Συνεντεύξεις: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης
Παραγωγή: Zougla.gr web Tv 2023

Ένα γερασμένο μότορσιπ με τουρκική σημαία εξόκειλε κοντά στα Ίμια. Έτσι αρχίζει μία καλοστημένη προβοκάτσια από τις τουρκικές υπηρεσίες τότε το 1996. Μία προβοκάτσια που λίγο έλειψε να εμπλέξει τις δύο χώρες στην δίνη του πολέμου.

Η Τουρκία με άλλοθι την προσάραξη ζητά να αναλάβει την έρευνα – διάσωση του μότορσιπ. Η Ελλάδα αρνείται. Έτσι αρχίζουν όλα. Ο τοπικός ανταποκριτής στη Σμύρνη της εφημερίδας  «Χουριέτ» είναι αυτός που θα αναλάβει να εκτελέσει το δεύτερο μέρος της προβοκάτσιας. Θα φθάσει στην βραχονησίδα και θα «φυτέψει» την τουρκική σημαία. Κάποιοι δικοί μας θερμοκέφαλοι θα ακολουθήσουν. Η παγίδα έχει καλά στηθεί από το επιτελείο της Τανσού Τσιλέρ η οποία πάσχει απεγνωσμένα να «ξεφορτωθεί» από τις πλάτες της το σκάνδαλο «Σουσουρλούκ» όπου εμπλέκεται και ο πρωθυπουργικός σύζυγος.

Ο εθνικισμός της πρωθυπουργού της Τουρκίας είναι ο φερετζές που θα καλύψει την διαφθορά της κυβέρνησης της και της ιδίας. Τα υπόλοιπα είναι καταγεγραμμένα από την ιστορία τουλάχιστον ως προς το μεγαλύτερο τμήμα των πληροφοριών που συλλέχτηκαν από το 1996 μέχρι σήμερα.

Κάποιες ωστόσο πτυχές παραμένουν στο σκοτάδι. Όπως ενδεχομένως οι πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες συνετρίβη το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των τριών ανδρών του πληρώματος. Πολλά έχουν ειπωθεί. Λέγεται πώς τα συντρίμμια μίλησαν και πώς φυλάσσονται υπό άκρα μυστικότητα σε ένα διαμέρισμα σε πολύ γνωστή και κεντρική συνοικία της Αθήνας. Πολλά λέγονται και ακόμη περισσότερο πολλά δεν θα ειπωθούν ποτέ.

Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, σε μια εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία όσο ποτέ άλλοτε στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.

Τρεις αντιναύαρχοι ε.α.  οι οποίοι εκείνη την εποχή ήταν κυβερνήτες σε πολεμικά πλοία αφηγούνται 27 χρόνια μετά στη «Ζούγκλα» πως έζησαν αυτά τα 24ωρα μέχρι την αποκλιμάκωση.

 

 

Ο Σπύρος Κονιδάρης, αντιναύαρχος ε.α., και επίτιμος υπαρχηγός Στόλου είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της νύχτας των Ιμίων. Πλωτάρχης τότε,  ήταν κυβερνήτης της πυραυλακάτου «ΣΤΑΡΑΚΗΣ»  η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, απέναντι από τα πλοία του τουρκικού στόλου. Ο ίδιος μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα περιγράφει τα γεγονότα  από τη στιγμή που πήρε την εντολή να πλησιάσει τα Ίμια. Μιλάει για τους στόχους που είχε «κλειδώσει», την αποστολή του αλλά και την ετοιμότητα του στόλου εκείνη τη νύχτα.

 

Περιγράφει τις στιγμές γύρω από τις βραχονησίδες όταν έγινε γνωστό πως οι Τούρκοι κομάντος βρίσκονταν πάνω. Επίσης αφηγείται τη στιγμή που προσωπικό από το πλοίο του είδε το φουσκωτό αλλά και για το πώς εντόπισαν αργότερα τη σορό του Καραθανάση όταν έπεσε το ελικόπτερο.

Από την πλευρά του ο αντιναύαρχος ε.α., Βασίλης Μαρτζούκος  την περίοδο της κρίσης ήταν κυβερνήτης της φρεγάτας «ΕΛΛΗ». Είχε πάρει συγκεκριμένη εντολή να κατευθυνθεί σε σημείο του κεντρικού Αιγαίου προκειμένου να παρακολουθεί κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Περιγράφει κι αυτός με λεπτομέρεια τις στιγμές εκείνες που όπως λέει «ήμασταν έτοιμοι να πράξουμε το καθήκον μας». Αναφέρεται όμως μεταξύ άλλων και στην απογοήτευση που ένοιωσε ο ίδιος αλλά και το πλήρωμά του όταν δόθηκε η εντολή για αποκλιμάκωση και επιστροφή της φρεγάτας του.

Ο  αντιναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος ήταν κυβερνήτης της  φρεγάτας «ΑΔΡΙΑΣ». Όπως περιγράφει μεταξύ άλλων, μαζί με την φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ»  είχε πάρει εντολή να παρακολουθεί συγκεκριμένες τουρκικές φρεγάτες οι οποίες πλησίαζαν την περιοχή των Ιμίων.

Το πλοίο του ήταν έτοιμο να βάλλει και είχε «κλειδώσει» συγκεκριμένους στόχους. Ο αντιναύαρχος κάνει σαφές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πως «εκείνη τη νύχτα λόγω των καιρικών συνθηκών, ο Ελληνικός Στόλος είχε όλο το πλεονέκτημα αφού δεν πέταγε τίποτε κι έτσι εάν δινόταν η εντολή για πυρ τότε θα γινόταν πραγματική ναυμαχία, δηλαδή στόλος εναντίον στόλου».

Μοιράζεται όμως στον φακό της «Ζούγκλας» δύο γεγονότα που τον σημάδεψαν. Το πρώτο είναι όταν γονείς ναυτών που βρίσκονταν στο «ΑΔΡΙΑΣ» του τηλεφωνούσαν και του ζητούσαν να προστατέψει τα παιδιά τους από μια εμπόλεμη κατάσταση ενώ το δεύτερο όταν πήρε εντολή πως σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής θα πρέπει να ανοίξει πύρ στην φρεγάτα ενός φίλου του τούρκου κυβερνήτη που πριν από λίγες ημέρες είχαν ανταλλάξει ευχές για το καινούργιο έτος.