Το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων συζητήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Τρίπολη τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου όσο και στη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή των περισσότερων δημάρχων της περιφέρειας.

Σήμερα οι δήμαρχοι μεταβαίνουν στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, απαντώντας στο περιφερειακό συμβούλιο σε επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέφερε ότι «η εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία της ολοκληρωμένης διαχείριση των απορριμμάτων και όχι τη διαπραγμάτευσή της, και μάλιστα χωρίς τον δικαιούχο που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Μάλιστα, τόνισε ότι η εγκεκριμένη σύμβαση δεν μπορεί να τροποποιηθεί, καθώς για το θέμα αυτό έχουν αποφανθεί και το κοινοτικό και το ελληνικό δίκαιο με σχετική νομολογία.

Τη σύμβαση με την εταιρεία του έργου θα την υπογράψει ο δικαιούχος του έργου, που είναι η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας, η οποία έχει εξουσιοδοτήσει τον περιφερειάρχη για αυτόν τον σκοπό, και όχι η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, και επεσήμανε ότι «εμείς θα υπογράψουμε τη σύμβαση και θα διασφαλίσουμε πολιτικά και ηθικά ότι δεν θα υπάρξουν από κανέναν καιροσκοπισμοί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «δύο φορές το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου υπερβαίνουν κατά πολύ τις προβλέψεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας», συμπληρώνοντας ότι «μόνος κριτής διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ρητά αποφάσισε ότι το έργο είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και μας δίνει ρητή εντολή να υπογράψουμε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «και η Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με έγγραφό της μας δίνει και αυτή το δικαίωμα υπογραφής της σύμβασης».

Ακόμη, ο περιφερειάρχης σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης είπε ότι «αρχικά ήταν κάθετα απέναντι στις ΣΔΙΤ, ενώ τώρα κάνει βήματα προσέγγισης υπέρ του έργου».

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων οι δήμαρχοι στην πλειονότητά τους τάχθηκαν υπέρ της εμπλοκής τους στη διαχείριση, αφού, όπως ανέφεραν, δεν μπορεί να συζητούν στο υπουργείο και να διαπραγματεύονται τη διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς την παρουσία των άμεσα ενδιαφερομένων, που είναι οι δήμοι.

Επισημάνθηκε ότι θα ζητήσουν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να τους ενημερώσει για το πού βρίσκεται η επαναδιαπραγμάτευση του ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι κατά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Τσιρώνη να ζητήσουν να τους εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να ξεκαθαριστεί ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν.

Κατά τη συζήτηση φάνηκε πως η πλειονότητα των δημάρχων της Πελοποννήσου προκρίνει το σχέδιο της κυβέρνησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, που εστιάζει στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, ενώ ανέφεραν ότι πρέπει να τροποποιηθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και να ενταχθεί στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης