Εκτονώθηκε λίγο μετά τις 17:00 η κατάσταση στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου νωρίτερα σημειώθηκε ένταση μεταξύ μελών της «Χρυσής Αυγής» και των αστυνομικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την Τροχαία, η οδός Αχαρνών δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία, ενώ η ΓΑΔΑ κάνει λόγο για δύο συλλήψεις και δεκατρείς προσαγωγές. Οι Αρχές επισημαίνουν ότι όλα ξεκίνησαν όταν μέλη της Χρυσής Αυγής, εισέβαλαν στην εκκλησία και άρπαξαν πυροσβεστήρες, τους οποίους στη συνέχεια έστρεψαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά τις 16:25, εκτεταμένα επεισόδια ξεκίνησαν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, όταν μέλη της «Χρυσής Αυγής» προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των Μ.Α.Τ. να απαντήσουν, κάνοντας χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Στην περιοχή η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα χημικά, ενώ οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων που βρίσκονται γύρω από την πλατεία. Η Αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει όσους παρέμεναν στο προαύλιο της εκκλησίας, κάνοντας ρίψεις βομβίδων κρότου – λάμψης.

Την ίδια στιγμή, αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, ομάδες ατόμων που βρίσκονταν στο κύριο σώμα της αντιρατσιστικής πορείας συγκρούστηκαν με δυνάμεις των Μ.Α.Τ., πετώντας εναντίον τους πέτρες. Ωστόσο, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών απωθήθηκε και η πορεία συνεχίστηκε με κατεύθυνση το κέντρο της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτοικος της περιοχής καταγγέλλει ότι τα ΜΑΤ εισέβαλλαν σε πολυκατοικία στον οδό Αλκιβιάδου 91, όπου είχαν καταφύγει περαστικοί και διαδηλωτές για να αποφύγουν τα επεισόδια, κατεδίωξαν πολίτες κάνοντας χρήση δακρυγόνων και έσπασαν την πόρτα του ανελκυστήρα.

Η συγκέντρωση στον Άγιο Παντελεήμονα που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι εξελίχθηκε σε πορεία προς τον Αγ. Παντελεήμονα. Από νωρίς συνεργεία της Αστυνομίας έχουν απομακρύνει σταθμευμένα οχήματα από το οδόστρωμα της οδού Αχαρνών. Τουλάχιστον οκτώ κλούβες των ΜΑΤ έχουν πάρει θέσεις γύρω από την πλατεία με τις αντίστοιχες διμοιρίες.

Στα Προπύλαια πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση αντιρατσιστικών οργανώσεων

Νωρίς το απόγευμα, έκλεισαν η Πανεπιστημίου, η Αχαρνών και οι δρόμοι γύρω από τον Άγ. Παντελεήμονα. Στην κατάληψη αντιεξουσιαστών «Βίλα Αμαλία», που βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από την πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, έχουν συγκεντρωθεί περί τα 150 άτομα. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και στους διαδηλωτές της πλατείας.

Από τις 11:30 άρχισε και η συγκέντρωση των διαδηλωτών, οι οποίοι και θα θέσουν εκ νέου με τη γνωστή συνθηματολογία τους το ζήτημα της παρουσίας των οικονομικών μεταναστών στην περιοχή. Το κλίμα σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως συνέβη και σε πρόσφατες κινητοποιήσεις, είναι πάντα έντονο, με τους ακροδεξιούς σχηματισμούς, ιδιαίτερα της Χρυσής Αυγής, να διεκδικούν μερίδιο επιρροής στους κατοίκους της περιοχής.

Η πρόσφατη εκλογή του ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ως δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Αθηναίων ενθαρρύνει τους σχηματισμούς αυτούς να ενισχύσουν την παρουσία τους στις προβληματικές περιοχές της Κυψέλης και του Αγίου Παντελεήμονα, όπου παρατηρήθηκε και η αύξηση της εκλογικής επιρροής τους στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Νωρίς το μεσημέρι, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης και Θ. Πλεύρης παρουσιάστηκαν στον χώρο της συγκέντρωσης, αλλά προκάλεσαν την αντίδραση των διαδηλωτών οι οποίοι και τους απομάκρυναν, παρά το γεγονός ότι οι παρευρισκόμενοι έχουν συγγενείς θέσεις με αυτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

Εμπρηστικές δηλώσεις Μιχαλολιάκου

Στο σημείο της συγκέντρωσης προσήλθε και το ηγετικό στέλεχος της «Χρυσής Αυγής» και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Σχολιάζοντας την πρόθεση των αντιρατσιστικών οργανώσεων να πραγματοποιήσουν πορεία στον Αγ. Παντελεήμονα, ο κ. Μιχαλολιάκος απείλησε να μεταφέρει τις συγκρούσεις στην πλατεία Εξαρχείων.

Μήνυμα σύνεσης και σύμπνοιας απηύθυνε στους παρευρισκόμενους ο εφημέριος του Αγ. Παντελεήμονα, παπά-Μάξιμος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης