Ρεπορτάζ: Ιωάννα Καβανόζη

Απάτη εις βάρος του ελληνικού κράτους είχε διαπράξει Έλληνας πρέσβης. Ο τότε Έλληνας πρέσβης μας στο Τόκιο κατασκεύασε, τον Απρίλιο του 2018, πλαστό πιστοποιητικό «Αυθεντικότητας Ελληνικού Γιαουρτιού» το οποίο παρέδωσε σε ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία χωρίς να ενημερώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και χωρίς να λάβει άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών, παρακάμπτοντας ακόμα και τον ΕΦΕΤ. Η γαλακτοβιομηχανία παρασκεύασε «ελληνικά» γιαούρτια «Μade in Japan» τα οποία είχαν ως λογότυπο την ελληνική σημαία. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί εντελώς εκτός αγοράς το ελληνικό προϊόν στην ιαπωνική αγορά, προκαλώντας οικονομική ζημιά στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Η ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία ήθελε να βαφτίσει τα γιαούρτια της «ελληνικά», έτσι ώστε να είναι περισσότερο ελκυστικά στους καταναλωτές τους και να ξεπεράσουν τον τζίρο του 1 δισ. ευρώ που κάνουν ετησίως, καθώς η Ελλάδα φημίζεται για τα γαλακτοκομικά της προϊόντα. Κάπου εδώ να αναλογιστούμε με βάση τον ετήσιο τζίρο τι λεφτά έχασε η χώρα μας και ποιος έγινε πλουσιότερος μετά την έκδοση του πλαστού πιστοποιητικού. Παρόλο που η πράξη του Έλληνα πρέσβη έχει κακουργηματικό χαρακτήρα, και ενώ το ΥΠΕΞ κινήθηκε νομικά ώστε να προστατέψει τα συμφέροντα του ελληνικού γιαουρτιού, οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης παραμένουν ατιμώρητοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι απέγιναν, όμως, οι πρωταγωνιστές της τεράστιας απάτης; 

Εμείς στείλαμε το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα ώστε να ενημερωθούμε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και για άλλες δύο υποθέσεις στις οποίες είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενα δημοσιεύματα.

Προς: Τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ κ. Αλέξανδρο Παπαϊωάννου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από: Zougla.gr

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά με την κατάληξη των ερευνών σε τρεις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει το Υπουργείο Εξωτερικών:

Α) Την υπόθεση παράνομης πιστοποίησης από τον πρέσβη της Ελλάδος στο Τόκιο της αυθεντικότητας ελληνικού γιαουρτιού εταιρείας που συμμετείχε σε εκεί έκθεση γαλακτοκομικών προϊόντων. Πρόκειται για υπόθεση του 2018. Είχε διαταχθεί εσωτερική έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Β) Υπόθεση παράνομης έκδοσης θεωρήσεων (βίζες) από τις ελληνικές προξενικές αρχές της Κωνσταντινουπόλεως.

Γ) Παράνομη έκδοση θεωρήσεων από τις ελληνικές προξενικές αρχές της Μπανγκόκ.

Γνωρίζουμε πως και για τις τρεις αυτές υποθέσεις κινήθηκαν διαδικασίες. Αγνοούμε, ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας και εάν αποδόθηκαν ή όχι ευθύνες.

Φυσικά, το ΥΠΕΞ μάς απάντησε με το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα:

«Σε απάντηση του ηλεκτρονικού μηνύματός σας από 27.4.22, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ερευνά όλες τις υποθέσεις, όπου ενδεχομένως υπάλληλοί του να έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Αναφορικά με τις υποθέσεις στις οποίες αναφέρεστε, έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες και έχουν επιβληθεί ποινές στους υπευθύνους».

Υπηρεσία Ενημέρωσης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν επιβληθεί ποινές στους υπεύθυνους της «κομπίνας» του γιαουρτιού. Παρακάτω έχουμε τις θέσεις που κατέχουν σήμερα οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης και, απ’ όσο θα δείτε, η ποινή τους μεταφράζεται σε μια απλή μετάθεση.

Λουκάς Καρατσώλης, ο Έλληνας πρέσβης που έκανε «χαρακίρι» στο ελληνικό γιαούρτι

Τιμωρήθηκε πειθαρχικά με ποινή-χάδι. Υπέγραψε το πιστοποιητικό «αυθεντικότητας» ελληνικού γιαουρτιού και το παραχώρησε σε ιαπωνική πολυεθνική. Οι ελληνικές εξαγωγές καταβαραθρώθηκαν. Σήμερα πρέσβης στη Ζιμπάμπουε, με πρεσβευτική κατοικία, καθαρίστρια, οδηγό και ιδιαιτέρα γραμματέα.

