Το τελευταίο χρονικό διάστημα εκατοντάδες νέοι, κυρίως, ζητούν να μείνουν μόνιμα στην Ανάβρα, σε ένα χωριό του νομού Μαγνησίας.

Το site της Κοινότητας έχει κατακλειστεί από e-mail από ανθρώπους απογοητευμένους από τη ζωή της πόλης, που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στο χωριό και να εργαστούν εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.

«Το σημαντικό είναι τελικά όχι μόνο ότι ζητάνε να έρθουν στην Ανάβρα, αλλά και πως οι νέοι άνθρωποι δεν φεύγουν από εδώ. Ακόμα σημαντικότερο το γεγονός πως ακόμα και αυτοί που φεύγουν για σπουδές ή για να αναζητήσουν κάπου αλλού την τύχη τους τελικά επιστρέφουν», αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς, πρόεδρος του χωριού.

Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης.
Και αν αναρωτιέστε γιατί όλα αυτά, διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες.
Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη πόλη, τον Αλμυρό, οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υποδομές του υποδειγματικές:

Αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα 25.000 ζώα, πρότυπο σφαγείο που θυμίζει χειρουργείο, διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, γυμναστήριο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, λαογραφικό μουσείο και φυσικά περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο έκτασης 240 στρεμμάτων.

Η κοινωνική μέριμνα πλήρως στελεχωμένη με νηπιαγωγείο και δημοτικό, αγροτικό ιατρείο, δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμό για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!

Αυτή τη στιγμή στην Ανάβρα λειτουργεί σφαγείο βιολογικής γραμμής, το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα, με πιστοποίηση από τη ΔΗΩ.

Έτσι μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν οι παραπάνω υποδομές.

Πριν από τρία χρόνια ολοκληρώθηκε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.

Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο. Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικού εργοστασίου από το νερό των πηγών της Ανάβρας. Από εκεί θα εισπράττονται άλλες 100.000 ευρώ.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης