Η γενική γραμματέας Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη, λίγο πριν από τη θετική, ομόφωνη, γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) για το θέμα της επιστροφής των δίδυμων κούρων, δήλωσε ότι: «Η επιστροφή των δύο κούρων στην Κόρινθο είναι θέμα αρχής».

«Τα αγάλματα σώθηκαν. Το μέρος όπου βρέθηκαν έχει ταυτιστεί. Είναι προφανές ότι ανήκουν στον χώρο που τα δημιούργησε» συνέχισε η κα Μενδώνη, αναφερόμενη στα αριστουργήματα της αρχαϊκής εποχής, που εντοπίστηκαν τον περασμένο Μάιο στα χέρια αρχαιοκαπήλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έναν χρόνο μετά, τα δύο αγάλματα, που βρίσκονται ασφαλή στα εργαστήρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα πάρουν τον δρόμο προς το… σπίτι τους, την Κόρινθο. Πρόκειται για δύο σχεδόν πανομοιότυπους κούρους, ύψους 1,82μ και 1,80 μ., από χοντρόκοκκο νησιώτικο μάρμαρο, όμοιοι ακόμα και στην καταστροφή τους, καθώς και οι δύο έχουν χάσει το δεξί πόδι.

Μια απώλεια όμως που είναι αναστρέψιμη, αφού κατά τη σωστική ανασκαφή που διενεργήθηκε λίγο μετά την ανεύρεσή τους στη θέση «Κλένια» Κορινθίας εντοπίστηκαν, εκτός από νεκροταφείο των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, τα δύο σκέλη που έλειπαν. Σύμφωνα λοιπόν με την εισήγηση της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΔΜΕΕΠ), η ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ζητήσει την αποκατάσταση και συντήρηση, καθώς και την έκθεση των δύο κούρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου, όχι μόνο ως μεμονωμένα έργα τέχνης, αλλά και σε συνάφεια με τα ανασκαφικά συνευρήματά τους.

Παράλληλα, η εισήγηση της ΔΜΕΕΠ ήταν θετική, με το σκεπτικό ότι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν ήδη αρκετοί κούροι, ενώ η επιστροφή των δύο αγαλμάτων στον τόπο τους θα ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της Κορίνθου, μιας πόλης που έχει γνωρίσει πολλές φορές τη μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης