Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο κατέκλεβαν τον κόσμο και έκαναν μεγάλη ζωή στην «υγειά των κορόιδων» που είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν. Κέρδισαν πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι βεβαιωμένες απάτες είναι τουλάχιστον 670.

Ο διοικητής του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλης Παπακώστας, περιέγραψε την δράση της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε, κατά την διάρκεια της επίσημης παρουσίασης που έγινε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. «Είχαν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες που είχαν αναπτύξει αναφορικά με την κατασκευή και διαχείριση απατηλών σελίδων, καθώς και άριστη γνώση χειρισμού των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής, ενώ για να επιτύχουν το σκοπό τους επεδείκνυαν ευελιξία και προσαρμοστικότητα, καθώς όπως προέκυψε ολοκλήρωναν τη δράση τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από το χρόνο υποκλοπής των στοιχείων…

Στην επιχείρηση που οργανώθηκε και είχε την κωδικοί ονομασία «A.P.A.T.E.» (Operation Against Phishing Attacks Targeting E–banking), συνελήφθησαν -24- βασικά μέλη, (17 άνδρες και 7 γυναίκες), μεταξύ των οποίων και -3- ηγετικά μέλη της οργάνωσης».

Μέλος της «ηλεκτρονικής συμμορίας» Ρομά

Πώς εξαπατούσαν ακόμα και γενικούς διευθυντές μεγάλων εταιρειών;

Μέσω των τηλεφωνικών κέντρων που είχαν στήσει, με “πακιστανικά” τηλέφωνα, σε καταυλισμούς ή σε σπίτια που δεν είχαν καν σύνδεση ίντερνετ, παρουσιάζονταν άλλοτε ως ενδιαφερόμενοι για την παροχή υπηρεσιών, άλλοτε ως υποψήφιοι αγοραστές προϊόντων που εντόπιζαν σε διαδικτυακές αγγελίες και άλλοτε ως υπάλληλοι εταιρειών ή δημόσιων υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ, Εφορίας, υπάλληλοι Δήμων, λογιστές κ.λπ.), αναφορικά με επιστροφή χρηματικού ποσού χορήγησης επιδομάτων όπως «marketpass», «fuelpass», «powerpass”.

Τότε τα θύματα έπεφταν στην «ηλεκτρονική» τους παγίδα. Είχαν δημιουργήσει σελίδες που έμοιαζαν με εκείνες των τραπεζών και κατάφερναν να αποκτήσουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς τους. Στην επόμενη φάση αναλάμβαναν ρόλο τα λεγόμενα «μουλάρια». Και δεν ήταν λίγα… Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, «στην εν λόγω εγκληματική δράση, συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από -1.200- δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών (money mules), οι οποίοι διευκόλυναν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, παραχωρώντας στα μέλη της, έναντι συνήθως χρηματικής αμοιβής, τη διαχείριση των τραπεζικών τους λογαριασμών (πρόσβαση σε e-banking), καθώς και τις συνδεδεμένες με αυτούς κάρτες ανάληψης». Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή τους ήταν από 200 έως 600 ευρώ.

Πώς έβαζαν τα χρήματα στην τσέπη τους;

Υπήρχαν άλλα μέλη που προέβαιναν στην ανάληψη των κλεμμένων χρημάτων από διάφορα ΑΤΜ σε όλη την χώρα και τα παρέδιδαν ιεραρχικά στα ηγετικά μέλη της οργάνωσης. Σε περίπτωση που δεν μπορούσαν να κάνουν μεταφορά χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς «τα μέλη της οργάνωσης, είτε ενεργοποιούσαν τις χρεωστικές κάρτες των θυμάτων σε άυλη μορφή, στα ψηφιακά πορτοφόλια (e–wallets) επιχειρησιακών κινητών τηλεφώνων της οργάνωσης, είτε εξέδιδαν νέες κάρτες με χρήση των οποίων στη συνέχεια προέβαιναν σε αγορές μέσω ανέπαφων συναλλαγών, από καταστήματα πώλησης κυρίως προϊόντων τεχνολογίας, τα οποία ακολούθως άλλα μέλη της οργάνωσης μεταπωλούσαν».

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, υπήρχε ξεχωριστή ομάδα που επέλεγε τα θύματα. Για παράδειγμα έλεγαν ότι “σήμερα «χτυπάμε» φαρμακεία Αττικής” ή “γιατρούς στην Πτολεμαΐδα”. Όταν όμως ήταν περίοδος που δίνονταν επιδόματα χτυπούσαν αδιακρίτως. Την μεγαλύτερη απάτη τους την έκαναν σε βάρος εισαγωγικής εταιρείας ρούχων, που κατάφεραν να της υποκλέψουν 250.000 ευρώ. Ήταν όμως τέτοιο το θράσος τους, που έμπαιναν ακόμα και στη “Διαύγεια”, ώστε να βλέπουν ποιες εταιρείες είχαν σύμβαση με δήμους και καλούσαν στα λογιστήρια τους, δήθεν ότι είναι από τον δήμο και θα τους εξοφλήσουν. Τα θύματά τους ήταν απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα και από όλες τις ηλικίες. Μεταξύ των θυμάτων είναι και γνώστες πληροφοριακών συστημάτων αλλά και οικονομικοί διευθυντές εταιρειών.

 

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των συλληφθέντων συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

–7– Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
–74– συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
-9- φορητές συσκευές tablet και -4- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
-11- φορητά ψηφιακά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης,
–2– σκληροί δίσκοι Η/Υ,
-17- τραπεζικές κάρτες και -9- τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων,
καταγραφικό κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης,
πλήθος τιμαλφών – κοσμημάτων,
ξίφος, κυνηγετικά φυσίγγια, φυσίγγια των 9mm και ζυγαριά ακριβείας,
πλήθος εγγράφων, αποδεικτικών εμβασμάτων, ιδιόχειρων σημειώσεων, καθώς και το χρηματικό ποσό των -12.250- ευρώ.

Σε βάρος ενός από τους συλληφθέντες εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης αναφορικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση ανθρωποκτονίας 8χρονου που έγινε πριν από λίγες μέρες στο Ζεφύρι Αττικής. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση».