Στα άκρα οδηγείται η κόντρα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κρίνει παράνομη άλλα όχι καταχρηστική την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Το εξάμηνο βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς υπάρχουν Πανεπιστήμια στα οποία οι φοιτητές δεν έχουν δώσει ακόμα τα μαθήματα της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου. Οι αντιδράσεις των διοικητικών απέναντι στο μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο εντάσσεται στο β’ κύμα κινητικότητας στο Δημόσιο, συνεχίζονται, την ίδια στιγμή που η πανεπιστημιακή κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη.

Οι καταλήψεις έρχονται να πάρουν τη θέση των απεργιών, με αποτέλεσμα το αδιέξοδο να συνεχίζεται. Έξι τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών τελούν πλέον υπό κατάληψη. Ειδικότερα, το Φυσικό, το Μαθηματικό, το Χημικό, το Βιολογικό, το Παιδαγωγικό και η Πληροφορική έχουν «κατεβάσει ρολά», ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη Νομική Σχολή. Τις πύλες τους πάντως άνοιξαν σήμερα τρεις σχολές του Πολυτεχνείου, ύστερα από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών. Συνολικά τρεις από τις έξι σχολές του ΕΜΠ , δηλαδή οι πολιτικοί μηχανικοί, οι χημικοί μηχανικοί και οι μηχανολόγοι μηχανικοί αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις και να προχωρήσουν στην επαναληπτική εξεταστική και στη συνέχεια στην άμεση έναρξη των μαθημάτων.

Στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών οι φοιτητές καλούνται να προσέλθουν πίσω στις αίθουσες, ενώ οι διοικητικοί προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Παρασκευή.

Βασικό αίτημα αποτελεί η ανάκληση του μέτρου της διαθεσιμότητας, το οποίο δημιουργεί -σύμφωνα πάντα με τους διοικητικούς- σημαντικά κενά στην εύρυθμη λειτουργία των Ανώτατων Ιδρυμάτων. Οι διοικητικοί καταγγέλουν «όργια προχειρότητας» στις «λίστες της ντροπής» που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, δίνοντας έμφαση σε πλαστά ή μη επιβεβαιωμένα στοιχεία όσων παραμένουν σε ενεργές θέσεις.

Έκκληση υπουργού Παιδείας

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έστειλε μήνυμα στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών να κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του για να μην χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο μετά και τη δεύτερη απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών που κήρυξε παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μίλησε στο Βήμα FM, όπου και τόνισε πως σε αντίθετη περίπτωση ο «Πρύτανης θα φέρει ακέραια την ευθύνη».

Παράλληλα, κάλεσε καθηγητές και φοιτητές να προσέλθουν στις αίθουσες διδασκαλίας, διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία θα εξασφαλίσει τις συνθήκες ομαλούς προσέλευσης.

«Αν παρακωλυθεί ή παρεμποδιστεί κάποιος, τότε ο νόμος είναι σαφής: ό,τι ισχύει για το υπόλοιπο της επικράτειας για παραβατικές συμπεριφορές, ισχύει και για το Πανεπιστήμιο», είπε.

Τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα»

Καθώς το αδιέξοδο παραμένει, τέσσερα είναι τα βασικά σενάρια για τα δύο μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας.

Η 1η Δεκεμβρίου αντιμετωπίζεται ως η πιο κρίσιμη ημέρα για τη διάσωση του εξαμήνου. Τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα» είναι:

– Προσπάθεια ενεργοποίησης από σήμερα φοιτητών που τάσσονται υπέρ των ανοικτών σχολών μέσα στα Πανεπιστήμια, ώστε να ανασταλούν οι καταλήψεις που υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων. Χιλιάδες οικογένειες -κυρίως από την επαρχία- αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις, καθώς ενδεχόμενη απώλεια του εξαμήνου θα προκαλέσει εκτός των άλλων επιπλέον επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

– Παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών δεδομένου ότι παραβιάζονται αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, θα πρέπει η απεργία των διοικητικών να κριθεί και καταχρηστική, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια τέτοια ενέργεια.

– Επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων από το υπουργείο Παιδείας, κάτι όμως που διαψεύδεται έντονα όλες αυτές τις ημέρες από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Κι αυτό διότι κρίνεται ως επικοινωνιακά αρνητική η παρέμβαση σε αυτοδιοικούμενα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

– Συνέχιση της απεργίας από τους διοικητικούς υπαλλήλους και τις επόμενες ημέρες και σίγουρα μετά την 1η Δεκεμβρίου, με οδυνηρές συνέπειες για τη φοιτητική κοινότητα.

Έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση δικαστικής απόφασης

Σύμφωνα με πληροφορίες η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, ζήτησε να ενημερωθεί για τη δικαστική απόφαση, με την οποία κρίθηκαν παράνομες και αυτές οι κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα κλειστά Πανεπιστήμια, προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις μεταξύ των οποίων και παραβίαση της προηγούμενης απόφασης του Μονομελές Πρωτοδικείου, που είχε κρίνει και πάλι παράνομες τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με το σκεπτικό πάντως του δικαστηρίου, οι τελευταίες δύο 48ωρες απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων είναι παράνομες, καθώς δεν είχαν κοινοποιηθεί τα αιτήματά τους στο υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, οι διοικητικοί δεν είχαν κοινοποιήσει την επιδικη απόφασή τους τέσσερις ημέρες πριν στο υπουργείο Παιδείας και δεν είχαν ορίσει προσωπικό ασφαλείας.