Σε έρευνα που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview» για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα στον κλάδο της βιοτεχνίας.

Σύμφωνα με την έρευνα έξι στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης είναι εργοδότες του… εαυτού τους, έχοντας στραφεί στην αυτοαπασχόληση όχι μόνο από επιλογή, αλλά και εξ ανάγκης, καθώς αδυνατούν, πια, να πληρώνουν προσωπικό. Την ίδια ώρα, σχεδόν οι μισές βιοτεχνικές επιχειρήσεις του νομού (45,1%) παρουσιάζουν κάθε μήνα «μαύρη τρύπα» άνω των 3000 ευρώ, μέσο όρο, στο ισοζύγιο εσόδων-δαπανών, ενώ μία στις δύο (55%) εκτιμά ότι η πιθανότητα να βάλει λουκέτο μέσα στο 2013 ανέρχεται στο 42%.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για τους καταναλωτές: βάζουν «μαχαίρι» ακόμη και σε βασικές δαπάνες, όπως αυτές για ένδυση και υπόδηση, που εμφανίζονται μειωμένες άνω του 80%, αλλά και φρένο στις χριστουγεννιάτικες αγορές κάθε είδους, από τα δώρα προς τους αγαπημένους τους μέχρι τα εδέσματα του γιορτινού τραπεζιού. Περίπου οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν απολέσει το 38% του οικογενειακού τους εισοδήματος μέσο όρο, σε σχέση με λίγα χρόνια πριν, και πάνω από έξι στις δέκα οικογένειες (60,6%) υποστηρίζουν ότι πλέον έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος.

Η έρευνα με τίτλο «Οικονομική συγκυρία και οι επιπτώσεις της σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταναλωτές της Θεσσαλονίκης», διενεργήθηκε στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, σε δείγμα 705 ατόμων (400 επιχειρηματίες – μέλη του ΒΕΘ και 305 καταναλωτές).

Μείωση αποδοχών υπαλλήλων 14% μέσο όρο σε ένα εξάμηνο

Η εκτίναξη του δείκτη αυτοαπασχόλησης στο 60% τον φετινό Δεκέμβριο (από 44% τον Μάιο 2009), αποτυπώνει εναργώς την οικονομική δυσπραγία των βιοτεχνικών επιχειρήσεων του νομού. Πάντως, επτά στις δέκα επιχειρήσεις, που εξακολουθούν να απασχολούν προσωπικό, σκέφτονται να το διατηρήσουν το επόμενο διάστημα, έναντι 25% που σχεδιάζει απολύσεις και 5%, που προγραμματίζει προσλήψεις. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 είδαν την πόρτα της εξόδου από τον εργασιακό τους χώρο 1,45 εργαζόμενοι/επιχείρηση, μέσο όρο, ενώ η μέση μείωση αποδοχών του προσωπικού ανήλθε σε 14%. Στην ερώτηση «πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον της επιχείρησής σας;», το 71% των επιχειρηματιών απάντησε «λίγο/καθόλου» και το 29% «πολύ/αρκετά».

«Μπαίνουν» μέσα κατά χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα… Αρνητικό είναι το ισοζύγιο δαπανών–εσόδων των βιοτεχνών, καθώς το 45,1% καλείται να αντιμετωπίσει έλλειμμα 3.085 ευρώ, κατά μέσο όρο μηνιαίως. Την ίδια ώρα το 54,9% παρουσιάζει μέσο πλεόνασμα 11.683 ευρώ. Αν και συγκριτικά μικρότερο, το πρώτο ποσοστό, αυτών που παρουσιάζουν έλλειμμα, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς αφορά κυρίως μικρές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και ανελαστικές δαπάνες.

Έξι στους δέκα επιχειρηματίες δηλώνουν ότι, αν “βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο”, θα άφηναν απλήρωτες τις εξής υποχρεώσεις (υπήρχε η δυνατότητα τριών επιλογών): 37,2% δεν θα πλήρωνε τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, 30% την εφορία και 20,3% τους προμηθευτές.

Έξι στους δέκα θεωρούν ότι η δόση από την τρόικα δεν θα βοηθήσει, ενώ ζητούν απολύσεις στο δημόσιο. Αναφορικά με τη δόση, που εξασφάλισε πρόσφατα η Ελλάδα, το 64% των βιοτεχνών εκτιμά ότι δεν θα βοηθήσει στην αλλαγή κλίματος, 27% ότι θα συμβάλλει θετικά (το 9% δεν απάντησε). Υπέρ της απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων τίθεται το 61,2% των επιχειρηματιών, ποσοστό αυξημένο σημαντικά έναντι του Ιουνίου (50,5%). Υπέρ της διατήρησης των υπαρχόντων υπαλλήλων τάσσεται το 37,9% όταν έξι μήνες νωρίτερα το ποσοστό έφτανε στο 46,3%.

Ποιες δαπάνες κόβουν οι καταναλωτές και τι θα περιορίσουν τα Χριστούγεννα

Στο μεταξύ, όσον αφορά τους καταναλωτές, αυτοί δήλωσαν ότι έχουν περιορίσει κατά 84,6% τις δαπάνες για ένδυση-υπόδηση, κατά 82,7% για ψυχαγωγία-ταξίδια, 52,9% για τη χρήση ΙΧ και 21,2% για το σούπερ μάρκετ (μέχρι τρεις επιλογές απάντησης). Στην ερώτηση δε, «τι θα περιορίσετε ενόψει των Χριστουγέννων (τρεις επιλογές)», το 72,1% απαντά τα ταξίδια, το 64,4% τα δώρα, το 37,5% το ρεβεγιόν, το 20,2% τις δαπάνες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το 11,5% τα παιχνίδια στα παιδιά.

Προπύργιο ανεργίας

Σε προπύργιο της ανεργίας θα μπορούσε, τέλος να ανακηρυχθεί η Θεσσαλονίκη, καθώς έξι στις δέκα οικογένειες έχουν άνεργα μέλη, με το μέσο όρο ανέργων/οικογένεια να διαμορφώνεται στο 1,2. Οι οικογένειες με έναν άνεργο φτάνουν στο 67,3%, ενώ εκείνες με δύο στο 23,1%. Το 68% των ερωτηθέντων καταναλωτών εκτιμά ότι στο επόμενο εξάμηνο η κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερέψει.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