Η αεροπορική πτήση από Καναδά για Θεσσαλονίκη για τον 22χρονο Καναδό και τη Φιλιππινέζα συνομήλική του επιφύλασσε μία μεγάλη έκπληξη κι έναν διαφορετικό προορισμό. Ένας απρόσμενος έρωτας γεννήθηκε στους αιθέρες, με τους δύο νέους να βρίσκονται τελικώς, λίγο καιρό αργότερα, στα σκαλιά του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης και να ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας αγάπης.
Ο νεαρός ερχόταν στην πόλη για σπουδές, ενώ η κοπέλα πετούσε με την ίδια πτήση για Γερμανία, όπου ζούσε μόνιμα. Μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο στην Ευρώπη και λίγο προτού ο 22χρονος μπει σε επόμενη πτήση- ανταπόκριση για το αεροδρόμιο «Μακεδονία», της πρότεινε να τον ακολουθήσει κι αυτή είπε το «ναι». Το ίδιο «ναι» είπε και λίγο αργότερα στον πολιτικό γάμο που πραγματοποίησαν παρουσία του αντιδημάρχου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Αβαρλή.
«Δεν ήξεραν ούτε μία λέξη ελληνικά. Μία δικηγόρος είχε αναλάβει τη διαδικασία της μετάφρασης, ενώ οι μελλόνυμφοι δεν είχαν ούτε καν δεύτερο μάρτυρα για τον γάμο- αστραπή κι έτσι επιστρατεύτηκε ένας υπάλληλος του δήμου για να μπορέσει να τελεστεί το μυστήριο», είπε ο κ. Αβαρλής.
Η περίπτωση των δύο νέων δεν είναι η μοναδική απόδειξη πως ο έρωτας δεν έχει σύνορα και μπορεί να εκμηδενίσει εμπόδια κι αποστάσεις. Ανάλογες περιπτώσεις πολιτικών γάμων που τελέστηκαν στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και ξεχώρισαν ήταν μεταξύ μίας Σύριας υπηκόου, αναγνωρισμένης πρόσφυγα στην Ελλάδα, που κατοικεί εδώ, κι ενός Καναδού υπηκόου, συριακής καταγωγής, κατοίκου Καναδά αλλά και μεταξύ δύο Λιβανέζων κατοίκων Θεσσαλονίκης.
«Θέλω να πιστεύω ότι η πόλη, που υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών, συγκεντρώνει ακόμα ανθρώπους από διάφορους πολιτισμούς που αποφασίζουν εδώ να δέσουν τη ζωή τους», συμπλήρωσε, μιλώντας ο κ. Αβαρλής.
Μέσα στο 2021, στα δημοτολόγια του κεντρικού δήμου καταγράφηκε αύξηση του αριθμού τόσο στους πολιτικούς γάμους όσο και στα σύμφωνα συμβίωσης. Ειδικότερα, τελέστηκαν 604 γάμοι έναντι 572 που έγιναν το 2020 και υπογράφηκαν 337 σύμφωνα συμβίωσης έναντι 302 του προπερασμένου έτους. Από τους 604 γάμους σε ποσοστό γύρω στο 94% οι γαμπροί και οι νύφες ήταν Έλληνες και Ελληνίδες, ενώ το υπόλοιπο 6% ήταν αλλοδαποί από διάφορες χώρες του κόσμου. Από αυτούς, σχεδόν οι μισοί που επέλεξαν να παντρευτούν στο δημαρχείο ήταν μεταξύ 31 και 40 ετών, ενώ η επόμενη ηλικιακή ομάδα που το «τόλμησε» βρισκόταν μεταξύ 18 και 30 ετών.
Αυξήθηκαν και οι γεννήσεις
Πέρα όμως από την αύξηση των γάμων, αύξηση σημειώθηκε το περασμένο έτος και στις γεννήσεις των παιδιών που δηλώθηκαν στον δήμο Θεσσαλονίκης. Στα δημοτολόγια του δήμου καταγράφηκαν εντός του 2020 οι γεννήσεις 4544 παιδιών, έναντι 4480 μωρών που ήρθαν στη ζωή το 2020.
Πηγή: ΑΠΕ