Ο συντονισμός δράσης και διεκδίκησης αναφορικά με τις πλημμύρες αλλά και τις επιπτώσεις αλλά και ο κεντρικός σχεδιασμός διαχείρισης του προβλήματος βρέθηκαν αποφασίστηκαν κατόπιν συσκέψεων των επαγγελματικών και αγροτικών φορέων του Έβρου παρουσία του Επιμελητηρίου Έβρου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης.

Όλοι οι αγροτικοί φορείς συμφώνησαν ότι στόχος τους είναι η καλλιέργεια, όχι η αποζημίωση. Έτσι, αποφασίστηκαν ομόφωνα οι παρακάτω προτάσεις για άμεση επίλυση:

Υποδομές

-Αποκατάσταση αναχωμάτων ρηγμάτων όπου αυτά έχουν προκληθεί.

-Άντληση διαφυγή υδάτων από τα αγροκτήματα με κάθε πρόσφορο τρόπο.

-Απομάκρυνση φερτών υλικών από τα αγροκτήματα φέροντας αυτά στην πρότερη τους κατάσταση (άμμος, δέντρα κ.α.)

-Αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας.

-Ένταξη των πάγιων υποδομών (αντλιοστάσια-ηλεκτρομοτέρ κ.α.) ιδιωτών και Τ.Ο.Ε.Β. σε πρόγραμμα αποζημίωσης (ΠΣΕΑ-ΕΛΓΑ) από 2008 δεν προβλέπεται πλέον.

-Αποκατάσταση τεχνικών έργων, διαβάσεις γέφυρες πόρτες κ.α.

-Αποκατάσταση και επισκευή (καθαρισμός αρδευτικών δικτύων υπόγεια και επιφανειακά, κανάλια κ.α.)

-Κατασκευή θυρών ασφαλείας σε σημεία που θα υποδείξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες όπου θα χρησιμοποιούνται αναλόγως όταν χρειάζεται, αποφεύγοντας με το παραμικρό παρόμοιες καταστάσεις.

-Καθορισμό χρήσεων γης στις παραποτάμιες περιοχές.

-Ενίσχυση του δικτύου της πολιτικής προστασίας τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Νομού.

-Καταβολή ενίσχυσης στους Τ.Ο.Ε.Β. Γ.Ο.Ε.Β. για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (άντληση υδάτων κ.α.) προβλέπεται από κανονισμό του Υ.Π.Α.Τ.

Αποζημιώσεις

-Έγκαιρες αποζημιώσεις αγροτών στο 100% του προβλεπόμενου εισοδήματός τους.(χαμένη καλλ. περίοδος).

-Εξαίρεση λόγω ανωτέρας βίας από δεσμεύσεις νέας ΚΑΠ (τρεις καλλιέργειες, πλαφόν κιλών, δεσμεύσεις προγραμμάτων κ.α.).

-Επιχορήγηση από διάφορα προγράμματα Δημοσίων επενδύσεων κ.α. των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο, για κτιριακές εγκαταστάσεις, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μηχανήματα τα οποία υπέστησαν ζημιά.

-Πρόβλεψη διακανονισμού καταβολής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο με περίοδο χάριτος για αυτούς που επλήγησαν από τη καταστροφή και έχει μειωθεί ή και μηδενιστεί το εισόδημά τους.

-Αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των θεσμικών οργάνων της για την διευθέτηση του προβλήματος, με γνώμονα τις πρακτικές που εφαρμόσθηκαν σε άλλες παρόμοιες περιοχές (παραδουνάβιες χώρες κλπ).

ΠΗΓΗ: e-evros.gr