Λυδία Καραθανάση

Ερωτήματα προκαλεί το χθεσινό περιστατικό με τη ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε τον 31χρονο αστυνομικό στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό για το League Cup έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», για το πόσο εύκολα μπορεί ένας οποιοσδήποτε πολίτης να έχει πρόσβαση σε τέτοια προϊόντα.

«Πώς αγόρασε ο δράστης ή οι δράστες το προϊόν αυτό;» σκέφτεται κανείς αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», για την αγορά μίας ναυτικής φωτοβολίδας απαιτείται επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει την κατοχή σκάφους ή ναυτιλιακής εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση της «Ζούγκλας» αν μπορεί ο πολίτης που δεν διαθέτει σκάφος ή δεν είναι ιδιοκτήτης ναυτιλιακής να αγοράσει ναυτική φωτοβολίδα η απάντηση είναι κατηγορηματικά «όχι».

Όπως λένε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα  άνθρωποι που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην πώληση ναυτικών προϊόντων, διαπιστώνεται ότι τέτοια είδη πωλούνται παράνομα, είτε από καταστήματα που δεν έχουν άδεια είτε μέσω ίντερνετ.

Τι ξέρουμε για τη ναυτική φωτοβολίδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για ναυτική χρήση, έχουν σχεδιαστεί με αποκλειστική χρήση σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή, στη θάλασσα.

Όταν δηλαδή, απειλείται η ζωή ατόμων (είτε υπάρχει τραυματισμός ή επίθεση από άλλο σκάφος, είτε έχουν χαθεί) ή βρίσκεται σε κίνδυνο σκάφος (βυθίζεται ή έχει υποστεί ζημιά) και χρειάζεται να δοθεί άμεσα σήμα βοήθειας.

Συνήθως χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις όπου άλλες μέθοδοι επικοινωνίας, όπως το ραδιόφωνο ή το VHF, δεν είναι διαθέσιμες ή αναποτελεσματικές.

Πόσο επικίνδυνες είναι

Όπως αναφέρει στη «Ζούγκλα» ειδικός, η ναυτική φωτοβολίδα δεν είναι ένα επικίνδυνο προϊόν αν χρησιμοποιηθεί εκεί που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει.

Στις οδηγίες χρήσης αναφέρεται πως οι φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για ναυτική χρήση πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος «όπου δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ή τραυματισμού».

Κάθε τύπος έχει συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται πιστά.

Τονίζεται ότι η φωτοβολίδα δεν πρέπει να στρέφεται προς άνθρωπο, να χρησιμοποιείται σε κλειστό χώρο, να είναι κοντά σε εύφλεκτα υλικά και πηγές ανάφλεξης και υπό άμεσο ηλιακό φως.

Τι υλικά περιέχουν οι ναυτικές φωτοβολίδες

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης του ναυτικού ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της φωτοβολίδας. Μερικά από τα πιο κοινά συστατικά περιλαμβάνουν:

  • ένα μεταλλικό ή πλαστικό περίβλημα (παρέχει τη δομική του ακεραιότητα στη φλόγα και προστατεύει τα συστατικά της καύσης). Αυτές λέγονται χειρός ή ευθείας βολής -όπως αναφέρθηκε από τους γιατρούς.
  • μια πυροτεχνική σύνθεση (παράγει το φως, τη θερμότητα και το χρώμα της φωτοβολίδας, ώστε να γίνει ορατό το σημείο που πρέπει να γίνει η επέμβαση, από χιλιόμετρα μακριά. Συνήθως περιέχει έναν συνδυασμό οξειδωτικών, καυσίμων και χρωστικών.
  • μια ασφάλεια (φυτίλι ή κορδόνι που αναφλέγεται για να ξεκινήσει η καύση της πυροτεχνικής σύνθεσης) και
  • αλεξίπτωτο (στις φωτοβολίδες αλεξίπτωτου, αυτό επιβραδύνει την κάθοδο της φωτοβολίδας και βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του φωτός και της θερμότητας).

Ναυτική φωτοβολίδα και χρώματα

Οι γενικές αρχές κατασκευής και τα είδη των υλικών που χρησιμοποιούνται στις ναυτικές φωτοβολίδες είναι ίδιες. Ενδέχεται να διαφέρουν κάποια υλικά.

