Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Toν κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές που έχουν καεί αλλά και για τις περιοχές όπου η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική λόγω των πυρκαγιών κρούει ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στη «Ζούγκλα».
Όπως τονίζει, οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στη δημόσια υγεία δεν περιορίζονται μόνο τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πύρινο μέτωπο – λόγω των σωματιδίων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα – , αλλά και στο τι ακολουθεί μετά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, μια περιοχή που πέρασε η φωτιά μολύνεται και χρειάζεται – ανάλογα με το τι υλικά έχουν καεί – μέχρι και έναν χρόνο να καθαρίσει. Εάν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις τότε η υγεία των κατοίκων αυτών των περιοχών επηρεάζεται από την τοξικότητα. Πρόβλημα εντοπίζεται όμως και στις περιοχές όπου πνίγονται από τους καπνούς αφού κάποια στιγμή όλο αυτό το νέφος θα πέσει στο έδαφος.
Όλα αυτά τα σωματίδια τα οποία είναι τοξικά θα μολύνουν το περιβάλλον, τις καλλιέργειες ενώ θα περάσουν και στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ο πρόεδρος του ΕΙΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των μολυσμένων αυτών περιοχών, όπως η απολύμανση του εδάφους με βιολογικούς τρόπους ενώ συμβουλεύει και τους πολίτες που τα σπίτια τους σώθηκαν αλλά ο περιβάλλον χώρος έχει καεί τι θα πρέπει άμεσα να κάνουν για να μειώσουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους.