Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποκαλύψεις της zougla.gr σχετικά με το κύκλωμα επίορκων εφοριακών, ελεγκτών Σ.Δ.Ο.Ε., οικονομικών επιθεωρητών και πολιτικών παραγόντων οι οποίοι σε συνεργασία με επιχειρηματίες «φαντάσματα» και διεφθαρμένους λογιστές καταλήστευσαν τα δημόσια ταμεία έχουν προκαλέσει πάταγο. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν από τις εισαγγελικές Αρχές. Με εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα, κ. Γρηγόρη Πεπόνη, ο αναπληρωτής Οικονομικός Εισαγγελέας, κ. Σπύρος Μουζακίτης διέταξε την έρευνα σε βάθος σχετικά με τις ημέρες και τα έργα όλων των στελεχών της φορολογικής διοίκησης σε πανελλήνιο επίπεδο.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος που οι εισαγγελικές Αρχές έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν όλα εκείνα που μέχρι σήμερα «ψιθυρίζονταν» αλλά δύσκολα αποδεικνύονταν. Την ύπαρξη μιας άκρως διεφθαρμένης κρατικής μηχανής «ποτισμένης» στη διαφθορά που πρωταγωνιστεί στο περιβόητο σύστημα «4-4-2» που κατήγγειλε –κατόπιν εορτής- και ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, κ. Διομήδης Σπινέλλης. Το ποιοι θα διενεργήσουν την έρευνα είναι ένα σοβαρό θέμα. Γιατί από τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας προκύπτει ότι αρκετά στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετέχουν στο φαύλο κύκλο της διαφθοράς. Κατά πληροφορίες η έρευνα θα ανατεθεί και στην ΕΥΠ καθώς και στην Οικονομική Αστυνομία ενώ θα υπάρχει και η αρωγή της Αρχής για την Καταπολέμηση του «Μαύρου» Χρήματος. 

Την ίδια στιγμή άφωνη η κοινή γνώμη παρακολουθεί το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων να συνεχίζεται. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από μέρους των εμπλεκόμενων προσώπων έχουν σημειωθεί. Οι οικονομικοί επιθεωρητές οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια είχαν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την εισαγγελική παραγγελία του εισαγγελέα, κ. Σκιαδαρέση, για διενέργεια οικονομικού ελέγχου στη μαφία των λευκών κολάρων που υφάρπαξαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα του κράτους, επιχειρούν πλέον ταχύτερα. Γνωρίζουν ότι με τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα, τυχόν απόπειρα απόκρυψης στοιχείων θα πέσει σαν δαμόκλειο σπάθη στο κεφάλι τους. Οι εμπλεκόμενοι, από την πλευρά τους, αντιδρούν και απειλούν με εξώδικα και αγωγές ευελπιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο η δημοσιογραφική έρευνα θα σταματήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος κύκλος αποκαλύψεων έχει «κλείσει». Το ρεπορτάζ έχει επικεντρωθεί στα έργα και τις ημέρες εκείνων που εμφανίζονται να έχουν ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο. Οι περιπτώσεις τους μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό. Στη διάθεση της zougla.gr βρίσκονται δεκάδες φάκελοι με στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος της απάτης.

Αφορούν εκατοντάδες ονόματα από τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Αθήνα: Ελεγκτές, Προϊσταμένους Δ.Ο.Υ., στελέχη του Σ.Δ.Ο.Ε., οικονομικούς επιθεωρητές, γενικούς γραμματείς υπουργείων ακόμη και πρώην υπουργικά στελέχη. Όλους όσοι πρωταγωνίστησαν στο πάρτι της «μεγάλης ληστείας του τρένου».

Θερμαινόμενη πισίνα και ακίνητα στη Σόφια

Από τα στοιχεία του ρεπορτάζ και μια ενδελεχή έρευνα στην περιουσιακή κατάσταση των εμπλεκομένων προκύπτουν «σημεία και τέρατα». Στοιχεία τα οποία είναι απορίας άξιο πως δεν μπόρεσαν να ελεγχθούν τόσα χρόνια. Επαύλεις, σπίτια με εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα, οικόπεδα «φιλέτα» ακόμη και ακίνητα σε χώρες του εξωτερικού.

Προκαλεί προβληματισμό ο τρόπος με τον οποίο δημόσιοι υπάλληλοι κατάφεραν να αποκτήσουν τέτοια περιουσία. Με το μισθό τους; Ή συμμετέχοντας στο 4-4-2;

Περίπτωση 1η: Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η περίπτωση υπαλλήλου της Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης ο οποίος είναι κουμπάρος γνωστού πολιτικού.

Εμφανίζεται με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα ενώ χαρακτηριστική είναι η σκηνή, όταν κάποια στιγμή στο παρελθόν, κατέθεσε σε μαύρη σακούλα 50.000 ευρώ μετρητά τα οποία εκείνος νόμιζε ότι ήταν 40.000 ευρώ.

Ο ίδιος διατηρεί οικία, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει και θερμαινόμενη πισίνα.

Περίπτωση 2η: Πρόκειται για άλλον υπάλληλο στη Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης ο οποίος υπηρετούσε στη θέση του ελεγκτή. Μεταξύ άλλων, διαθέτει έπαυλη στην περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα ενώ έχει φροντίσει να εξαφανίσει το «κομπόδεμά» του.

Τον ίδιο αδικαιολόγητο πλουτισμό παρουσιάζουν δύο ακόμα εφοριακοί υπάλληλοι. Ο πρώτος είναι εν ενεργεία και ο δεύτερος συνταξιούχος. Διαθέτουν ακίνητα στο κέντρο της πόλης και κυκλοφορούν με αυτοκίνητα τα οποία κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Περίπτωση 3η: Η δημοσιογραφική έρευνα έχει συλλέξει άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις ημέρες και τα έργα πρώην ανώτατου στελέχους του Σ.Δ.Ο.Ε.

Το γραφείο του βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από εκείνου του οικονομικού επιθεωρητή Δημήτρη Μελά. Ο ίδιος εμφανίζεται σήμερα με επενδύσεις ακόμη και στη γειτονική Βουλγαρία.

Φέρεται να του ανήκει τετραώροφο ακίνητο το οποίο επισκέπτεται πολύ συχνά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης