Εισαγόμενα κρούσματα από τον ιό mpox της ευλογιάς των πιθήκων, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν και στη χώρα μας, εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
«Περιμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα και ειδικά από άτομα που επισκέπτονται τις περιοχές που είναι επηρεαζόμενες αυτή τη στιγμή και ειδικά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μάλιστα εκεί αύξησε το CDC τον κίνδυνο σε μέτριο, ειδικά όμως για τους επισκέπτες σε αυτές τις περιοχές» τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Ερωτηθείς για το εάν είναι θέμα χρόνου να υπάρξει κρούσμα στην Ελλάδα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου σχολίασε:
«Ενδεχομένως από άτομα που εργάζονται εκεί και θα επιστρέψουν, είτε που επισκέπτονται τις περιοχές που αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρούσματα, είτε στο Κογκό, είτε στις γειτονικές χώρες, θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω και εφόσον εκτεθούν σε άτομα τα οποία ήδη νοσούν εκεί με οποιονδήποτε τρόπο, ενδεχομένως να κολλήσουν και να μεταφέρουν τον ιό. Έχει μεγάλο χρόνο επώασης, μπορεί να έρθουν εδώ υγιείς και μετά να εκδηλώσουν το νόσημα, ενώ είναι στην Ελλάδα».
Για τον ιό mpox, όπως εξήγησε, συνιστάται ο εμβολιασμός στις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Θα μείνουμε εκεί και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο φαινόμενο», τόνισε.
Πρόεδρος ΕΟΔΥ για διεισδυτικό στρεπτόκοκκο: Πρέπει έγκαιρα να πηγαίνουμε στο γιατρό, όταν έχουμε συμπτώματα
Σχετικά με την έξαρση του στρεπτόκοκκου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι μετά την πανδημία του covid παρατηρήθηκε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των κρουσμάτων αυτών και σοβαρά νοσήματα και θανάτους.
Όπως ανέφερε σχετικά με την Ηλεία, «διερευνήσαμε και τα πέντε κρούσματα, τους συγγενείς των αποθανόντων και τους επιζώντες, και ψάξαμε να βρούμε εάν υπάρχει κοινός παράγοντας κινδύνου. Δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν, ψάξαμε όλες τις δυνατότητες. Κάνουμε ελέγχους να δούμε αν έχουμε αυξημένη φορεία στον πληθυσμό της συγκεκριμένης ομάδας στρεπτόκοκκου. Προς το παρόν δεν βρήκαμε, βρήκαμε ένα στα 80. Συνεχίζουμε την επόμενη εβδομάδα, να δούμε αν κυκλοφορεί».
«Πρέπει έγκαιρα να πηγαίνουμε στο γιατρό όταν έχουμε πυρετό, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα ή κυτταρίτιδα, είτε εμείς είτε τα παιδιά μας, και ο γιατρός να κάνει τη διαφορική διάγνωση και να χρησιμοποιεί πολύ πιο εύκολα το στρεπτ τεστ. Δεν το συνιστώ να το κάνουμε μόνοι οι γονείς, γιατί εκεί έχουμε λανθασμένο τρόπο εκτέλεσης και λανθασμένα αποτελέσματα», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.