Καρδιοχειρουργός, αμετάκλητα καταδικασθείς για ανθρωποκτονία από αμέλεια με «έωλη» την απόκτηση της ειδικότητας του, είναι στη λίστα των «υποψηφίων» για τη θέση του Διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου της Αθήνας.
Έναν ακριβώς χρόνο μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Αρείου Πάγου με την οποία επικυρώθηκε η τελεσίδικη καταδίκη του σε φυλάκιση 15 μηνών, με τριετή αναστολή, για το θάνατο 65χρονου ασθενή, το 2011, ο καρδιοχειρουργός, νυν επιμελητής Α’, είναι έτοιμος όχι μόνο να ξεχάσει το «ποινικό» παρελθόν του αλλά και να διεκδικήσει τη θέση του διευθυντή στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα όπου εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια.
Η… ξεχασμένη πειθαρχική ποινή για τον καρδιοχειρουργό
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, παρά την 6μηνη στέρηση μισθού που επιβλήθηκε στο συγκεκριμένο καρδιοχειρουργό, μετά την καταδικαστική απόφαση της Δικαιοσύνης, εξακολουθεί να απολαμβάνει αδιάκοπτα, την μηνιαία καταβολή των αποδοχών του, καθώς, όπως φαίνεται, η πειθαρχική ποινή του κάπου …παράπεσε και μάλλον ξεχάστηκε!!!! Διαφορετικά, δεν μπορεί να εξηγηθεί πως η 6μηνη στέρηση μισθού του δεν υλοποιήθηκε ποτέ αλλά έμεινε μόνο στα χαρτιά…
Οι καταγγελίες και η έρευνα για την ειδικότητα του καρδιοχειρουργού
Στο συρτάρι όμως εξακολουθούν να βρίσκονται επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, και οι υπουργικές αποφάσεις για την ανάκληση της ειδικότητάς του οι οποίες φέρουν την υπογραφή του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου του ΣΕΥΥΠ, με αφορμή σχετικές καταγγελίες που δέχτηκε, ο γιατρός όφειλε να δώσει εκ νέου εξετάσεις για την απόκτηση ειδικότητας αφού δεν πληρούσε «τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία, αναφορικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολούθησε κατά το χρόνο άσκησης του». Συγκεκριμένα, το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, ανέφερε ότι η υποχρεωτική του άσκηση δεν είχε ολοκληρωθεί και «συνεπώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας Χειρουργικής Θώρακα», όταν συμμετείχε στις συγκεκριμένες εξετάσεις. Διαπιστώθηκαν μάλιστα «ασάφειες κατά το χρόνο ειδίκευσής του» με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί η υπόθεσή του γιατρού στο ΚΕΣΥ, λόγω αρμοδιότητας, προκειμένου να επανεξεταστούν όλα τα δικαιολογητικά που είχε προσκομίσει.
Τι αποφάνθηκε το ΚΕΣΥ
Το συμπέρασμα της υπ’ αρ. 5172/20-10-2016 γνωμοδότησης του ΚΕΣΥ, που είχε γίνει δεκτή από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ταυτιζόταν πλήρως με τα πορίσματα ελέγχου του ΣΕΥΥΠ, κρίνοντας ότι αυτά «είναι επαρκή, ώστε να καταδείξουν την παρατηρηθείσα απόκλιση από την ορθή διοικητική λειτουργία που είχε ως τελικό αποτέλεσμα τις αναφερόμενες παρεκβάσεις και να μην απαιτείται οποιαδήποτε επιπλέον διερεύνηση».
Ένα χρόνο δε αργότερα, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ, αφού μελέτησε εκ νέου τα δικαιολογητικά περί της άσκησης του γιατρού στην ειδικότητα της Χειρουργικής Θώρακα, αποφάσισε για δεύτερη φορά ότι ο γιατρός «δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να συμμετέχει στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας της Χειρουργικής Θώρακα», καθώς «η άσκησή του ήταν ελλιπής κατά ένα έτος (δύο εξάμηνα)».
Ανδρέας Ξανθός: Να ανακληθεί η ειδικότητα
Το επόμενο αναμενόμενο βήμα θα ήταν η ανάκληση της ειδικότητας του καρδιοχειρουργού, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» και βέβαια η συμμετοχή του σε νέες εξετάσεις για την απόκτηση ειδικότητας. Αυτό δηλ. που έγινε, το 2016, δηλ. την ίδια χρονιά, σε άλλη ανάλογη περίπτωση γνωστού καρδιοχειρουργού, με διεθνείς μάλιστα «περγαμηνές». Πρόκειται για πρώην Διευθυντή της Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου, ο οποίος, υποχρεώθηκε τότε να ξαναδώσει εξετάσεις, όταν αμφισβητήθηκε η ειδικότητά του, με βάση νέες κοινοτικές οδηγίες.Τελικά ο γνωστός καρδιοχειρουργός απέκτησε μεν την ειδικότητα αλλά έχασε την ανανέωση της θητείας του διευθυντή στο Ωνάσειο….
Για το συγκεκριμένο όμως καρδιοχειρουργό επιφυλάχθηκε διαφορετική «τύχη». Έτσι, παρότι ζητήθηκε η ανάκληση της ειδικότητας του από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, αυτό δεν έγινε ποτέ. Φαίνεται πως μία …μαγική δύναμη αφήνει στο «απυρόβλητο», τουλάχιστον από το 2016 τον εν λόγω καρδιοχειρουργό ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζει τώρα τα χαρτιά του για την ανάδειξή του σε διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας.
