«Φύλλο και φτερό» το υποθηκοφυλακείο Βόλου, από τους ελεγκτές του Κέντρου Είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.

Στόχος να ελεγχθεί και να καταγραφεί η περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών μεγάλων ποσών προκειμένου να κινηθούν οι ανάλογες διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης ή σε διαφορετική περίπτωση να χαρακτηριστούν οι οφειλές επισφαλείς και ανεπίδεκτες είσπραξης.

Μετά από εγκύκλιο που έφτασε στο Βόλο το υποκατάστημα ΚΕΑΟ, οφείλει να προχωρήσει σε έλεγχο για κάθε μεγάλο οφειλέτη που περιλαμβάνεται στην κατάσταση για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας.

Ο έλεγχος επίσης θα περιλαμβάνει έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη ή των συνυπόχρεων προσώπων (π.χ. ενοικίων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει έσοδα εκτός από την επαγγελματική του απασχόληση ενώ επίσης προβλέπεται έλεγχος και για εάν έχουν γίνει μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων οι οποίες υπόκεινται σε διάρρηξη λόγω καταδολίευσης.

Μετά τη συγκέντρωση των στοιχείων, το υποκατάστημα του Βόλου αναμένεται να υποβάλλει προς την Κεντρική Υπηρεσία έκθεση ελέγχου συνοδευόμενη από τα σχετικά έγγραφα προκειμένου η διεύθυνση του Κέντρου Είσπραξης μετά να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Aνεπίδεκτες είσπραξης θεωρούνται οι οφειλές για τις οποίες έχει κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων φυσικών προσώπων αν το ύψος των οφειλών εμπίπτει στα όρια που προβλέπει ο νόμος για το αξιόποινο και έχουν κινηθεί οι αντίστοιχες διαδικασίες.

Επίσης εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη ή ότι εκποιήθηκαν, εάν ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής και αδύνατο να ανευρεθεί , επίσης εάν απεβίωσε χωρίς να αφήσει οποιαδήποτε περιουσία και οι κληρονόμοι του αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά, ή πρόκειται για οφειλέτη σε καθεστώς πτώχευσης ή σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως τόνιζαν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στελέχη του ΚΕΑΟ που ρωτήθηκαν σχετικά «ο χαρακτηρισμός μιας οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης, δεν συνεπάγεται τη διαγραφή της, ούτε αποκλείει την είσπραξή της εάν και εγγραφή μιας οφειλής στο βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης έχει ως αποτέλεσμα ότι οι υπηρεσίες δεν ασχολούνται με την είσπραξή της» για αυτό και έχει ζητηθεί ο χαρακτηρισμός οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης να γίνεται με πολλή προσοχή, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια εσόδων από οφειλέτες που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν.

ΠΗΓΗ: Eφημερίδα Ταχυδρόμος