Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν πολλές φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα ενημέρωσης από το φαινόμενο της άμπωτης, που είναι η πολύ χαμηλή στάθμη της θάλασσας. Ακρογιαλιές, που άλλοτε η θάλασσα άφηνε σε αυτές το αποτύπωμά της, μετατράπηκαν σε στεριά, λόγω της άμπωτης.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από το Καβούρι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άμπωτη στον Θερμαϊκό

Και στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης η στάθμη έχει κατέβει σημαντικά. Ακόμα πιο εμφανές και ταυτόχρονα εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, όπως μετέδωσε το Thes.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

H θάλασσα έχει τραβηχτεί προς το εσωτερικό για πολλές δεκάδες μέτρα, με αποτέλεσμα βάρκες που πριν από μερικές ημέρες ήταν στο νερό τώρα να είναι κολλημένες στη στεριά.

Οι πολίτες μπορούν ακόμα και να περπατήσουν εκεί όπου κανονικά υπήρχε θάλασσα.

 

Στον Θερμαϊκό κόλπο, η θάλασσα «αποτραβήχτηκε», με τη στάθμη του νερού να μειώνεται αισθητά, αποκαλύπτοντας σε διάφορα σημεία τον πυθμένα, όπως αναφέρει παράλληλα το GRTimes.

Μαζί με τα βράχια ωστόσο, κατά μήκος της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, αποκαλύφθηκαν και διάφορα σκουπίδια, τα οποία βρίσκονταν «καλά κρυμμένα» κάτω από το νερό.

Άμπωτη στο Ναύπλιο

Το φαινόμενο στο Ναύπλιο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό λόγω της έκτασης που αποκαλύπτεται από την άμπωτη, καθώς και της διάρκειάς του που έχει να κάνει με το πολύ μικρό βάθος της θάλασσας.

 

 

Πού οφείλεται όμως αυτό το φαινόμενο και πώς εξηγείται από τους επιστήμονες;

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό εξήγησε ότι πρόκειται για τη μετακίνηση θαλάσσιων μαζών λόγω της έλξης των πλανητών και της θέσης του ήλιου, ενώ ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστος Ζερεφός, υποστήριξε ότι είναι ένα αστρονομικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, η άμπωτη δεν έχει σχέση με τη μετεωρολογία. «Οι ελκτικές δυνάμεις από τη σελήνη και τον ήλιο, όταν βρεθούν σε ίδια ευθεία, λίγο πριν την πανσέληνο, συμβαίνει αυτό το σπάνιο φαινόμενο της αμπώτιδος, που θα ακολουθηθεί από την πλημμυρίδα. Είναι αστρονομικό φαινόμενο» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι το φαινόμενο αυτό θα διαρκέσει λίγες μέρες ακόμα. «Είναι φαινόμενο που συμβαίνει πολλές δεκαετίες. Θέλει δεκαετίες για να ξαναγίνει» ανέφερε επίσης.

Για το φαινόμενο της άμπωτης έγραψε στο Facebook ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης: «Το διάστημα από 20/2/2021 έως και σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (υψηλό βαρομετρικό) πάνω από το Αιγαίο. Στην Αττική, στο διάστημα 20/2/21 έως σήμερα η ατμοσφαιρική πίεση κυμάνθηκε σε τιμές πάνω 1021 hPa. Αυτό σημαίνει μια ταπείνωση της μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 0.21m.

»Επίσης στις 27/2/2021 είχαμε νέα σελήνη, άρα την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου-Γης-Σελήνης), που φέρνει το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης.

»Η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας επιπλέον εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στη Μεσόγειο κατά το διάστημα 25/2-3/3 οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της θάλασσας και την αποκάλυψη τμημάτων του βυθού (Μερικά τεχνικά στοιχεία ελήφθησαν από το καθηγ. ΑΠΘ Γιάννη Κρεστενίτη). Η πτώση της στάθμης είναι προσεισμικό φαινόμενο γιατί σε περιοχές έντονων τεκτονικών διεργασιών «από τις τεκτονικές δυνάμεις φουσκώνει» ο γήινος φλοιός λίγες μέρες πριν τη διάρρηξη και φυσικά χαμηλώνει η στάθμη. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Το έλεγξα σε συγκεκριμένες θέσεις που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο με δορυφορικές παρατηρήσεις και δεν βρήκα καμία παραμόρφωση του φλοιού. Επομένως είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει να κάνει με πρόδρομα φαινόμενα».

 

«Πώς εξηγείται η πτώση της στάθμης της θάλασσας που παρατηρούμε αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα» Το διάστημα από…

Δημοσιεύτηκε από Akis Tselentis στις Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

 

Εξήγηση στο φαινόμενο δίνει και η ιστοσελίδα northmeteo.gr, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι μετά την κακοκαιρία «Μήδεια» το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου σκεπάστηκε από έναν εκτεταμένο αντικυκλώνα, δηλαδή ένα πεδίο αυξημένης ατμοσφαιρικής πίεσης, το οποίο συνδέεται και με ασθενείς ανέμους και με την καλοκαιρία.

Το φαινόμενο ωστόσο δεν είναι τοπικό. Αντιθέτως, ο ακόλουθος μετεωρολογικός χάρτης που απεικονίζει την κατάσταση στις 25/2/2021 δείχνει όλη την έκταση του αντικυκλώνα (με ατμοσφαιρική πίεση >1030 σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου – λευκές ισοπληθείς καμπύλες).

Ο κύριος λόγος εξαιτίας του οποίου συμβαίνει το φαινόμενο της άμπωτης είναι η αυξημένη ατμοσφαιρική πίεση. Συνεπώς, στην ευρύτερη περιοχή μας δεν είναι σπάνια η εγκαθίδρυση πεδίου υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης κατά τη διάρκεια του έτους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης