Έτοιμες να ριχθούν στη μάχη εναντίον πιθανών νέων χαλαζοπτώσεων, με αεροσκάφη που παρέμεναν μέχρι τώρα καθηλωμένα, δηλώνουν οι αρχές της Βόρειας Ελλάδας. Η είδηση βέβαια έρχεται… «κατόπιν εορτής» καθώς ήδη οι χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας 3D ΑΕ (η οποία εκτελεί το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ), Δημήτρης Σκεπαστιανός, την Τετάρτη 25 Ιουνίου θα βρίσκεται στους αιθέρες ένα από τα τρία αεροσκάφη, που θα μπορεί να τροποποιήσει τον καιρό και το χαλάζι, προτού εκδηλωθεί. Έτσι θα καταπολεμηθεί το χαλάζι και τελικά θα πέφτει… νεράκι σε καλλιέργειες και δρόμους, χωρίς να προκαλεί καταστροφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο αεροσκάφος χαλαζικής προστασίας, θα είναι έτοιμο να πετάξει εντός του επόμενου 20ημέρου και το τρίτο σε έναν μήνα, αφού ακόμα και τα δύο βρίσκονται για συντήρηση, σύμφωνα με τον κ. Σκεπαστιανό.

Βέβαια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σκεπαστιανός, «εάν δεν λαμβάναμε τη χρηματοδότηση ύψους 200-300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς για τα λειτουργικά μας έξοδα, θα καθυστερούσε η έναρξη εφαρμογής του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας».

«Λέγαμε στον ΕΛΓΑ ότι μπορούμε να διαθέσουμε το ένα αεροσκάφος αμέσως, μετά την ημερομηνία υπογραφής της πενταετούς σύμβασης στις 12 Ιουνίου και παρά την τετράμηνη παράταση προθεσμίας που μας δίνει η ίδια η σύμβαση, ωστόσο θέλανε και τα τρία μαζί και έτσι δεν ξεκινήσαμε την εφαρμογή του προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η νέα σύμβαση προβλέπει επέκταση κατά 200.000 στρέμματα της έκτασης που θα καλύπτεται (δηλαδή συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα).

Η σπορά των νεφών και το έργο των αεροσκαφών

Η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας περιλαμβάνει πρόγνωση εμφάνισης χαλαζόπτωσης, παρακολούθηση των καταιγίδων με τέσσερα ραντάρ καιρού, στις τοποθεσίες Φίλυρο, Λιόπρασο, Θεσσαλονίκη και Λάρισα και σπορά των καταιγίδων από ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη με φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου που βρίσκονται στα φτερά και την κοιλία και λειτουργία ενός δικτύου χαλαζομέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογραμμίζεται ότι όταν ξεσπάσει καταιγίδα με χαλάζι, το αεροσκάφος θα βρίσκεται ήδη στον ουρανό. Στη συνέχεια θα προσεγγίζει την περιοχή που τροφοδοτεί την καταιγίδα και σε κατάλληλο ύψος θα αφήνει υλικό σποράς στο νέφος, αυξάνοντας ουσιαστικά τον αριθμό των χαλαζοκόκκων και μειώνοντας ταυτόχρονα το μέγεθός τους. Και έτσι, οι χαλαζόκοκκοι, όντας υπεράριθμοι και μικρότερου μεγέθους, μέχρι να πέσουν στο έδαφος θα λιώνουν ή θα είναι τόσο μικροί, που δεν δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες.

Απογοητευμένοι οι παραγωγοί

Την εκτίμηση ότι δεν θα είχαν υποστεί καμία ζημιά οι καλλιέργειές τους, εάν πετούσαν τα αεροσκάφη χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ από τις 20 Μαρτίου, όπως προβλέπεται διατύπωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης. Όπως διευκρίνισε «οι χαλαζοπτώσεις που έπεσαν ήταν μικρού και μεσαίου μεγέθους και εάν δεν σημειώνονταν ολιγωρίες και καθυστερήσεις, σήμερα θα κάναμε τη δουλειά μας απερίσπαστοι».

«Τώρα που έχει ήλιο τι να το κάνουμε;», τόνισε ο ροδακινοπαραγωγός Λάρισας Αλέξανδρος Παντραλέξης, προσθέτοντας ότι «οι του ΕΛΓΑ φέρουν μεγάλες ευθύνες και πρέπει επιτέλους να τις αναλάβουν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης