«Η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά της στους πρόσφυγες» ήταν το μήνυμα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανέφερε, το προτεινόμενο σχέδιο αποτελεί μια «ταχεία, αποφασιστική και ολοκληρωμένη» απάντηση της Ευρώπης στη μεταναστευτική κρίση. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι 160.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν από χώρες του Νότου σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη βάσει ενός συστήματος ποσόστωσης. Η πρόταση για την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού ανακατανομής των προσφύγων σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια είχε «παγώσει» τους τελευταίους μήνες μετά την απροθυμία χωρών στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης (Γερμανία, Φινλανδία) για την υποδοχή μεταναστών στο έδαφός τους. Οι περισσότεροι από τους 160.000 μετανάστες θα κατευθυνθούν σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.
Η ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έρχεται στον απόηχο πολλαπλών ναυαγίων στη Μεσόγειο, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών.
«Ξεχάσαμε το παρελθόν μας»
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε τα πράγματα: υπάρχει μια έλλειψη Ευρώπης και μια έλλειψη ενότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του, προσθέτοντας πως «η πρώτη προτεραιότητα είναι και πρέπει να είναι η προσφυγική κρίση». «Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί και σε κάποιους προκαλούν φόβο. Όμως, δεν είναι η ώρα για φόβο αλλά για θαρραλέα μέτρα» επεσήμανε.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε τα πράγματα: υπάρχει μια έλλειψη Ευρώπης και μια έλλειψη ενότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Γιούνκερ«Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιστορικής δικαιοσύνης. Η αναζήτηση καταφυγίου από πολέμους και σκληρά καθεστώτα είναι εγγεγραμμένη στην πρόσφατη ιστορία της Ε.Ε.: Οι Εβραίοι και οι Ρομά, οι Ισπανοί δημοκράτες στον εμφύλιο, οι πρόσφυγες από τη Γιουγκοσλαβία. Ξεχάσαμε ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 60 εκατ. άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γνωρίζουμε και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η παροχή ασύλου είναι από τις σημαντικότερες αξίες στο Διεθνές Δίκαιο» πρόσθεσε.
Επιπλέον, είπε πως «η Ευρώπη αντιπροσωπεύει ένα μέρος ελπίδας και ένα λιμάνι σταθερότητας για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο. Εδώ είναι μέρος ειρήνης και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και όχι φοβισμένοι. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στεγάσει όλη τη δυστυχία του κόσμου. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: ο αριθμός όσων έχει έρθει φθάνει μόλις το 0,11% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε.».
«Μπορούμε να χτίσουμε τείχη και φράχτες, όμως φανταστείτε να ήσασταν εσείς στη θέση των προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν με τα παιδιά τους από τη βαρβαρότητα: κανένα τείχος, κανένας φράχτης, κανένα σύνορο δεν θα σας σταματήσει» τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.