Οι κόκκινες φωτοβολίδες χρησιμοποιούν πυροτεχνική σύνθεση που περιέχει μαγνήσιο (παρέχει το φως), ανθρακικό στρόντιο (παράγει το κόκκινο χρώμα) και χλωρικό κάλιο (δρα ως οξειδωτικό).

Οι πράσινες εκλάμψεις καπνού χρησιμοποιούν μια πυροτεχνική σύνθεση που περιέχει μαγνήσιο, σκόνη σιδήρου (παράγει τον καπνό) και χλωρικό κάλιο (δρα ως οξειδωτικό).

Οι λευκές φωτοβολίδες χρησιμοποιούν πυροτεχνική σύνθεση που περιέχει μαγνήσιο, ζιρκόνιο (παράγει το λευκό φως) και χλωρικό κάλιο.

Όλα αυτά τα στοιχεία δεν προορίζονται για την στεριά, ούτε για να πλήξουν ανθρώπους. Έχουν ως στόχο να σώσουν ζωές.

Νεκρός από ναυτική φωτοβολίδα στο Αλκαζάρ ο Χαράλαμπος Μπλιώνας

Στη χώρα μας έχουμε θρηνήσει νεκρό από ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας. Στις 26 Οκτωβρίου 1986, ο φίλαθλος Χαράλαμπος Μπλιώνας ξεψύχησε στα σκαλοπάτια του σταδίου Αλκαζάρ, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στη Λάρισα και στον ΠΑΟΚ.

Χούλιγκαν εκτόξευσε τη φωτοβολίδα που βρήκε τον άτυχο 29χρονο στην καρωτίδα.

Δεύτερος νεκρός από φωτοβολίδα στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Γιώργος Παναγιώτου

Επίσης στις 13 Ιανουαρίου 1991 στη Νέα Φιλαδέλφεια πριν από τη διεξαγωγή του ντέρμπι ΑΕΚ- Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, δολοφονήθηκε καθώς πυροβολήθηκε σχεδόν εξ’ επαφής με εκτοξευτήρα φωτοβολίδας στην κοιλιακή χώρα ο 17χρονος φίλαθλος του Ολυμπιακού Γιώργος Παναγιώτου, κατα τη διάρκεια συμπλοκής οπαδών των δύο ομάδων.

Από τα γήπεδα στις διαδηλώσεις

Τα “καντήλια” πέρασαν από τα γήπεδα στις διαδηλώσεις μετά το 2000, γεγονός που, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., συνέβη όταν άτομα με “παρελθόν” σε γηπεδικά επεισόδια άρχισαν να συμμετέχουν σε ταραχές σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ένας από τους λόγους που έχει αυξηθεί η χρήση τους από αντιεξουσιαστές είναι ότι μπορεί να χτυπήσουν από απόσταση, συνεπώς δεν κινδυνεύει με σύλληψη ο δράστης, ενώ είναι δύσκολο για τις Αρχές να τον ταυτοποιήσουν. Και αυτό διότι η Αστυνομία πρέπει πρώτα να βρει δακτυλικά αποτυπώματα ή DNA πάνω στο μεταλλικό “βλήμα” της φωτοβολίδας, στη συνέχεια να εντοπίσει τον εκτοξευτήρα (πιστόλι ή εκτοξευτήρα) και μετά να ταυτοποιήσει τον δράστη.

Αναστασία Τσουκαλά: Ο τραυματισμός με ναυτική φωτοβολίδα στα Εξάρχεια

Η δικηγόρος Αναστασία Τσουκαλά τραυματίστηκε σοβαρά από φωτοβολίδα στα Εξάρχεια, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 2017, εν μέσω σοβαρών επεισοδίων ανάμεσα σε διαδηλωτές και Αστυνομία.

Ο τραυματισμός της σημειώθηκε ενώ μιλούσε με φωτορεπόρτερ. Η άτυχη γυναίκα υπέστη συντριπτικό κάταγμα στο γόνατο και βλάβη στα αγγεία και υποβλήθηκε σε διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις. Παράλληλα, είχε εισπνεύσει φώσφορο που εμπεριείχε η ναυτική φωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε από ομάδα νεαρών μέσω αυτοσχέδιου πυροσωλήνα.

Η φωτοβολίδα συνέχισε να φλέγεται για περίπου ένα λεπτό ενώ είχε καρφωθεί στο γόνατο της νομικού, μέχρι που εξαντλήθηκε η πυροτεχνική της ύλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης