Φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ φέρονται να έχουν διαπράξει οι εταιρείες «ΑΦΟΙ Γουλανδρή » και «Πρακτορείο Βόρη», συμφερόντων της οικογένειας Γουλανδρή, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έκανε ο κ. Γιώργος Σαραντίδης στην κάμερα της εκπομπής «Κίτρινος Τύπος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην αρχιλογιστής του επιχειρηματία κατήγγειλε ότι η φοροδιαφυγή των εταιρειών του εφοπλιστή την περίοδο 1992 – 2000 ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Σαραντίδης, λόγω των προσαυξήσεων και των προστίμων, το παραπάνω χρηματικό ποσό σήμερα υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ!

Επιπλέον, οι δύο εταιρείες της οικογένειας Γουλανδρή φέρονται να φοροδιέφευγαν και τα έτη 2000 και 2001. Σύμφωνα με τον πρώην λογιστή του επιχειρηματία, οι «ΑΦΟΙ Γουλανδρή» και «Πρακτορείο Βόρη», μέσω της καταγραφής των εσόδων τους σε βιβλία με μεταχρονολογημένη θεώρηση διέπραξαν φοροδιαφυγή που προσεγγίζει τα 29 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνολική φοροδιαφυγή δε που συνολικά διέπραξαν οι δύο παραπάνω εταιρείες της εφοπλιστικής οικογένειας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του λογιστή, ξεπερνά σήμερα τα 150 εκατομμύρια ευρώ!

Ο άνθρωπος κλειδί

Πλούσιο πάντως φαίνεται ότι είναι το παρασκήνιο πίσω από τους ελέγχους που κατά καιρούς έγιναν στις εταιρείες του κ. Γουλανδρή, καθώς ιδιαίτερα «χρήσιμος» για τον εφοπλιστή αποδείχθηκε ο εξ’ απορρήτων του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για τον Γιώργο Αλεξανδρίδη, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Σαραντίδη, αν και δεν είχε καμία σχέση με τις εταιρείες του κ. Γουλανδρή, ζήτησε να γίνει επανέλεγχος σε μία από αυτές στην οποία είχε επιβληθεί από το ΣΔΟΕ πρόστιμο 400 εκατομμυρίων δραχμών.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κατά τον επανέλεγχο, τον οποίο διενήργησε ο οικονομικός επιθεωρητής Γιώργος Σταματόπουλος, το πρόστιμο ακυρώθηκε και την «θέση» του πήρε ένα πρόστιμο ύψους μόλις 880 ευρώ!

Από κατηγορούμενος, διώκτης

Παράλληλα, σημαντικό κεφάλαιο στην υπόθεση «Σαραντίδη» αποτελεί ο κ. Γεώργιος Τρύφος.

Πρόκειται για έναν συνάδελφό του λογιστή ο οποίος ενώ αρχικά ήταν συγκατηγορούμενος των υπόλοιπων τριών υπαλλήλων, φαίνεται πως ύστερα από συμφωνία μεταξύ των πληρεξουσίων δικηγόρων του εφοπλιστή και του δικού του, συνήφθη συμφωνία με αποτέλεσμα να απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Η ιδιαίτερη αυτή συμφωνία είχε ως στόχο να κατηγορηθεί εκ νέου ο Γεώργιος Σαραντίδης ως βασικός υπεύθυνος της υπόθεσης υπεξαίρεσης.

Η «ανεξήγητη» στάση των δικηγόρων

Τέλος, μόνο ως ανεξήγητη μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση που τήρησαν δύο πολλοί γνωστοί δικηγόροι που κατά το παρελθόν εκπροσωπούσαν την οικογένεια του λογιστή.

Ο λόγος για τον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Βασίλη Καπερνάρο και τον ποινικολόγο κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο.

Ο κ. Σαραντίδης υποστηρίζει ότι, ενώ ο κ. Καπερνάρος είχε συμφωνήσει να τους εκπροσωπήσει, στο Εφετείο Ναυπλίου, ύστερα από έφεση που είχε κάνει η Γεωργία Σαραντίδη, μια ημέρα πριν το δικαστήριο,τους εγκατέλειψε και τους προέτρεψε να βρουν άλλον δικηγόρο.

Επίσης, ο λογιστής εκφράζει παράπονα και για τον πρώην δικηγόρο του κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο.

Ο καταγγέλλων ισχυρίζεται ότι ο ποινικολόγος υπέπεσε σε λάθη όσον αφορά στον τρόπο που χειρίστηκε την υπεράσπιση της κόρης του Χριστίνας, η οποία αν και τότε ήταν ανήλικη, ο κ. Δημητρακόπουλος δεν έπραξε τα δέοντα ώστε να μην απολογηθεί ενώπιον τακτικού ανακριτή.

Τα στοιχεία στον οικονομικό εισαγγελέα

Σύμφωνα με τον συνήγορο της οικογένειας Σαραντίδη, Νίκο Διαλυνά, όλα τα στοιχεία της φοροδιαφυγής θα κατατεθούν στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα με σχετική αναφορά αυτή την εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης