Με πολλές ελλείψεις, αλλά χωρίς προβλήματα, φιλοξενούνται στον καταυλισμό κλειστού τύπου της πρώην «Μόζας Α.Ε.» οι 203 πρόσφυγες από τη Συρία, μεταξύ αυτών 103 παιδιά και 48 γυναίκες. Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και τρεις εγκυμονούσες, εκ των οποίων η μια που είχε μπει στον 10ο μήνα της κύησης γέννησε σήμερα ένα αγοράκι.

Επίσης στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και οι άλλες δύο εγκυμονούσες για εκτίμηση.

Σημειώνεται ότι την ιατρική φροντίδα των προσφύγων έχουν αναλάβει στρατιωτικοί γιατροί ενώ η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών έχει αναλάβει την σίτιση, την φροντίδα και την φύλαξη του χώρου. Στον χώρο συνδράμουν και εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων. Παράλληλα στις εγκαταστάσεις έχει στηθεί ιατρείο και αναρρωτήριο.

Σύμφωνα με τον γιατρό του Νοσοκομείου Μιχάλη Μεϊκόπουλο από άποψη υγείας τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν ήπιες ιώσεις και χθες εξετάσθηκαν από τον εθελοντή γιατρό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Θωμά Παπαλεξανδρή. Το Ιατρείο του Κέντρου εξοπλίστηκε με ξενοδοχειακό εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτικό υλικό από το Νοσοκομείο Βόλου ενώ φαρμακευτικό υλικό προσέφερε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρείο μεταξύ ιατρών Δημήτρη Γιαννόγλου, της δύναμης Πεζοναυτών, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Εύθυμη Τσάμη και του γραμματέα του Συλλόγου Βαγγέλη Μαναβέλα και του Μιχάλη Μεϊκόπουλου, παθολόγου από το νοσοκομείο, αποφασίστηκε πως θα γίνει η υγειονομική κάλυψη του Κέντρου.

Έτσι θα γίνουν προσπάθειες να βρεθεί κοντέινερ για την στέγαση του Ιατρείου που τώρα λειτουργεί σε σκηνή και ήδη έχουν γίνει ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο χώρος, σύμφωνα με τον κ. Μεϊκόπουλο είναι καλός και αξιοπρεπής ωστόσο χρειάζεται να τοποθετηθεί τέντα στην υπαίθρια τραπεζαρία.

«Την οργάνωση τη διαχείριση και τη σίτιση του Κέντρου την έχει αναλάβει η Ταξιαρχία Πεζοναυτών της πόλης που με τρόπο υποδειγματικό αξιοπρεπή και ανθρώπινο δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Η προσφορά των εθελοντών και ιδιαίτερα του Βασίλη Ηλιόπουλου μέσα στο Κέντρο είναι καθημερινή ,συνεχής και ακούραστη. Το Κέντρο επισκέφθηκαν για ενημέρωση και βοήθεια μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Μαγνησίας. Για την υποστήριξη των προσφύγων με διάφορους τρόπους δρα ένα δίκτυο ατόμων και μέσω του διαδικτύου, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η Ειρηάννα Πεκοπούλου , η Ελένη Παπαθανασίου και άλλοι. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προγραμματίζει δράσεις υποστήριξης των προσφύγων όπως και άλλες εθελοντικές οργανώσεις. Ο Βόλος, πρέπει να απλώσει το χέρι του με ανθρώπινο τρόπο στους πρόσφυγες», καταλήγει ο κ. Μεϊκόπουλος.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Θεσσαλία

Διαβάστε επίσης: Βόλος: Στη Μόζα φιλοξενούνται 203 πρόσφυγες