Διονύσιος Πρωτόπαπας, σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄, ο εμπορικός σύμβουλος που παραχώρησε, παράνομα, το ελληνικό εμπορικό σήμα «the Greek Yogurt» και την ελληνική σημαία η οποία έγινε ιαπωνικό κεσεδάκι γιαούρτης ενάντια στην εθνική πολιτική

Τιμωρήθηκε πειθαρχικά με ποινή-χάδι. Η Υπηρεσία τον τιμώρησε με περιζήτητη μετάθεση στο Τορόντο, ως επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Τορόντο.

Πρέσβης Κωνσταντίνος Κακιούσης, πληρεξούσιος υπουργός Α΄, αντικατέστησε τον πρέσβη Καρατσώλη

Ο βίος και η πολιτεία του στην Αλβανία όπου υπηρετούσε ως πρόξενος έχουν απασχολήσει τις εισαγγελικές αρχές. Έλαβε και εκείνος χρηματικές «χορηγίες» από την ιαπωνική πολυεθνική στην οποία παραχωρήθηκε παρανόμως το ελληνικό εμπορικό σήμα «ελληνικό γιαούρτι» και επετράπη η χρήση της ελληνικής σημαίας στα προϊόντα της. Χειρίστηκε κατ’ αποκλειστικότητα την υπόθεση «ελληνικό γιαούρτι στην Ιαπωνία». Ο Κακιούσης συνέχισε να χειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα και κρυφά το θέμα «ελληνικό γιαούρτι στην Ιαπωνία» ακόμη και μετά την υποβολή της ένστασης. Το αποτέλεσμα της περήφανης διαπραγμάτευσής του ήταν να κατατεθούν 3 επιπλέον αιτήσεις για 3 καινούργια εμπορικά σήματα τα οποία περιείχαν τον όρο «ελληνικό γιαούρτι», γεγονός το οποίο είχε αποκρύψει από την Κεντρική Υπηρεσία, αλλά το ανακάλυψε κατόπιν έρευνας η Ειρήνη Καμά, γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄! Και η Κεντρική Υπηρεσία όχι μόνο δεν το διερεύνησε, όχι μόνο δεν τον τιμώρησε, αλλά τον τίμησε αφήνοντάς τον πρέσβη στο Τόκιο ακόμα και όταν ανέλαβε η ΝΔ, επί 3,5 χρόνια (χρόνος-ρεκόρ)! Οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε Ιάπωνες δικηγόρους ώστε να υποβληθεί ένσταση για τα νέα σήματα, αλλά γιατί να ενδιαφερθεί το Υπουργείο Εξωτερικών, δικά του χρήματα ήταν; Τα κορόιδα οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν. Υπήρχαν ανταλλάγματα για αυτή τη «σιωπή» του κ. πρέσβεως;

Αθανάσιος Καραπέτσας, γενικός σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄, αντικατέστησε τον Σπυρίδωνα Οικονόμου

Ο κ. Καραπέτσας είναι γνωστός στον επιχειρηματικό κόσμο από τη θητεία του στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας ρωσική πολυεθνική κατασκεύασε εργοστάσιο ρωσικής «φέτας» που φέρει ψευδεπίγραφα το ελληνικό εμπορικό σήμα «Feta Greek» και την ελληνική σημαία. Η συσκευασία παραπέμπει στην παράνομη παραχώρηση του εμπορικού σήματος «ελληνικό γιαούρτι» και την παράνομη παραχώρηση της ελληνικής σημαίας για εμπορικούς σκοπούς σε ιαπωνική πολυεθνική η οποία έδινε χρηματικές χορηγίες έστω κι αν αυτό απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Δημιουργούνται εύλογες απορίες και ερωτήματα για την εμπορική αυτή κίνηση της ρωσικής εταιρείας αν δεν είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση αν όχι τη μη αντίδραση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Μόσχας κατά τον χρόνο που ο Αθανάσιος Καραπέτσας ήταν προϊστάμενος σε αυτό. Ο Αθανάσιος Καραπέτσας κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Τόκιο (αρχές 2020) επιχείρησε να διαγράψει και να καταστρέψει ηλεκτρονική υπηρεσιακή αλληλογραφία, οπότε θα εξαφανίζονταν τα ενοχοποιητικά στοιχεία για την «εγκληματική ενέργεια χωρίς καμιά απολύτως δικαιολογία», όπως κατηγόρησε δημόσια το ΥΠΕΞ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, χωρίς ουδέποτε να διαψευστεί. Αν δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν υπάρχει έγκλημα. Δεν βοήθησε, έτσι, το Δημόσιο να διεκδικήσει τις «χρηματικές χορηγίες» που του ανήκουν οι οποίες κατατέθηκαν παρανόμως σε λογαριασμούς ιδιωτών χωρίς ποτέ να «περάσουν» από το δημόσιο ταμείο.

Η προάσπιση του ελληνικού εμπορικού σήματος

Σπυρίδων Οικονόμου, σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β΄, αντικατέστησε τον Διονύσιο Πρωτόπαπα

Αντικατέστησε τον Πρωτόπαπα στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Τόκιο. Εισηγήθηκε την υποβολή ένστασης κατά της κατοχύρωσης του ελληνικού εμπορικού σήματος «the Greek Yogurt» από την ιαπωνική πολυεθνική. Η εισήγησή του έγινε αποδεκτή από τον τότε υπουργό, γεγονός που δυσαρέστησε τους Ιάπωνες που είχαν λάβει υποσχέσεις και είχαν καταβάλει χρηματικές «χορηγίες», προσβλέποντας όχι μόνο στη μη αντίδραση αλλά στην πλήρη υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο ιαπωνικό προϊόν. Η μόνη αντίδραση που είχε να προβάλει το Υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του απέναντι στον καταιγισμό των δημοσιευμάτων για την παράνομη χρήση του εμπορικού σήματος «the Greek Yogurt» και της ελληνικής σημαίας ήταν αυτή η ένσταση. Η πρώτη απόφαση σχετικά με την ένσταση που είχε υποβάλει η Ελλάδα κατά της κατοχύρωσης του ελληνικού εμπορικού σήματος από την ιαπωνική πολυεθνική ήταν θετική. Ήταν η πρώτη φορά που κρατικός φορέας αναγνώρισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού γιαουρτιού τα οποία συνδέονται με τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας. Όχι μόνο η Υπηρεσία δεν του έδωσε μνεία, αλλά, αντίθετα, τον μετέθεσε ταπεινωτικά και παρανόμως στην Κεντρική Υπηρεσία.

Ειρήνη Καμά, γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’

Στη διάρκεια της ΕΔΕ για το γιαούρτι η Ε. Καμά βρέθηκε από μάρτυρας, κατηγορούμενη – προφανώς, κάποιοι την κατηγόρησαν. Όπως προκύπτει από το πόρισμα της ΕΔΕ για το γιαούρτι, ήταν η μόνη που εκτέλεσε το καθήκον της και δεν μετείχε στην υπόθεση αυτή, σε μια πρεσβεία όπου οι πειθαρχικώς προϊστάμενοί της σε αυτήν Καρατσώλης και Πρωτόπαπας τιμωρήθηκαν. Ως η μόνη αυτόπτης μάρτυρας κατηγορίας, αν και απειλήθηκε με διασυρμό, προσκόμισε στην ανακρίτρια τα στοιχεία για να διεκδικήσει το Ελληνικό Δημόσιο «χρηματικές χορηγίες» υπέρ του Δημοσίου οι οποίες χορηγήθηκαν από ιαπωνικούς φορείς και ιαπωνικές εταιρείες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης και της ιαπωνικής πολυεθνικής η οποία ιδιοποιήθηκε το ελληνικό εμπορικό σήμα, με τη συμφωνία της πρεσβείας, και κατέθετε χρηματικές χορηγίες παρανόμως σε λογαριασμό ιδιωτών (!!!) χωρίς αυτές ποτέ να «περάσουν» από το δημόσιο ταμείο. Από υπάλληλο-αστέρι, η Διοίκηση αντί να αξιοποιήσει τη μαρτυρία της για την παράνομη παραχώρηση του ελληνικού εμπορικού σήματος και της ελληνικής σημαίας για εμπορική χρήση αλλοδαπών προϊόντων, της φορτώνει «πειθαρχικές διώξεις«, αποδυναμώνοντας έτσι τη μαρτυρία της, χωρίς όμως ποτέ να τη διαψεύσει.

Κι όπως είδαμε, οι πρωταγωνιστές παρέμειναν ατιμώρητοι και σε θέσεις-κλειδιά. Το ΥΠΕΞ, αντί να προστατέψει τα ελληνικά συμφέροντα, προστάτεψε τον πρέσβη και τους συνεργούς του, παρόλο που τότε ο κ. Βορίδης σε δήλωσή του είχε χαρακτηρίσει το πιστοποιητικό του Έλληνα πρέσβη «απολύτως παράνομο». Τα λόγια όμως και οι δηλώσεις αυτές δεν συμβαδίζουν με τη «δήθεν» τιμωρία των υπευθύνων. Μπορεί η ιστορία αυτή να είχε πάρει κάποια δημοσιότητα, αλλά το θέμα θάφτηκε σύντομα, δίνοντας το δικαίωμα στους διπλωμάτες μας να βγάζουν πλαστά πιστοποιητικά και να πουλάνε ανεξέλεγκτα κάθε τι ελληνικό. Και γιατί όχι, αφού ξέρουν ότι, και να γνωστοποιηθεί μια τέτοια «παρανομία», δεν θα χάσουν το αξίωμά τους, τον μισθό τους, τον οδηγό τους, την καθαρίστρια και την ιδιαιτέρα γραμματέα τους. Κομπιναδόροι που ζουν πλουσιοπάροχα με μισθούς Δημοσίου και όχι μόνο. Κοινώς, οι διπλωμάτες μας δρουν ανεξέλεγκτα και με τις ευλογίες του Υπουργείου Εξωτερικών και όσο υπάρχει ατιμωρησία θα συνεχίζουν να στήνονται τέτοιου είδους «κομπίνες» εις βάρος της χώρας μας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης