Για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας εισέρχεται σε επικίνδυνη τροχιά, με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκει τα νοσοκομεία γεμάτα από περιστατικά μόλυνσης σε ΜΕΘ και θαλάμους. Τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως τις τελευταίες ημέρες, είναι γεμάτα από ασθενείς, ενώ κατά τη χθεσινή εφημερία του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εισήχθησαν για νοσηλεία 80 άτομα.

Το νοσοκομείο νοσηλεύει περισσότερους από 150 ασθενείς με κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και τρεις εγκύους. Και οι 15 κλίνες ΜΕΘ-COVID ήταν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου γεμάτες, ενώ τέσσερις ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι στα χειρουργεία προσωρινά, μέχρι να βρεθούν κλίνες ΜΕΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, όλες οι κλίνες ΜΕΘ-COVID στην Κεντρική Μακεδονία είναι πλήρεις, μεταξύ των οποίων και οι 15 στο ΑΧΕΠΑ, οι 25 στο «Παπαγεωργίου» και οι 30 στο «Παπανικολάου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εικόνα σε νοσοκομεία της Αττικής δεν είναι η καλύτερη, καθώς εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων κάνουν λόγο για ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση παροχής φροντίδας από non-COVID περιστατικά, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ράντζα στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, περιέγραψε χθες, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, μία εξαιρετικά δύσκολη εφημερία για το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», με ράντζα ακόμα και στην Οφθαλμολογική Κλινική, τονίζοντας ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας».

Οι πρώτες ώρες της εφημερίας στο Αττικόν νοσοκομείο στις 8 Νοεμβρίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυρία Παγώνη μίλησε για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» κατά την εφημερία της Κυριακής 7 Νοεμβρίου. Τα ράντζα δεν έφταναν στα επείγοντα και το «Γ. Γεννηματάς» ζήτησε και έλαβε δανικά ράντζα από το γειτονικό «Σωτηρία». Τριτοκοσμικές συνθήκες αλλά και τριτοκοσμικές εικόνες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του «Γ. Γεννηματάς», το σύνολο των περιστατικών παρουσιάζει σταθερότητα τις τελευταίες δύο εφημερίες (περίπου 200 εισαγωγές ασθενών, εκ των οποίων 180 non-COVID περιστατικών και οι υπόλοιπες COVID), ενώ κατά την προχθεσινή εφημερία αναπτύχθηκαν 24 επικουρικές κλίνες (ράντζα), οι οποίες αναμενόταν να προωθηθούν σταδιακά σε θαλάμους νοσηλείας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τόνισε ότι υπήρχαν ακόμα ουρές ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που περίμεναν να εξετασθούν στο Αττικόν Νοσοκομείο.

Εικόνες πολέμου στο "Αττικόν" με τα ράντζα στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο

Οι τρεις άξονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Από το περασμένο Σάββατο -που πάρθηκαν πιο αυστηρά μέτρα σχετικά με την εστίαση και το λιανεμπόριο- οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί. Με αυτόν τον τρόπο θεωρεί η κυβέρνηση πως θα λύσει το πρόβλημα, περιορίζοντας, ουσιαστικά, την είσοδο σε κλειστούς χώρους σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test. Επίσης, μεγάλη προσπάθεια γίνεται για να κλείσουν ραντεβού εκείνοι που δεν έχουν κάνει ακόμη ούτε την πρώτη δόση.

Ο τρίτος άξονας στον οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, και ο Γιάννης Οικονόμου, μπορεί να γίνει ακόμα και επίταξη γιατρών, καθώς το ΕΣΥ «δέχεται ισχυρή πίεση, παρά την εντυπωσιακή του ενίσχυση τους τελευταίους 18 μήνες».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης