Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης

Οι τρομοκράτες κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο σε πολλά καίρια σημεία ενός κράτους της Μεσογείου και με μια αστραπιαία προέλαση πλέον απειλούν το στρατηγείο των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της χώρας. Οι σύμμαχες χώρες αντιδρούν, στέλνοντας στρατό, αεροπορία και ναυτικό, με πρώτη προτεραιότητα τον απεγκλωβισμό των διπλωματών και των οικογενειών τους, οι οποίοι βρέθηκαν σε απόσταση βολής από τους αντάρτες που επελαύνουν επικίνδυνα.

Η επιχείρηση εκκένωσης ξεκινάει με το που αποβιβάζονται οι πρώτοι πεζοναύτες – οι πολίτες των σύμμαχων χωρών, κι ενώ ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, περνάνε από έναν γρήγορο έλεγχο και ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στα ελικόπτερα. 

Ξαφνικά, οι αντάρτες επιτίθενται ορμώμενοι από το όρος στα δυτικά της παραλίας – η επιχείρηση κινδυνεύει να μετατραπεί σε «μακελειό». Οι πολίτες ουρλιάζουν και πέφτουν στο έδαφος και οι πεζοναύτες καλύπτονται όπως-όπως προκειμένου να καταφέρουν να αποκρούσουν την επίθεση…

Όλα αυτά συμβαίνουν στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, στα Χανιά, στο πλαίσιο της πολυεθνικής, διακλαδικής άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΗΡΗΙΣ 2017», με το παραπάνω σενάριο μάχης να αποτελεί το τελικό της στάδιο, κι ενώ είχαν προηγηθεί από τις 17 Νοεμβρίου ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια στο Κρητικό Πέλαγος…

Οι πεζοναύτες – Έλληνες και Βρετανοί στη συγκεκριμένη περίπτωση – οπισθοχωρούν αρκετά μέτρα προσπαθώντας να ανακόψουν την επίθεση – αμέσως δίνεται το σήμα και επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache καταφθάνουν στην περιοχή, σφυροκοπώντας τους μαχητές της οργάνωσης «Σεφτάχ», επιτρέποντας στις επίγειες δυνάμεις να ανασυνταχθούν.

​Ο εκκωφαντικός κρότος των μαχητικών δίνει το σύνθημα της προσωρινής νίκης – ελληνικά F16 καταφθάνουν και βομβαρδίζουν τις θέσεις των τζιχαντιστών, αναγκάζοντάς τους σε άτακτη υποχώρηση
Οι σφοδρές μάχες διαρκούν μερικά ακόμα λεπτά – οι πεζοναύτες παίρνουν εκ νέου το πάνω χέρι, χάρη και στους πυραύλους των ελικοπτέρων και αναγκάζουν τους αντάρτες σε οπισθοχώρηση πίσω στο βουνό. Ο εκκωφαντικός κρότος των μαχητικών δίνει το σύνθημα της προσωρινής νίκης – ελληνικά F16 καταφθάνουν και βομβαρδίζουν τις θέσεις των τζιχαντιστών, αναγκάζοντάς τους σε άτακτη υποχώρηση.

Όχι όμως χωρίς απώλειες: οι τραυματίες, στρατιώτες και πολίτες που δέχτηκαν πυρά από την αιφνιδιαστική επίθεση, μεταφέρονται τραυματισμένοι με μεταγωγικά ελικόπτερα, ενώ η επιχείρηση εκκένωσης συνεχίζεται με πιο γρήγορους ρυθμούς, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται νέο κύμα επίθεσης στο στρατηγείο, μέσα στα επόμενα 30 λεπτά…

Δείτε το ρεπορτάζ και τις εντυπωσιακές εικόνες από τις μάχες και την επιχείρηση εκκένωσης:

Η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017» έχει στόχο την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης και απειλών.

​Η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017» έχει στόχο την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλώνΤο σενάριο, άλλωστε, μας θύμισε πραγματικά γεγονότα που θα μπορούσαν να συμβούν λίγα ναυτικά μίλια νοτιότερα, στη Λιβύη, όπου στο πρόσφατο παρελθόν και ελληνικές δυνάμεις συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εκκένωσης, και ενώ οι τζιχαντιστές είχαν καταφέρει να εκδιώξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις…

«Χρειαζόμαστε κοινούς κώδικες κατανόησης και συνεργασίας με τις σύμμαχες χώρες, που είναι απαραίτητοι δεδομένων των ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών και των πολεμικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στη γειτονιά μας», ανέφεραν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με την Άσκηση.

Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία αλλά και την Τουρκία, ενώ ως παρατηρητές προσκλήθηκαν η Αίγυπτος και το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, το Μαυροβούνιο. 

Συγκεκριμένα από ελληνικής πλευράς, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με τέσσερις φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, δύο υποβρύχια, δύο πυραυλακάτους, ένα αρματαγωγό, δύο πλοία γενικής υποστήριξης και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετείχε η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και η 5η Μεραρχία Κρητών του Στρατού Ξηράς καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από τις προσκεκλημένες χώρες, συμμετείχαν η Συμμαχική Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS OCEAN, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG-2, με μικτή ομάδα τριακοσίων πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG-2) και του Ναυτικού του Ισραήλ. Συμμετείχαν επίσης Ιταλία, Βουλγαρία και Τουρκία διαθέτοντας από ένα πολεμικό πλοίο. Συνολικά συμμετείχαν περί των 2.500 στρατιωτών.

​Οι στρατιώτες από τις συμμαχικές χώρες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά, όπου κείτονται περί των 3.000 Γερμανών αλεξιπτωτιστών Οι στρατιώτες από τις συμμαχικές χώρες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά, όπου κείτονται περί των 3.000 Γερμανών αλεξιπτωτιστών οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μια «πραγματική» επιχείρηση απόβασης, στη Μάχη της Κρήτης το 1941, με πολλούς από αυτούς να μην προλαβαίνουν καν να πατήσουν τη μπότα τους στο κρητικό έδαφος. Σχολιάστηκε δε, ότι η σφοδρή αυτή αντίσταση των Κρητικών και οι βαρύτατες γερμανικές απώλειες αποτέλεσε την αίτια για να εγκαταλειφθούν οι αντίστοιχου τύπου επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών από τον Χίτλερ…

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, αποτιμώντας την άσκηση στον φακό του zougla.gr σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, ενώ αποδεικνύουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε αλλά και τίποτα να ζηλέψουμε. Η διακλαδικότητα για εμάς είναι μονόδρομος, χωρίς αυτή δεν μπορούμε να πάμε μπροστα». 

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Νικόλαος Τσουνής υπογράμμισε ότι «αποδεικνύεται ότι ενώ οι πόροι λιγοστεύουν, το αποτέλεσμα παραμένει το καλύτερο. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε κοινές δυνατότητες και εμπειρίες από τα συμμαχικά πολεμικά ναυτικά», ενώ ο Αρχηγός ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου επιβεβαίωσε ότι «φαίνεται η δυναμική που αναπτύσσεται, όχι μόνο η δική μας, αλλά και μέσω των συνεργασιών με άλλες χώρες. Το έργο της διάσωσης πολιτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά στην πράξη είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί μεγάλες αντοχές». 

«Η άσκηση μας επιτρέπει να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ενισχύσουμε τη διαλειτουργικότητά μας. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν», ανέφερε στην κάμερα του zougla.gr η Πρέσβης της Αγγλίας, Κέιτ Σμιθ, που ήταν επίτιμη προσκεκλημένη. 

Δείτε τις δηλώσεις:

Δείτε ακόμα: