Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Δύο ή τρεις ήταν τελικά οι τόνοι της ηρωίνης που μετέφερε το πλοίο «Noor1» από τον κόλπο του Ομάν με τελικό προορισμό την Ελλάδα;

Τον εύλογο προβληματισμό έθεσε σήμερα στην αγόρευση της η Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η πολύκροτη υπόθεση.

Αν και έχουν περάσει έξι χρόνια από τον εντοπισμό του πλοίου, είναι άγνωστη ακόμα η ακριβής ποσότητα, με βάση τις καταγγελίες που είχε κάνει ο βασικός κατηγορούμενος Ευθύμιος Γιαννουσάκης μιλώντας στο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και στη «Ζούγκλα».

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί και η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, αναφέρεται σε 2,1 τόνους του φορτίου του «λευκού θανάτου» που βρέθηκαν στη βίλα της πρώην συζύγου του εφοπλιστή Ευθύμιου Γιαννουσάκη και σε δύο αποθήκες που είχαν ενοικιάσει ο ίδιος και Τούρκοι εμπλεκόμενοι στο Κορωπί.

Όμως ο ίδιος ο κατηγορούμενος που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, μιλώντας για την υπόθεση στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο είχε κάνει λόγο για 3 τόνους ηρωίνη, με τα 900 κιλά να «κάνουν φτερά» κατά τη ρότα του πλοίου μέχρι την Ελευσίνα.

Με βάση και ισχυρισμούς του ίδιου του Γιαννουσάκη, η συνολική ποσότητα της ηρωίνης φέρεται να ήταν 3 τόνοι, εκ των οποίων 900 κιλά ξεφορτώθηκαν μεσοπέλαγα πριν το ναρκόπλοιο καταπλεύσει στην Ελευσίνα.

Υπενθυμίζεται πως με βάση αυτές τις καταγγελίες του Ευθ. Γιαννουσάκη και άλλα στοιχεία όπως εμβάσματα που ο ίδιος προσκόμισε, έχει σχηματιστεί δεύτερη δικογραφία για το «Noor1» στην οποία είναι κατηγορούμενοι ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης Βαγγέλης Μαρινάκης καθώς και συνεργάτες του.

Η υπόθεση εκκρεμεί στον Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλο από τον Μάρτιο του 2018 που ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις σε βάρος του επιχειρηματία.

Όμως η έρευνα δεν έχει προχωρήσει καθώς η δικογραφία έχει περάσει από τρεις συνολικά ανακριτές. Η μία μετατέθηκε στην Αθήνα, η δεύτερη παραιτήθηκε και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο τρίτος κατά σειρά ζητούσε μετάθεση στην Χαλκίδα. Όμως ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημά του μέσα στο καλοκαίρι και τώρα με το νέο δικαστικό έτος καλείται να διερευνήσει την πολύκροτη δικογραφία για την τυχόν εμπλοκή του επιχειρηματία.

Η αποστροφή της Εισαγγελέως για την ποσότητα της ηρωίνης

Η υπόθεση μπορεί να «λιμνάζει» στο ανακριτικό γραφείο (Σ.Σ. καθώς ο ανακριτής ασχολούνταν με άλλη δικογραφία που κινδύνευε με παραγραφή), όμως η εισαγγελική λειτουργός της Έδρας του δικαστηρίου όπου δικάζονται σε δεύτερο βαθμό 12 κατηγορούμενοι για την υπόθεση, δεν άντεξε και δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός αν ήταν 2,1 ή 3 οι τόνοι ηρωίνης που μετέφερε το πλοίο.

Σε μια αποστροφή του λόγου της η Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου διερωτήθηκε αν το φορτίο της ηρωίνης που μετέφερε το «Noor 1» ήταν 2,1 ή 3 τόνοι, προκαλώντας την αμηχανία παραγόντων της δίκης.

«Το πλοίο φορτώθηκε με 2,1 τόνους αλλά κατά τον κ. Γιαννουσάκη με 3 τόνους ηρωίνη», ανέφερε η Εισαγγελέας Εφετών.

Βλέπετε η δικογραφία αφορά 2,1 τόνους ναρκωτικά που βρέθηκαν στη βίλα της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη και σε δύο αποθήκες στο Κορωπί. Εκτός από τη «Ζούγκλα» που αποκάλυψε τα 900 επιπλέον κιλά ηρωίνη, τώρα διερωτάται για την ύπαρξη τους και η Εισαγγελέας Εφετών.

«Πρωταγωνιστικός» ο ρόλος Γιαννουσάκη

Στη σημερινή αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στον ρόλο που είχε ο εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει τον τότε υπάλληλο του και συγκατηγορούμενο του Σταύρο Λάγιο να μεταφέρει ποσότητα των ναρκωτικών από το «Noor 1» στη βίλα της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη συνολικά 1.133 κιλά από το φορτίο του «λευκού θανάτου».