«Κόλαφος» η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον καρδιοχειρουργό
Ο φάκελος ωστόσο που ακολουθεί τον συγκεκριμένο καρδιοχειρουργό, συμπεριλαμβάνει και την ποινική καταδίκη του, με το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, σε φυλάκιση 15 μηνών, με τριετή αναστολή, από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας, το 2018. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο μάλιστα, το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αρ. 1213/2019 απόφαση του, επικύρωσε την καταδίκη του για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε βάρος 65χρονου ασθενή που είχε διακομισθεί στα Επείγοντα του νοσοκομείου, τον Ιούνιο του 2011.
Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε την αναίρεση του καταδικασθέντος γιατρού, ο θάνατος του 65χρονου «θα είχε μετά βεβαιότητας αποφευχθεί, αν ο ασθενής είχε αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά από τον κατηγορούμενο, ο οποίος αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση ως εφημερεύων καρδιοχειρουργός του… Νοσοκομείου από έλλειψη της δέουσας επιμέλειας και σύνεσης που κάθε μέτρια συνετός, επιμελής και ευσυνείδητος ιατρός της αυτής ειδικότητας όφειλε κάτω από τις ίδιες περιστάσεις αλλά και που μπορούσε λόγω των προσωπικών του δυνατοτήτων, γνώσεων και ικανοτήτων να καταβάλει».
Σύμφωνα με όσα δέχτηκαν οι αρεοπαγίτες, ο καταδικασθείς καρδιοχειρουργός δεν αξιολόγησε τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς και δεν διέγνωσε τον υψηλό κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή του, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του, τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν αλλά και τις συμβουλές των υπολοίπων συναδέλφων του. Έτσι, αν και «όλα τα συμπτώματα αλλά και οι διενεργηθείσες εξετάσεις και τα αποτελέσματα αυτών καθιστούσαν εξαρχής τον ασθενή “οξύ και επείγον χειρουργικό περιστατικό” και έπρεπε να τον οδηγήσουν σε άμεση χειρουργική επέμβαση» ο καρδιοχειρουργός «συνέστησε εσφαλμένως ότι ο ασθενής χρήζει όχι άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης αλλά συντηρητικής αντιμετώπισης». Έκρινε μάλιστα ότι δεν χρειαζόταν ο ασθενής καν ιατρική παρακολούθηση από το… Νοσοκομείο που διέθετε εξειδικευμένο καρδιοχειρουργικό Τμήμα.
Τελικά, ο 65χρονος εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο, το επόμενο μεσημέρι. Σύμφωνα δε με τον Άρειο Πάγο, ήταν ήδη αργά. «Η επέμβαση που πραγματοποιήθηκε εσπευσμένα ήταν η απολύτως ενδεδειγμένη δεδομένης της ισχύουσας κατάστασης πλην όμως η πλέον καθυστερημένη εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης – η οποία καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στον κατηγορούμενο – επέτρεψε την επέκταση του αορτικού διαχωρισμού και τη σοβαρή επιδείνωση του υφιστάμενου προβλήματος (αφού, όταν πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, ο αορτικός διαχωρισμός είχε εξελιχθεί από τύπου Β σε τύπου Α και η ρήξη του ανευρύσματος της ανιούσας αορτής ήταν πλέον σχεδόν πλήρης, είχε ήδη προκληθεί αιμοπερικάρδιο, γιγάντωση των βλαβών του αγγειακού δικτύου, σημαντική απώλεια αίματος και γενική αποσταθεροποίηση του ασθενούς). Η φθίνουσα πορεία της υγείας του Π. Μ. δεν ήταν δυνατό να ανακοπεί και έτσι εκείνος κατέληξε πρωινές ώρες (6.32 π.μ.) της 30ης-6-2011 με αναφερόμενη αιτία θανάτου καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε έδαφος οξύ διαχωρισμού τύπου Α, ρήξη ανιούσας αορτής, αιμοπερικάρδιο. Συνεπεία όλων των αναλυτικά προαναφερθέντων πλημμελών ενεργειών αλλά και εγκληματικών παραλείψεων του κατηγορουμένου – ο οποίος εκμηδένισε τις πιθανότητες ευνοϊκής εξέλιξης της υγείας του Π. Μ. που υπήρχαν κατά την άφιξή του στο εφημερεύον… Νοσοκομείο – επήλθε ο θάνατος του ασθενή την 30-6-2011. Το εν λόγω δε θανατηφόρο αποτέλεσμα επήλθε λόγω της προεκτεθείσας επιδειχθείσας αμελείας του κατηγορουμένου ως επιληφθέντος και εποπτεύοντος ιατρού…»
Η υπόθεση του θανάτου του Σεραφείμ Φυντανίδη
Το όνομα του καρδιοχειρουργού ωστόσο εμφανίζεται και σε άλλη δικογραφία η οποία σχηματίστηκε για το θάνατο του δημοσιογράφου Σεραφείμ Φυντανίδη, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014. Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας έκανε λόγο στο πόρισμά του για σειρά ιατρικών λαθών και παραλείψεων, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του δημοσιογράφου ο οποίος είχε διακομιστεί αρχικά σε ιδιωτικό και στη συνέχεια σε κρατικό νοσοκομείο, με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.