Ένα παρατεταμένο κύμα ζέστης που θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει έξι ημέρες. Οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες είχαν επηρεάσει τη Γαλλία και τη Γερμανία, αναμένεται να επηρεάσουν και τη χώρα μας.
Τo βασικό χαρακτηριστικό του πρώτου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού δεν είναι τόσο η μεγάλη διάρκειά του, όσο οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα φτάσουν στα επίπεδα ακόμη και των 43 βαθμών στην ηπειρωτική Ελλάδα και στους 40 βαθμούς στα νησιά του Ιονίου.
Οι θερμοκρασίες αυτές θα ξεκινήσουν σταδιακά από αύριο και θα κορυφωθούν μεταξύ Πέμπτης και Σαββάτου, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία στους πολίτες. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η αίσθηση της ζέστης σε κάποιες περιοχές θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Αιγίνιο της Πιερίας όπου η αισθητή θερμοκρασία θα φτάσει τους 47 βαθμούς Κελσίου.
Από τους χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι σταδιακά και μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο η αισθητή θερμοκρασία θα ανεβαίνει συνεχώς μέχρι να φτάσει στα επίπεδα των 45 βαθμών στις πιο θερμές περιοχές της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr, το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 41 βαθμούς σε πόλεις όπως η Αριδαία, η Βέροια, τα Γιαννιτσά, η Ηγουμενίτσα, το Πολύκαστρο, η Σκύδρα, η Πάργα, η Λάρισα, ο Τύρναβος, το Αγρίνιο, το Αιτωλικό, το Μεσολόγγι, η Χαλκίδα, το Άργος, η Αμαλιάδα, η Πάτρα και ο Πύργος.
Στην Αθήνα ωστόσο, το θερμόμετρο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος δεν θα δείξει πάνω από 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει και πάλι, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες θα δώσουν τη θέση τους σε βροχές, καταιγίδες και χαλάζι. Οι μετεωρολόγοι τονίζουν ότι αυτές οι απότομες διακυμάνσεις και η αστάθεια είναι πιθανό να προκαλέσουν πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, αντίστοιχα με αυτά του καλοκαιριού του 2019 στη Χαλκιδική.