Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την πρόσβαση των αιτούντων στη διαδικασία ασύλου;
Θα ήταν καίρια η επανεξέταση της ισχύουσας νομοθεσίας και της Διεθνούς Σύμβασης της Γενεύης;

 Αυτά είναι ερωτήματα που άρχισαν να τίθενται στην Ευρώπη. Σε αυτά τα ερωτήματα αναζητήθηκε σήμερα πλαίσιο προσέγγισης από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες (ΕΣΠ), για μία ελληνική θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία, ένα ειδικό ερωτηματολόγιο στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι διάφοροι ευρωπαϊκοί φορείς που ασχολούνται με το θέμα του ασύλου προσφύγων, ανήκει στο Ιταλικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και έχει εταίρους -εκτός από την Ελλάδα- Ισπανία, Δανία, Αυστρία, Ελβετία και Ολλανδια.

Στόχος, όπως τόνισε ο νομικός σύμβουλος του ΕΣΠ, Σπύρος Κουλοχέρης, είναι η καλύτερη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, αλλά και η δυνατότητα του κράτους για αποτελεσματικότερη οργάνωση στο θέμα της διαδικασίας ασύλου ανθρώπων, που πέφτουν θύματα των λαθροδιακινητών με κίνδυνο της ζωής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΔΑΑ, με προσωπικό 90 ατόμων, διεκπεραιώνονται κάθε ημέρα περίπου 1.000 παλιές και νέες αιτήσεις από αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, όπως ενημέρωσε ο κ. Συρμαλής, ενώ σε εκκρεμμότητα από τον 1ο βαθμό, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 81/2009, βρίσκονται 7.000 αιτήσεις και από τον 2ο βαθμό 45.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης