Για πιέσεις από το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και «άγρια καταδίωξη» της με αποτέλεσμα την υπηρεσιακή και ηθική της βλάβη μίλησε στην κατάθεση της, στο Ειδικό Δικαστήριο, η πρώην εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη.
Η μάρτυρας, που είχε ζητήσει να παραστεί στη δίκη για την υποστήριξη της κατηγορίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στη στοχοποίηση και τον πόλεμο που δέχτηκε, αλλά και τη δημόσια διαπόμπευσή της, λόγω των χειρισμών της στην υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.
«Έχω υποστεί μεγάλες πιέσεις και αδιανόητη καταδίωξη. Δεν ξύπνησα ένα πρωί να καταγγείλω έναν παντοδύναμο τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και μετά να υποστώ όσα υπέστην. Άλλωστε την αναφορά μου την υπέβαλα θεσμικά και αθόρυβα», είπε η κα Τσατάνη, η οποία τόνισε πως ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε, το 2015, όταν σε συντονιστική συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση μεταξύ αρμοδίων δικαστικών παραγόντων από Ελλάδα και Κύπρο, παρουσία της, εισήλθε ο κ. Παπαγγελόπουλος διεκδικώντας να την παρακολουθήσει. Η ίδια, επισήμανε, ότι αρνήθηκε πως μπορεί να παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός, και του ζήτησε να εξέλθει από την αίθουσα. Στη συνέχεια έγινε αποδέκτης μπαράζ δημοσιευμάτων με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και απαξιωτικά σχόλια σε βάρος της και σε βάρος μελών της οικογένειάς της.
Η μάρτυρας επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, τις δηλώσεις του κατηγορούμενου έξω από τον Άρειο Πάγο, όπου δήλωσε ότι η «κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί άλλα δικαστικά πραξικοπήματα», ενώ ισχυρίστηκε πως σε συνάντηση που είχε μαζί του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με δική της πρωτοβουλία, ο κ. Παπαγγελόπουλος της άσκησε πιέσεις για τις ενέργειές της στην υπόθεση Βγενόπουλου. Επίσης, είπε ότι σε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που ακολούθησαν ο πρώην υπουργός την απείλησε με φράσεις όπως, «αν θέλεις να κάνεις Χριστούγεννα στο σπίτι σου, με την οικογένεια σου…», «κρατάς στα χέρια σου βόμβα που θα σκάσει», «υπάρχει ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος σου».
Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας από την πλευρά των συνηγόρων της Ελένης Τουλουπάκη ζητήθηκε από το δικαστήριο να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία, προκειμένου να ασκηθεί μήνυση για ψευδορκία σε βάρος του πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου, για όσα κατάθεσε κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης επί δύο ημέρες.
Λαμβάνοντας τον λόγο στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου, ότι ψεύδεται:
«Όλα όσα είπε είναι ψέματα!
Υπάρχουν δύο δεδομένα. Είτε ο κ. Αθανασίου λέει αλήθεια και εγώ ψεύδομαι, είτε εγώ λέω αλήθεια και αυτός ψεύδεται. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα.
Εάν ψεύδεται, έχει διαπράξει ψευδορκία. Εάν όσα κατέθεσε είναι αληθή, έχει διαπράξει κατάχρηση εξουσίας ή παράβαση καθήκοντος.
Εάν ισχύουν όσα λέει, έπρεπε να σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του. Το λιγότερο να αναφερθεί αρμοδίως για παράβαση καθήκοντος και το περισσότερο για κατάχρηση εξουσίας. Εκτός από την ποινική υπάρχει και η ηθική απαξία.
Εάν ψεύδεται, φαίνεται η παντελή έλλειψη ήθους του, που πρόδωσε μία φιλία 40 ετών και η παντελή αχαριστία του. Είπε ψέματα ακόμη και για το από πότε γνωριζόμαστε.
Εάν λέει αλήθεια και είμαι εγώ ο ψεύτης και άρα ανέχτηκε για έναν χρόνο την απαράδεκτη συμπεριφορά μου ως υπουργού, είπε χωρίς να ντρέπεται, γιατί εγώ ντράπηκα, ότι, ήθελε να κάνει τη δουλειά του. Δηλαδή να του ανανεώσω τη θητεία, να του δώσω γραφεία με γραμματείες, να σώσει τη Χουντάλα από το Πειθαρχικό.
Σήμερα, που έχω την πολυτέλεια της επιλογής, μεταξύ ηθικής και νομιμότητας, έχω να πω το εξής:
Πριν από 40 χρόνια, όταν ορκίστηκα στην Κόρινθο, ο εισαγγελέας Εφετών, κ. Μπαβέας, μου είπε ότι “ένας ο εισαγγελέας πρέπει να έχει 10 πράγματα. Ήθος, ήθος, ήθος… και επανέλαβε 10 φορές τη λέξη ήθος. Και πρόσθεσε: Κι αν ξέρει και λίγα νομικά, ακόμη καλύτερα».
Και συμπλήρωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος:
«Tα λόγια του σημάδεψαν τη ζωή μου και προσπάθησα να τα έχω οδηγό. Η αγαπημένη μου ηρωίδα ήταν η Αντιγόνη και όχι ο… Ρασπούτιν! Κατανοώ τα ψέματα, δεν κατανοώ την έννοια των ψεμάτων ότι τον πίεζα.
Είστε 18 ανώτατοι δικαστές. Έχετε προσωπική πείρα. Πήρα ποτέ ένα τηλέφωνο έναν από σας? Και βρέθηκα τρεις επίορκοι, που φοβήθηκαν και τα έριξαν σε μένα. Ακόμη και ο Αγγελής κατέθεσε ότι, ερχόταν στο γραφείο μου και τον κέρναγα καφέ και είπε ότι ποτέ δεν τον ενόχλησα σε τίποτα».