Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση αποφάσισε, τελικά, να προτείνει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι της 4ης Ιανουαρίου, να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, όπως είχε προγραμματιστεί πριν από τις γιορτές. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από τους αρμόδιους υπουργούς Θάνο Πλεύρη και Νίκη Κεραμέως μετά τη λήξη της συνεδρίασης των εμπειρογνωμόνων.
Η απόφαση αυτή έρχεται παρά τις έντονες επιφυλάξεις επιστημόνων της επιτροπής, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο το άνοιγμα των σχολείων, σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται η έξαρση των περιστατικών κορωνοϊού λόγω της παραλλαγής «Όμικρον» να φτάσει στο απόγειό της με δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις καθημερινά.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης είχε δηλώσει προ ημερών: «Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι ένα στα επτά παιδιά είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό. Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία, θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα δεκαήμερο, λόγω των κρουσμάτων. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική η παραλλαγή Όμικρον. Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους άρρωστα;».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα (3/10) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε ότι η απουσία των παιδιών από το σχολείο θα μειώσει τη διασπορά του ιού κατά 9%.
Μιλώντας για την παραλλαγή «Όμικρον», ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως τα παιδιά έχουν ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό «συνεισφοράς» απ’ ό,τι στο αρχικό στέλεχος του ιού και πως το άνοιγμα ή όχι των σχολείων θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. «Το να μείνουν τα παιδιά εκτός σχολείου, ελεγχόμενα, θα ήταν πολύ βοηθητικό» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Σαφώς και το κλείσιμο των σχολείων εμπεριέχει αρνητικές συνέπειες -ψυχολογικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές-, ωστόσο θα είναι σημαντικό».
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει τα σχολεία να ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα, θα αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έτσι, οι μαθητές θα υποχρεούνται να κάνουν τρία self tests την εβδομάδα, μέρα παρά μέρα, από δύο που έκαναν μέχρι να αρχίσουν οι διακοπές των Χριστουγέννων. Επίσης, θα μειωθεί στο 30% + 1, από 50% + 1, το ποσοστό των μαθητών που πρέπει να νοσήσουν για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα. Τέλος, στην περίπτωση που κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε θα ελέγχεται με τεστ το σύνολο της τάξης και όχι μόνο τα παιδιά που κάθονται δίπλα ή πίσω του, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό που μάλλον δεν θα συμβεί, για πρακτικούς λόγους, είναι η διενέργεια rapid tests σε όλους τους μαθητές πριν αρχίσουν ξανά τα μαθήματα.