Πριν από περίπου ένα χρόνο, η zougla.gr δημοσίευε τις πρώτες καταγγελίες για κάποιους που παριστάνουν τους δικηγόρους και εξαπατούν πολίτες μέσω mail.

Με έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας παρακινούν μέσω email υποψήφιους «κληρονόμους» να συμμετέχουν σε κομπίνα πολλών εκατομμυρίων.

Τελικά, ένα χρόνο μετά, εξιχνιάστηκε μία από τις δεκάδες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα εξιχνιάστηκε υπόθεση κακουργηματικής απάτης μέσω του διαδικτύου, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Ισπανική Υπηρεσία, μέσω της Europol, η οποία διαπράχθηκε σε βάρος 46χρονης.

Συνελήφθη για την υπόθεση αυτή, πριν από τρεις μήνες περίπου, από τις Αστυνομικές Αρχές της Ισπανίας, στη περιοχή Alcorcon της Μαδρίτης, ένας αλλοδαπός υπήκοος, μέλος της σπείρας.

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν η 46χρονη κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι άγνωστα άτομα, με τα οποία είχε επικοινωνία, από τα τέλη Οκτωβρίου 2011 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2012, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails), αλλά και τηλεφωνικών επαφών, την είχαν πείσει ότι ήταν κληρονόμος πολύ μεγάλης κληρονομιάς ύψους -12.500.000- δολαρίων. Συγκεκριμένα, με διάφορα τεχνάσματα, είχαν καταφέρει και τους είχε καταβάλει, συνολικά το χρηματικό ποσό των -415.000- ευρώ, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών αλλά και μιας Ισπανικής Τράπεζας.

Από τη διαδικτυακή αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, αλλά και κατόπιν της συστηματικής συνεργασίας που υπήρξε με την αντίστοιχη Ισπανική Αστυνομική Υπηρεσία, μέσω της Europol, εντοπίστηκε και συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου, από τις Ισπανικές Αρχές, ένας αλλοδαπός υπήκοος, μέλος της σπείρας. Στον τραπεζικό λογαριασμό του βρέθηκαν και άλλα χρηματικά ποσά ύψους -500.000- ευρώ περίπου, που προέρχονταν από παρόμοιες απάτες.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε συνεργασία με τις Ισπανικές Αρχές, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του συλληφθέντα και σε άλλες ανάλογες παράνομες πράξεις.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, αποτελεί έναν από τους πλέον γνωστότερους τρόπους εξαπάτησης σε διεθνές επίπεδο, που είναι γνωστός ως «Νιγηριανές Απάτες», με μεγάλο αριθμό θυμάτων και στη χώρα μας.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Διαβάστε επίσης:

H θεία από τη… Μαδρίτη