Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Αναφερόμενη στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Μόρια της Λέσβου, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović, προειδοποιεί και για άλλες, ανάλογες, τραγωδίες, που μπορεί να συμβούν στα ελληνικά νησιά, αν η Ελλάδα και οι εταίροι δεν επιλύσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα μιας μεταναστευτικής πολιτικής, που έχει προκαλέσει τόσα περιττά ανθρώπινα βάσανα!
Σε σημερινή της δήλωση από το Στρασβούργο η Επίτροπος σημειώνει ότι ′′ Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του Κέντρου Εγγραφής και Ταυτοποίησης της Μόριας και των άτυπων οικισμών που το περιβάλλουν, στο ελληνικό νησί της Λέσβου το βράδυ της Τρίτης, επιδείνωσε δραματικά τις συνθήκες διαβίωσης περισσότερων από 12.000 αιτούντων άσυλο και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.000 παιδιών, που κρατούνται σε ένα κέντρο του οποίου η χωρητικότητα είναι λιγότερη από 2.800 άτομα.»
Η άμεση παρέμβαση των τοπικών αρχών και των πυροσβεστών βοήθησε στην αποφυγή τραγωδίας, ωστόσο, επισημαίνει η Επίτροπος, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, τόσο όσον αφορά τους κατοίκους του hotspot όσο και τον τοπικό πληθυσμό που διαμένουν κοντά
Η Επίτροπος καλεί τις ελληνικές αρχές να προσφέρουν επείγουσα στέγη σε όλους τους πληγέντες της πυρκαγιάς, εξασφαλίζοντας κυρίως την πρόσβαση τους σε υγειονομική περίθαλψη, υγιεινή, ψυχολογική υποστήριξη και τροφή.
Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από COVID-19 θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και της απαιτούμενης ιατρικής υποστήριξης.
Η Επίτροπος, όμως, υπογραμμίζει ότι, η κατάσταση σε άλλα ελληνικά νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες δεν διαφέρει πολύ από τη Λέσβο, με κίνδυνο να εκφυλιστεί και εκεί η κατάσταση, εάν οι αρχές της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίσουν την προσέγγιση που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια στο μεταναστευτικό.
Η φιλοξενία αιτούντων άσυλο και μεταναστών σε πλοία ή σε άλλα καταφύγια έκτακτης ανάγκης εν αναμονή της ανακαίνισης της Μόριας, και στη συνέχεια απλά η συνέχιση της επιχείρησης ως συνήθως δεν μπορεί να είναι η λύση, τονίζει η Επίτροπος.
Καταλήγει δε υποστηρίζοντας ότι:
-«Μεγάλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των αιτούντων άσυλο και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, η έλλειψη χωρητικότητας υποδοχής τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, και η ελαττωματική ενσωμάτωση και πολιτικές ασύλου παρέμειναν ανεπίλυτες από τις ελληνικές αρχές. Παράλληλα, η έλλειψη στήριξης από άλλα κράτη μέλη προς την Ελλάδα σε ό, τι αφορά τη μετεγκατάσταση και, ευρύτερα, η έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ευθύνεται και για την καταστροφική κατάσταση που εκτίθεται εδώ και χρόνια από τόσους πολλούς διεθνείς και εθνικούς φορείς. Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Είναι και ευρωπαϊκό.
Δεν μένει χρόνος. Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένα και σημαντικά βήματα από άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.»
-«Η Ελλάδα και οι εταίροι της πρέπει επιτέλους να διορθώσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα μιας μεταναστευτικής πολιτικής που έχει προκαλέσει τόσα περιττά ανθρώπινα βάσανα. Όσο περισσότερο περιμένουν να το κάνουν, τόσο πιο πιθανό είναι να ξεδιπλωθούν περαιτέρω τραγωδίες.»