Από αυτά, τα 556 κιλά τα μετέφεραν με δύο δρομολόγια ο Λάγιος και ο Ιρανός κατηγορούμενος Μπονιάντ (Σ.Σ. που συμμετείχε και στη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1» ως επιβαίνων στο πλοίο) σε κατάστημα στη Φιλοθέη όπου τα παρέλαβαν Τούρκοι συγκατηγορούμενοι τους που τα μετέφεραν σε αποθήκη στο Κορωπί.

Εξάλλου, ο Γιαννουσάκης μεσολάβησε σε τοπικό ναυπηγείο της Ελευσίνας ώστε να μεταφερθεί η υπόλοιπη ποσότητα των 986 κιλών ηρωίνης σε φορτηγό που οδηγούσε ο συγκατηγορούμενος του Κωνσταντίνος Καρτσώνης.

Μάλιστα από αυτόν είχε νοικιάσει αποθήκη στο Κορωπί για τη μεταφορά του φορτίου.

«Αποδείχθηκε ότι πράγματι φορτώθηκαν τα ναρκωτικά. Πως εκφορτωθήκαν σταδιακά. Δεν αμφισβητήθηκε από κανένα και από τις καταθέσεις και τις απολογίες των κατηγορουμένων» επεσήμανε η κυρία Βλάχου.

Εισαγγελέας: Αδίστακτος ο Γιαννουσάκης

Ως προς τον ρόλο του συνεργάτη του Γιαννουσάκη, Σταύρου Λάγιου,  αλβανικής καταγωγής που ήταν επί σειρά ετών υπάλληλος του εφοπλιστή, η εισαγγελέας παρατήρησε:

«Ο Λάγιος κατέθεσε ότι ο Γιαννουσάκης είναι αδίστακτος, αγαπάει το χρήμα και είναι κίνδυνος για τη ζωή του.

Είναι αδίστακτος για να μπλέξει άλλα πρόσωπα. Επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στο Λάγιο.

[…] Αλίμονο αν μπορούσε η οργάνωση της μεταφοράς από το Ομάν να γίνει από το Λάγιο. Ήταν εργαζόμενος και οικονομικός μετανάστης από την χώρα του».

Μάλιστα επεσήμανε πως ο Λάγιος ήταν ο πρώτος που ενημέρωσε αυτοβούλως τις λιμενικές αρχές για το πλοίο «Noor 1» από το οποίο μετέφεραν τα ναρκωτικά.

Πάντως, η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη των εφέσεων των κατηγορουμένων Λάγιου και Καρτσώνη αν και βοήθησαν τις διωκτικές αρχές.

Επίσης, δέχεται εν μέρει την έφεση της Εισαγγελέως Εφετών Μαρίας Τρουπή (ΣΣ Εισαγγελέας της Έδρας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο) η οποία ζητούσε να καταδικαστούν για βαρύτερα αδικήματα.

Η κυρία Βλάχου συμφωνώντας εν μέρει με τη συνάδελφο της, προτείνει την καταδίκη τους για άμεση συνέργεια και όχι απλή συνέργεια για τη μεταφορά των ναρκωτικών, όπως είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα.

Πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ελαφρυντικών στην επόμενη φάση της δίκης, επί των ποινών.

Ανέφερε σχετικά:

«Τόσο ο Λάγιος όσο και ο Καρτσώνης βοήθησαν τις αρχές.Δεν είναι τα πρόσωπα που οργάνωσαν τη μεταφορά των ναρκωτικών. Όμως δεν είναι μόνο συνεργός. Ο Λάγιος γνωρίζει σε δυο διαφορετικές φάσεις το Γιαννουσάκη. Ο Λάγιος και ο Καρτσώνης συνεργάστηκαν πολύ. Ήταν σημαντική η συμβολή τους στις αρχές. Να το λάβει υπόψη το δικαστήριο στην ποινή».

Η πρόταση της Εισαγγελέως για τον Ιρανό και τους Τούρκους κατηγορούμενους

Ως προς τον Ιρανό Μπονιάντ που επέβαινε στο «Noor 1» και συμμετείχε στη μεταφορά των ναρκωτικών από τη βίλα της συζύγου του Γιαννουσάκη στο πάρκινγκ καταστήματος όπου παρελήφθησαν από Τούρκους συγκατηγορούμενους, η Εισαγγελέας προτείνει να γίνει δεκτή η έφεση της συναδέλφου της Μ. Τρουπή και να καταδικαστεί για άμεση συνέργεια και όχι απλή συνέργεια στη μεταφορά της ηρωίνης.

Επίσης, πρότεινε την ενοχή των τεσσάρων παρόντων Τούρκων κατηγορούμενων στην υπόθεση και την απόρριψη της έφεσης πέμπτου συμπατριώτη τους που δεν παρίσταται στη δίκη, ούτε εκπροσωπείται από δικηγόρο.

Μιλώντας για το ρόλο των Τούρκων κατηγορουμένων, ανέφερε πως δύο από αυτούς (Μεντίν Σεντίν και Βολκάν Εξακάλ) μετέφεραν τμήμα του φορτίου της ηρωίνης με πολυτελές όχημα από τη βίλα στην Φιλοθέη της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη σε αποθήκη που είχαν νοικιάσει στο Κορωπί, όπου τους περίμεναν οι δύο συγκατηγορούμενοι τους (Νεζαλ Ακ και Ακαμπέι Γκιουζελ) οι οποίοι στην έφοδο των λιμενικών βρέθηκαν να φορούν μάσκες και γάντια, συσκευάζοντας ποσότητα του φορτίου της ηρωίνης. Θα συσκεύαζαν την ηρωίνη σε νάιλον συσκευασίες προκειμένου να φορτωθούν σε νταλίκα μαζί με μαρμαρόσκονη με προορισμό το Βέλγιο.

Στην έφοδο των λιμενικών στην αποθήκη βρέθηκαν 113 πλαστικές συσκευασίες με συνολικά 556 κιλά ηρωίνη.

Υπενθυμίζεται πως ο συμπατριώτης τους συγκατηγορούμενος τους και φερόμενος από τους ίδιους, ως οργανωτής της μεταφοράς των ναρκωτικών, Σερχάντ Πασκάλ, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού στις 20-7-2015.

Η Εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη των εφέσεων τους και την ενοχή τους όπως έκρινε το πρωτόδικο δικαστήριο.

Ανέφερε σχετικά:

«Οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι (Μεντίν Σεντίν, Νεζαλ Ακ και Ακαμπέι Γκιουζέλ) με βασικό όργανο τον ήδη αποβιώσαντα Πασκάλ και με ηγετικά στελέχη το μη συλληφθέντα Ουρχάν τουρκικής καταγωγής και απόντα κατηγορούμενο Ογκάογλου, εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από το 2013.Ήταν επιχειρησιακά δομημένη ομάδα».

Από τους Τούρκους κατηγορούμενους ξεχώρισε το διερμηνέα Βολκάν Εξακάλ για τον οποίο πρότεινε την ενοχή του για τη συνέργεια που παρείχε, καθώς μετέφερε σε δύο δρομολόγια μέρος των ναρκωτικών στην αποθήκη στο Κορωπί. Όμως η κυρία Βλάχου επεσήμανε πως ο Εξακάλ δεν γνώριζε εξ αρχής την ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης και τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Για το λόγο αυτό πρότεινε την απόρριψη της έφεσης της Εισαγγελέως του προηγούμενου δικαστηρίου που είχε ζητήσει την καταδίκη του όχι για απλή αλλά για άμεση συνέργεια όπως καταδικάστηκαν οι άλλοι Τούρκοι κατηγορούμενοι.

Τέλος η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την απόρριψη της έφεσης του επίσης Τούρκου κατηγορούμενου Ουγκάογλου ο οποίος δεν παρέστη στη δίκη.

Υπενθυμίζεται πως ο Ουγκάογλου είχε μεταφέρει τράκτορα στην περιοχή του Σχιστού Κορυδαλλού και είχε φύγει από την Ελλάδα την προηγούμενη ημέρα των συλλήψεων τον Ιούνιο του 2014, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας η μητέρα του και έπρεπε να επιστρέψει στο Βέλγιο.

Το κλειδί του τράκτορα βρέθηκε στην αποθήκη στο Κορωπί κατά την έφοδο των λιμενικών όπου βρέθηκε μισός τόνων ηρωίνης που είχε συσκευαστεί προκειμένου να μεταφερθεί πιθανότατα με τον τράκτορα και φορτίο μαρμαρόσκονης στο Βέλγιο.

Η αγόρευση της Εισαγγελέως θα συνεχιστεί την Πέμπτη όπου θα υποβάλει την πρόταση της ως προς την ενοχή ή μη των υπολοίπων κατηγορουμένων:

Του εφοπλιστή Ευθύμιου Γιαννουσάκη, του φερόμενου ως ναυλωτή Γιώργου Μπουρδούβαλη, του υποναυλωτή του «Noor 1», Βασίλειου Κουρούβανη, του εμπόρου πολυτελών αυτοκινήτων και πρώην στελέχους του Ολυμπιακού Αιμίλου Κοτσώνη και του πρώην πλοιοκτήτη του ναρκόπλοιου Παναγιώτη Φάρου.