Σε αλλαγές στο καθεστώς λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η κυβέρνηση με νέο νόμο που έρχεται στα τέλη του έτους.
Ειδικότερα, το κυβερνητικό επιτελείο προτίθεται να προβεί σε αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου έως το τέλος Οκτωβρίου, θέμα που αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων και με την τρόικα, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατά την τελευταία αξιολόγηση.
Για το εν λόγω ζήτημα θα προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αν και ήδη στα σχέδια αυτά έχει εκφράσει τη διαφωνία του το ΠΑΣΟΚ.
Οι τέσσερις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», είναι οι εξής:
1. Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Με τη διάταξη που προωθείται, μια απεργία για να είναι νόμιμη πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Σημειώνεται ότι σήμερα η απόφαση για απεργία λαμβάνεται ακόμη και με αποφάσεις διοικητικών ή γενικών συμβουλίων των οργανώσεων.
2. Επιστροφή της ανταπεργίας (λοκάουτ). Πρόκειται για επαναφορά διάταξης του 1976, η οποία έδινε τη δυνατότητα σε κάποιον εργοδότη να κλείνει την επιχείρησή του σε περίπτωση απεργίας διαρκείας των εργαζομένων. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
3. Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικάτων. Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση γίνεται από το κράτος μέσω κονδυλίου που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει στους εργαζομένους.
4. Αλλαγή στο καθεστώς συνδικαλιστικών αδειών, το οποίο αναμένεται να γίνει πιο αυστηρό, όσον αφορά στο ποιοι θα δικαιούνται άδειες και στον τρόπο με τον οποίο αυτές θα χορηγούνται.