Φέτος, στις 23 Ιουνίου 2010, για πρώτη φορά μετά από 2.178 χρόνια, με πλήρη επισημότητα, η Κατερίνη τίμησε τους νεκρούς της μάχης της Πύδνας. Η εκδήλωση ιστορικής μνήμης πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους αρχαίους Ρωμαίους και Έλληνες συγγραφείς (Ποσειδώνιο, Τίτο Λίβιο, Πλούταρχο κ.ά.) η μάχη διεξήχθη αμέσως ανατολικά από τις όχθες του Λεύκου ποταμού (σημερινού Πέλεκα στις παρυφές της Κατερίνης). H μεγάλη σφαγή έγινε στα υψώματα της πόλης, μέχρι την Παραλία και τον Κορινό και η καταδίωξη έφτασε την ίδια μέρα, μέχρι τα τείχη της ιστορικής Πύδνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί, το ιερό πεδίο της μάχης, αμέσως ανατολικά από τις όχθες του Λεύκου ποταμού, όπου πριν από 2.178 χρόνια έπεσαν οι 25.000 στρατιώτες, στο χώρο της μεγάλης σφαγής της Μακεδονικής φάλαγγας από τις λεγεώνες του Ρωμαίου, υπάτου Αιμίλιου Παύλου, επέλεξε ο εκλεκτός εργολάβος της δημοτικής αρχής Κατερίνης, να εναποθέσει ό,τι του περίσσεψε από τους… οικολογικούς κυβόλιθους και την κατασκευή των πεζοδρομίων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Νομάρχης Πιερίας, Πρόξενοι, οι πρώην Δήμαρχοι Κατερίνης, αντινομάρχες, αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολλοί δημότες.Τίμησε δηλαδή και αυτός με τον τρόπο του και απέτισε, ως ανάδοχος εργολήπτης, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους νεκρούς της μάχης.

Μια χειρονομία η οποία σίγουρα κάνει τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη, βαθύ γνώστη των περιστατικών της μάχης, ιδιαίτερα περήφανο για τις επιλογές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη σημασία της μάχης της Πύδνας και την ανάγκη να αναδειχθεί το γεγονός προσδιόρισαν με σαφήνεια και συγκίνηση οι στρατηγοί:

Σπήλιος Σπηλιοτόπουλος, τ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Γρυλλάκης, Γιώργος Αϋφαντής, Ιωάννης Χατζής και Χάρης Τσιρκινίδης, γνωστοί όλοι τους και για το σπουδαίο ιστορικό συγγραφικό τους έργο, με αναφορές και τεκμηρίωση από πηγές της ιστορίας.

«Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι, συμμετέχοντες στην εκδήλωση ιστορικής μνήμης της 24.06.2010,

Ζητούμε συγγνώμη από τους εισηγητές της εκδήλωσης, που επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο για να αναδείξουμε το ιστορικό γεγονός της μάχης. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα των φωτογραφιών που δημοσιεύονται, είναι σαφέστατο αλλά και συγκινητικό. Τουλάχιστον για όσους θέλουν να διατηρήσουν ακέραιες τις ιστορικές τους μνήμες» αναφέρουν τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας που φέρνουν μέσω της zougla.gr και αυτή την καταγγελία στην επιφάνεια.

Οι ανατολικές όχθες του ιστορικού Λεύκου ποταμού σήμερα:

Εικόνες ντροπής. Συναισθήματα άκρατου θυμού, οργής, βαθιάς θλίψης, απογοήτευσης αλλά και ελπίδας. Ναι, ελπίδας, διότι η υποκρισία των αρμοδίων γίνεται πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες, διότι σε λίγο, στο τέλος αυτής της κατηφόρας που οδηγήσαν την κοινωνία των πολιτών (που κακώς τους ακολούθησε και πολύ κακώς συνεχίζει να τους ακολουθεί), δεν θα έχουμε κανένα δικαίωμα ως λαός, ως ολότητα, να εκφραζόμαστε, έστω, μέσω μιας «καλής ανάμνησης» των ένδοξων προγόνων μας!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης