Μπορεί το κοινωνικό έργο που προσφέρει μια ΜΚΟ να γίνει «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεών της; Όπως φαίνεται, όταν πρόκειται για τη «Γραμμή Ζωής», η απάντηση είναι καταφατική. Κι αυτό διότι τα τελευταία χρόνια η ΜΚΟ και ο επικεφαλής της Γεράσιμος Κουρούκλης έχουν αφήσει κατά διαστήματα απλήρωτους τους εργαζομένους, τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και τον ιδιοκτήτη του κτηρίου στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία της Οργάνωσης.

Εδώ και λίγους μήνες η «Γραμμή Ζωής» έχει αδειάσει τα γραφεία της, στην οδό Κοδράτου 4 στο Μεταξουργείο, έχοντας αφήσει απλήρωτα τα ενοίκια περίπου έξι ετών, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του κτηρίου να έχει επιβαρυνθεί με ποσό της τάξης των 70.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως λέει στη «Ζούγκλα» ο Μιχάλης Κουτλάκης, ιδιοκτήτης του κτηρίου, η συνεργασία με τον επικεφαλής της «Γραμμής Ζωής» δεν ήταν ποτέ ανέφελη. Ωστόσο, μετά κόπων και βασάνων τα ενοίκια μέχρι το 2015 τελικά εισπράχθηκαν. Το φέσι μπήκε αμέσως μετά. Χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες και μια δικαστική απόφαση για να γίνει έξωση στη ΜΚΟ, η οποία εγκατέλειψε τα γραφεία μόλις στις αρχές του 2022. Ωστόσο, ο κ. Κουτλάκης δεν μπορεί να εισπράξει τα οφειλόμενα, αφού οι λογαριασμοί της ΜΚΟ είναι άδειοι.

Ακούστε τι κατήγγειλε ο κ. Κουτλάκης στη «Ζούγκλα»:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Σε αυτή την καταγγελία ο Γεράσιμος Κουρούκλης απάντησε με ένα απορριπτικό «ουδέν σχόλιον». Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε μαζί του, αλλά ο ίδιος δεν θέλησε να επεκταθεί στις λεπτομέρειες της καταγγελίας, αν και αναγνώρισε την οφειλή, την οποία είπε ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να εισπράξει όταν μπουν χρήματα στους λογαριασμούς της «Γραμμής Ζωής».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν γυρίσει κάποιος πίσω στον χρόνο, θα διαπιστώσει πως η «Γραμμή Ζωής» υπήρξε ουκ ολίγες φορές, και καθ’ ομολογίαν του υπευθύνου λειτουργίας της, ασυνεπής με τις πληρωμές της.

Το κτήριο της οδού Κοδράτου 4

Στις αρχές του 2022 οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν ήδη σε επίσχεση εργασίας, είχαν καταγγείλει με επιστολή τους τη διοίκηση της ΜΚΟ ότι δεν είχε καταβάλει μισθούς τριών μηνών και ότι μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου δεν είχε πληρώσει το Δώρο των Χριστουγέννων. Στην επιστολή τους είχαν αναφέρει τα εξής:

«Όντας απλήρωτοι επί τρεις μήνες και χωρίς καμία δέσμευση από τον εργοδότη μας για τον χρόνο καταβολής των δεδουλευμένων μας, αναγκαστήκαμε τον Οκτώβριο του 2021 να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας, με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις και αφού τον είχαμε προειδοποιήσει νωρίτερα, δίνοντάς του εύλογο χρονικό περιθώριο για την εξόφληση. Η απόφασή μας πάρθηκε επειδή είχαμε φτάσει σε οριακό σημείο εξυπηρέτησης ακόμη και των βασικών βιοτικών αναγκών μας και αφού είχαμε εξαντλήσει όλα τα αποθέματα υπομονής. Ούτε μετά την επίσχεση, όμως, λάβαμε τα οφειλόμενα.

Φτάνει Δεκέμβριος και, αντί να λάβουμε το πολυαναμενόμενο Δώρο Χριστουγέννων, λάβαμε ένα τηλεφώνημα από τον εργοδότη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ούτε αυτό θα μας καταβαλλόταν στην ώρα του. Έτσι, υποβάλαμε τη σχετική μήνυση και, επιπλέον, καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, με αντικείμενο τη μη καταβολή του Δώρου και σειρά άλλων παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (απλήρωτη εργασία κατά τις νύχτες, τις Κυριακές και τις αργίες, υπερβάσεις ωραρίου, αδήλωτη εργασία, απασχόληση με ψευδεπίγραφη σύμβαση έργου κ.λπ.).

Και ενώ μετά από αυτά είχαμε την ελπίδα ότι ο εργοδότης θα συμμορφωνόταν με τις υποχρεώσεις του, στις 28 Δεκεμβρίου μάς κοινοποίησε εξώδικο, με το οποίο για πρώτη φορά αμφισβήτησε τη νομιμότητα της επίσχεσης, δυόμισι μήνες μετά την άσκησή της, με αβάσιμους και ανακριβείς ισχυρισμούς. Με το εξώδικο αυτό μας δήλωσε με θράσος ότι μας δίνει περιθώριο μίας ημέρας για να επιστρέψουμε στην εργασία μας, χωρίς μέχρι τότε να μας έχει καταβάλει τα οφειλόμενα, προειδοποιώντας μας ότι, σε αντίθεση περίπτωση, θα θεωρούσε τη συμπεριφορά μας ως “οικειοθελή αποχώρηση”. Τελικά, την επόμενη ημέρα κατατέθηκαν στους λογαριασμούς μας τα δεδουλευμένα τριών μηνών και το Δώρο Χριστουγέννων, όχι όμως οι μισθοί που δικαιούμαστε σύμφωνα με τον νόμο για το χρονικό διάστημα της επίσχεσης».

Χρόνια νωρίτερα, και συγκεκριμένα το 2014, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα στον Τύπο σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα στα γραφεία της «Γραμμής Ζωής» επειδή είχαν συσσωρευτεί απλήρωτοι λογαριασμοί. Το θέμα είχε λυθεί με παρέμβαση του τότε προέδρου της Επιχείρησης, ο οποίος είχε δώσει παράταση λίγων ημερών για να τακτοποιηθούν οι οφειλές.

Αλλά και το 2016 ο επικεφαλής της «Γραμμής Ζωής» είχε παραδεχθεί σε συνέντευξή του ότι λόγω έλλειψης χρημάτων είχαν μείνει οι πάντες απλήρωτοι. «Από ώρα σε ώρα φοβόμαστε μήπως μας κάνουν έξωση και βρεθούμε στον δρόμο! Χρωστάμε ενοίκια. Μακάρι να βρεθεί ένας χώρος κατάλληλος να μας στεγάσει. Το προσωπικό, επίσης, οκτώ άτομα (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.) είναι απλήρωτο μήνες, ενώ έχουμε να καλύψουμε και τα λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ, ενοίκια, εισφορές), καθώς και τα έξοδα μετακίνησης. Είμαστε μια οργάνωση, εν ολίγοις, με το χέρι στην τσέπη!… Το κενό που αφήνει η Πολιτεία έρχεται να το καλύψει μια ΜΚΟ. Η συνέχιση του έργου μας λοιπόν επαφίεται στην ευαισθησία των συνανθρώπων μας, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν με δωρεές ή με εθελοντική βοήθεια» είπε τότε στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης