Εκδικάστηκε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου στο κτήριο 6 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η υπόθεση του επιχειρηματία Νίκου Σγούτα ο οποίος χάνει το ακίνητο του παράτυπα, από μια εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Φιντιρίκου. Ο δικηγόρος Γιώργος Μπαρτζώκης, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του πρώτου, μιλώντας στη «Ζούγκλα» για τα τεκταινόμενα εντός της αιθούσης ανέφερε τα εξής:
«Από την μεριά της εταιρίας SEPAL του αντίδικου Δημήτρη Φιντιρίκου παρουσιάστηκαν τρεις δικηγόροι. Η δική μας πλευρά έθιξε το θέμα της εφαρμογής της απόφασης 822/22 του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στην SEPAL εν προκειμένω, αλλά και σε κάθε άλλη παρόμοια εταιρεία, να προχωράει σε πλειστηριασμούς. Η πρόεδρος στάθηκε σε αυτό, το γνωρίζει το θέμα και γνωρίζει επίσης ότι υπάρχει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου που θα αποφασίσει οριστικά και ευελπιστούμε σ’ αυτή. Υπήρχε μια αντιδικία με τους τρεις δικηγόρους δώσαμε τα στοιχεία και περιμένουμε να βγει η απόφαση της ανακοπής εκτέλεσης της κατάσχεσης, την οποία υπολογίζουμε να την έχουμε μέχρι το Πάσχα».
Ακούστε τι δήλωσε στη «Ζούγκλα» ο δικηγόρος Γιώργος Μπαρτζώκης:
Παράλληλα, πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, o δικηγόρος Γιώργος Μπαρτζώκης, μιλώντας στην κάμερα της «Ζούγκλας», δήλωσε αναλυτικά για το θέμα:
«Βρισκόμαστε σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών όπου θα εκδικάσουμε ίσως από τις λίγες φορές που θέλουμε να εφαρμοστεί η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/22, περί ανατροπής ενός πλειστηριασμού ο οποίος έγινε ακριβώς κατά παράβαση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Δηλαδή , υπάρχει ένας πλειστηριασμός ο οποίος έγινε σε ένα ακίνητο στο Παλαιό Φάληρο το οποίο βγήκε από την εταιρεία Sepal. Η εταιρεία αυτή είναι διαχειρίστρια των δανείων μας, επομένως δεν μπορούσε και δεν επιτρεπόταν να βγεί σε πλειστηριασμό το ακίνητό μας από την εταιρεία διότι δεν οφείλαμε στην συγκεκριμένη εταιρεία. Οφείλαμε στην Εθνική Τράπεζα και μετά πουλήθηκε στην SeaBull με έδρα το Δουβλίνο. Όμως αυτές οι εταιρείες που έχουν αγοράσει τα δάνειά μας, τα funds δηλαδή, δεν έχουν νομικά τμήματα στην Ελλάδα, οπότε διοχετεύουν τις υποθέσεις στις εταιρείες διαχείρισης, όπως η Sepal, και αυτή έκανε τον πλειστηριασμό, ενώ η απόφαση του Αρείου Πάγου λέει το ακριβώς αντίθετο. Ότι δεν οφείλουμε στην συγκεκριμένη εταιρεία, άρα δεν χρωστάμε σε αυτή την εταιρεία. Η σημερινή ιδιαιτερότητα βέβαια είναι ότι η εταιρεία που αγόρασε το ακίνητο και ονομάζεται Elnivo είναι συμφερόντων ενός επιχειρηματία Φιντιρίκου και όταν πήγαμε να επιδώσουμε διάφορα δικόγραφα στο ακίνητο στην οδό Φιλελλήνων 9 στον Πειραιά, διαπιστώσαμε ότι δεν λειτουργούν σαν γραφεία. Άρα πρέπει να ελεγχεί ποιοι πάνε και «χτυπάνε» τα ακίνητα των δανειοληπτών, σε μια διαδικασία που αμφισβητείται από την στιγμή που υπάρχει η απόφαση του Αρείου Πάγου και ποιος είναι ο σκοπός των εταιρειών που αγοράζουν τα ακίνητα στον πλειστηριασμό. Χθες σε επίσκεψη που έκανα στην γραμματεία της Ολομέλειας του Άρειου Πάγου, διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει εισήγηση για την υπόθεση η οποία θα συζητηθεί στις 26/1/2023. Πληροφορίες που διαρρέονται από «ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης» κάνουν λόγο για θετική εισήγηση υπέρ των τραπεζών. Δεν υπάρχει θετική εισήγηση υπέρ των τραπεζών γιατί δεν προβλέπεται από το νόμο να γίνει τέτοια εισήγηση από 1/1/2016. Στις 26 υπάρχει πρόσθετη παρέμβαση του ΔΣΑ που εμείς ενισχύσαμε με την οποία ζητάμε να παραμείνει η απόφαση που διατάσσει τις εταιρείες διαχείρισης να μην μπαίνουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Συμφωνούμε με την παρέμβαση του ΔΣΑ και θα την ενισχύσουμε στην ακροαματική διαδικασία».
«Μας πήραν το σπίτι αιφνίδια και δεν μας άφησαν να πάρουμε ούτε ανάσα» δήλωσε στην κάμερα της «Ζούγκλας» πριν την έναρξη του δικαστηρίου ο επιχειρηματίας Νικόλαος Σγούτας που χάνει το ακίνητό του από την εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Φιντιρίκου. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλες τις αρμόδιες Αρχές να μην επιτρέπουν στα funds να κατάσχουν την πρώτη κατοικία του.
Διαβάστε επίσης:
«Σε παράτυπους πλειστηριασμούς εμπλέκεται εταιρεία – φάντασμα του Φιντιρίκου»