Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχουν μπει από τον Φεβρουάριο του 2012 οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η οποία διερευνά υποθέσεις ενδοκοινοτικής απάτης, διεξάγει εξονυχιστική έρευνα για τον Φορέα, ο οποίος συνεργαζόταν στενά, μεταξύ άλλων, και με το Υπουργείο Παιδείας.

Η OLAF έχει ήδη αιτηθεί από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) την παροχή στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με τυχόν ελεγκτικές ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για το Ινστιτούτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πηγές» της φορολογικής διοίκησης επισημαίνουν ότι οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Τις χαρακτηρίζουν όμως ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς το συγκεκριμένο Ινστιτούτο εμφανίζεται να έχει αναπτύξει πολυσχιδή δράση.

Συγκεκριμένα, ασχολείται με την έρευνα και την αποτελεσματική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), με τον τομέα της εκπαίδευσης, με την ανάπτυξη και εφαρμογή των συμβατικών και ψηφιακών μέσων στην εκπαίδευση, με την έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού, με τη διοίκηση και διαχείριση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, καθώς και με την υποστήριξη της οργάνωσης και λειτουργίας των ηλεκτρονικών υποδομών του «Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού» και όλων των εκπαιδευτικών μονάδων.

Στο «μικροσκόπιο» τα μέλη του Δ.Σ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «κατ’ επείγον» έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης φέρει ως θέμα «Αίτημα της OLAF προς τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ για τη συλλογή και την παροχή στοιχείων-πληροφοριών, σχετικά με τις τυχόν ελεγκτικές ενέργειες και άλλων εθνικών αρχών, αναφορικά με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ”Διόφαντος”» και εστάλη στο Σ.Δ.Ο.Ε. στις 24 Σεπτεμβρίου του 2012, ζητώντας από τη Δίωξη να ερευνηθούν τα «έργα» του Ινστιτούτου, αλλά και δύο μέλη του Δ.Σ., για τα οποία η OLAF φέρεται να έχει συλλέξει αρκετές πληροφορίες.

Με το έγγραφο ζητούνται συγκεκριμένες πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν ένα πρώην μέλος του Δ.Σ., το οποίο κατά το παρελθόν υπηρέτησε και ως προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του Ειδικού Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης, και τον νυν πρόεδρο του Δ.Σ. και διευθυντή του Ινστιτούτου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, η έρευνα της OLAF για τον τεχνολογικό φορέα και για τα δύο παραπάνω πρόσωπα έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2012.

Στο στόχαστρο τα επενδυτικά έργα

Οι ελεγκτές της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φέρονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, να ελέγχουν τη διαδρομή και τον «προορισμό» χρημάτων που προέρχονται από επενδυτικά έργα, μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων, πολλά από τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ.

Αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα στάθηκε ένα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο τα δύο φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται σε υπόθεση που αφορά στην κακοδιαχείριση πόρων του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2007-2013» καθώς και στην -φερόμενη ως παράνομη- ανάληψη θέσεων στο Δ.Σ. του φορέα.

«Η OLAF θέτει προς διερεύνηση την τέλεση παρατυπιών που ενδέχεται να προκύπτουν στο πλαίσιο της Διαχείρισης των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2007-2013, τη φερόμενη διαμάχη συμφερόντων και την τυχόν ύπαρξη ασυμβίβαστου θέσης» αναφέρεται στο έγγραφο χαρακτηριστικά.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα»

Την πεποίθηση ότι πρόκειται να προκύψει μείζον θέμα από την έρευνα που πραγματοποιεί η OLAF εξέφρασε ανώτατο στέλεχος της φορολογικής διοίκησης μιλώντας στη zougla.gr.

Αφενός ξεκαθάρισε ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο επικαλούμενο την εμπειρία του ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί η OLAF αναμένονται να είναι πολύ ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά για τα όσα συνέβαιναν στα ταμεία του Ινστιτούτου.

«Η έρευνα βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ζήτησε να ενημερωθεί για το αν και κατά πόσο έχει ελεγχθεί η διαχείριση των κονδυλίων που λάμβανε το Ινστιτούτο καθώς και για το αν έχουν ελεγχθεί δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί ο συγκεκριμένος τεχνολογικός φορέας συνεργάζεται στενά και με το Υπουργείο Παιδείας. Ο έλεγχος βρίσκεται ακόμη στο στάδιο συλλογής στοιχείων και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματά του» κατέληξε η φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

Δείτε τα έγγραφα:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης