Σε μία ύστατη προσπάθεια να αναστραφεί η εικόνα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης προσανατολίζεται η κυβέρνηση, υπό την πίεση αναγκαίων μεταρρυθμιστικών αλλαγών, που αξιώνει και η τρόικα.

Με τα δικαστήρια πλέον να αδυνατούν να δικάσουν γρήγορα υποθέσεις μείζονος σημασίας και με τον όγκο των αδίκαστων υποθέσεων να έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, το υπουργείο Δικαιοσύνης καλείται να αποφασίσει μέτρα που θα μεταβάλουν τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης και την οργάνωση του δικηγορικού επαγγέλματος.

O υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης έχει έτοιμο σχέδιο με επτά δράσεις δικαστικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να δοθεί το στίγμα τολμηρών αλλαγών και στους εκπροσώπους της τρόικας.

Παράλληλα το υπουργείο ενεργοποιεί νόμο που έχει ψηφιστεί και αφαιρεί όγκους δικαστικής ύλης σε εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης που με επιτυχία εφαρμόζεται σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από χρόνια.

Ο θεσμός επιβάλλει την εξωδικαστική επίλυση -από πιστοποιημένους ως διαμεσολαβητές δικηγόρους- των περισσότερων αστικών και εμπορικών υποθέσεων, όπως οικογενειακές διαφορές, εκτός της λύσης του γάμου, οικονομικές διαφορές από συμβάσεις ή άλλες συναλλαγές, εργατικές διαφορές, αλλά και υποθέσεις που αφορούν μισθώσεις κατοικιών και επαγγελματικής στέγης. Οι πρώτοι, πιστοποιημένοι, διαμεσολαβητές θα αρχίσουν δουλειά με την έναρξη του δικαστικού έτους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πρόγραμμα για ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων που έχει αρχίσει πιλοτικά να εφαρμόζεται στο Πρωτοδικείο της Αθήνας και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ.