοκομείο δηλώθηκαν ευθύς εξ αρχής οι αυτοκτονικές του τάσεις. Ωστόσο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό οδηγήθηκε σε θάλαμο στον 7ο όροφο, χωρίς την παραμικρή επιτήρηση.
Την επομένη, ο άνδρας δήλωσε στον νονό του που τον επισκέφθηκε πως θα επιχειρήσει εκ νέου να θέσει τέλος στη ζωή του μέσα στο νοσοκομείο. Παρ’ ότι ο νονός του ενημέρωσε το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς για την πρόθεση του ασθενούς δεν έγινε καμία ενέργεια με αποτέλεσμα μετά από λίγο να ανοίξει το παράθυρο και να πηδήξει στο κενό. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.
Σημειώνεται πως είχε διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση ενώ είχε γίνει αναφορά στο Σώμα Επιθεωρητών και μήνυση που όμως μπήκαν στο αρχείο χωρίς να τιμωρηθούν όσοι συντέλεσαν στην τραγωδία.
Μητέρα θανόντος: «Ξέρετε τι είναι να βλέπεις το παιδί σου να πέφτει από το παράθυρο;»
Η μητέρα του 27χρονου μίλησε στο zougla.gr για την απόφαση που δικαίωσε την οικογένειά της, καταγγέλλοντας παράλληλα τις εγκληματικές παραλείψεις του νοσοκομείου και του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού: «Πήγαμε το παιδί στο νοσοκομείο με απόπειρα αυτοκτονίας και οι γιατροί αφού του έκαναν πλύση στομάχου τον πήγαν στον 7ο όροφο, χωρίς φύλαξη. Το παιδί πέταξε τα καλώδια και πήδηξε από το παράθυρο. Είχε έρθει ο νονός του και ο γιος μου του είχε εκμυστηρευτεί ότι σκόπευε να επαναλάβει την πράξη. Ο νονός του ενημέρωσε τους γιατρούς. Τους είπε: “Ελάτε, θα το ξανακάνει”. Όμως αυτοί δεν πήγαν. Εγώ με τον σύζυγό μου είχαμε βγει για λίγο έξω από το δωμάτιο και γυρίσαμε να ρωτήσουμε τους γιατρούς για την υγεία τους παιδιού μας. Άνοιξα την πόρτα να μπω μέσα και εκείνη την ώρα το παιδί μου έπεφτε από το παράθυρο. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, να βλέπεις το παιδί σου να πέφτει από το παράθυρο. Το πήγαμε ζωντανό το παιδί και το πήραμε στην κάσα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, να μην ξανασυμβεί σε κανέναν κάτι αντίστοιχο».
Παράλληλα, η μητέρα του θανόντος καταγγέλλει την απόφαση να μπει η υπόθεση στο αρχείο: «Τα έκλεισαν όλα. Δεν έπρεπε να βρεθεί άκρη; Ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι που τον πήγαν στον 7ο όροφο; Δεν έπρεπε να λέγεται νοσοκομείο αυτό, εγώ το ονομάζω νεκροταφείο».
Δικηγόρος Νικόλαος Διαλυνάς: «Η απόφαση μιλάει για το αυτονόητο – Εκτίθενται όσοι έβαλαν την υπόθεση στο αρχείο»
Ο δικηγόρος της οικογένειας, Νικόλαος Διαλυνάς μίλησε στη «Ζούγκλα» για την πρωτοποριακή απόφαση του δικαστηρίου η οποία εκθέτει όσους έβαλαν την αναφορά στο Σώμα Επιθεωρητών, την Ένορκη Διοικητική Εξέταση και τη μήνυση στο αρχείο.
«Είναι ελάχιστες οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για παρόμοια υπόθεση. Εκείνο όμως που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι είχαμε κάνει αναφορά στο Σώμα Επιθεωρητών, είχε διαταχθεί ΕΔΕ, είχε γίνει μήνυση που όμως μπήκαν στο αρχείο. Το θέμα είναι: “Τώρα τι έχουν να πουν όλοι αυτοί;”. Γιατί η απόφαση αυτή μιλάει για το αυτονόητο. Όταν μεταφέρεται ένας ασθενής ο οποίος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στο νοσοκομείο δεν τον βάζεις στον 7ο όροφο χωρίς εποπτεία. Και μάλιστα τον επισκέφτηκε φίλος του στον οποίο είπε πως σκόπευε να κάνει κι άλλη προσπάθεια. Ο φίλος του ενημέρωσε τη νοσηλεύτρια και παρ’ όλα αυτά ο ασθενής άνοιξε το παράθυρο, έπεσε στο κενό και μετά από λίγες μέρες κατέληξε.
Όταν έχουμε να κάνουμε με θάνατο ανθρώπου και τόσες σοβαρές παραλείψεις δεν μπορείς να έχεις μια ΕΔΕ η οποία να λέει ότι δεν ευθύνεται κανένας, να κάνεις μήνυση και να τίθεται στο αρχείο από τον Εισαγγελέα Βόλου και να επικυρώνεται από τον τότε Εισαγγελέα Εφετών Λάρισα. Το αυτονόητο κάποτε θα βγει στην επιφάνεια, όπως βγήκε και τώρα. Και αντιλαμβάνεστε πως όταν βγει στην επιφάνεια αυτοί που το έθεσαν στο αρχείο εκτίθενται. Ο αγώνας συνεχίζεται και όπου υπάρχει δίκιο θα το παλεύουμε μέχρι τέλους. Ο ασθενής δεν πήγε στο νοσοκομείο επειδή τον πονούσε το στομάχι του. Όταν κάποιος έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας τον έχεις σε προστατευμένο χώρο, δεν τον βάζει στον 7ο όροφο σε δωμάτιο με παράθυρα χωρίς κάγκελα».