Αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, είναι ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας (ΕΑΔΠ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Γιώργος Καραγιάννης.

Η κατηγορία αυτή συνδέεται με την οικονομική διαχείριση των κυλικείων του ιδρύματος, την ευθύνη των οποίων έχει η ΕΑΔΠ.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το τελικό πόρισμα της οποίας διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρη Δημόπουλο, ο οποίος παρήγγειλε την ποινική δίωξη εις βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του ΣΔΟΕ, ο κατηγορούμενος πλέον πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΔΠ φέρεται ότι δεν εισέπραττε -ως όφειλε- τα μισθώματα από τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονταν τα κυλικεία του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι δεχόταν μεταχρονολογημένες επιταγές, δεν καταλόγιζε τόκους υπερημερίας, έδινε σιωπηρές παρατάσεις στην εξόφληση των ενοικίων, δεν εισέπραττε επιταγές που είχε στα χέρια του κ.ά.

Από την έρευνα προέκυψε ότι κατά την 5ετία 2008-2012 το πανεπιστήμιο ζημιώθηκε με το ποσό του 1.023.000 ευρώ. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε πέντε κυλικεία του ΑΠΘ που διαχειρίζεται η εταιρεία: αυτά της Φοιτητικής Λέσχης, της Πολυτεχνικής Σχολής, του Τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Χημικού, όπως επίσης και της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΔΠ φέρεται ότι δεν ενημέρωνε το 7μελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, πρόεδρος του οποίου είναι ο εκάστοτε πρύτανης του ιδρύματος.

Κατά την έρευνα, ο κατηγορούμενος εξετάστηκε κατ’ αντιπαράσταση τόσο με τον νυν πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο όσο και με τον προκάτοχό του Αναστάσιο Μάνθο.

Τεράστια η ζημία

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του ΣΔΟΕ διαπιστώνει αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς από την έρευνα την οποία διεξήγαγε προέκυψε ότι η ΕΑΔΠ και κατά συνέπεια το πανεπιστήμιο ζημιώθηκαν οικονομικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έρευνα του Σώματος εστιάστηκε κυρίως στον τρόπο διαχείρισης των κυλικείων του ΑΠΘ, την ευθύνη των οποίων έχει η ΕΑΔΠ. Οι πρυτανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονταν τα κυλικεία τα προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωναν τα ενοίκια και με διάφορα ένδικα μέσα απέτρεπαν την έξωσή τους.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΔΠ Γ. Καραγιάννη, γεγονός που εξηγεί και την εσπευσμένη αντικατάστασή του από τον πρύτανη. Συγκεκριμένα, του καταλογίζονται ευθύνες για το ότι η ΕΑΔΠ δεν μερίμνησε ώστε να εισπραχθούν ενοίκια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από κυλικεία που έχουν δοθεί σε ιδιώτες. Παράλληλα, δεν ελήφθη καμία μέριμνα προκειμένου να καταπέσουν οι εγγυητικές επιταγές έναντι των ανείσπρακτων ενοικίων.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κυλικείου της Βιβλιοθήκης, που λόγω της θέσης του ήταν και το πλέον επίζηλο για τους ιδιώτες, έχοντας τους μεγαλύτερους τζίρους και φυσικά και το υψηλότερο ενοίκιο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν κοντά στα 25.000 ευρώ τον μήνα. Κι όμως, το κυλικείο αυτό μετά το πέρας της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς δεν ξανάνοιξε.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2012 ο Τύπος είχε αποκαλύψει ότι ο κ. Καραγιάννης εκτός από διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΔΠ είναι και μέτοχος ενός από τα πλέον κεντρικά bar – restaurant στην παραλία της Θεσσαλονίκης, του «Ομίλου».

Ωστόσο, στενό συγγενικό πρόσωπο του συνεταίρου του κ. Καραγιάννη στον «Όμιλο» συμμετείχε στην εταιρεία, η οποία διαχειριζόταν το κυλικείο της Βιβλιοθήκης. Εν ολίγοις, ο κ. Καραγιάννης συναλλασσόταν με επιχειρηματικό όμιλο, το πρωί ως εκμισθωτής του και το βράδυ ως συνεταίρος του.

Ποιος είναι ο Γ. Καραγιάννης

Πρώην στρατιωτικός, ο κ. Καραγιάννης προσελήφθη ως διευθύνων σύμβουλος στην ΕΑΔΠ πριν από περίπου 15 χρόνια. Ήταν αυτός που αναλάμβανε τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούσαν στην καθημερινή λειτουργία του πανεπιστημίου. Από τις εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης, τις κατασκευές, την κατασκήνωση της Καλάνδρας έως τη διαχείριση των χρυσοφόρων κυλικείων του ΑΠΘ.

Όταν αποκαλύφθηκε στον τοπικό Τύπο και συγκεκριμένα στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» η συμμετοχή του στον «Όμιλο», θέλοντας να διαλύσει κάθε υποψία περί ανάμειξης της ΕΑΔΠ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ανέφερε τότε ότι «το 20% του “Ομίλου” το αγόρασα συνάπτοντας καταναλωτικό δάνειο ύψους 60.000 ευρώ».

Επιχειρηματίας του χώρου εστίασης και ψυχαγωγίας, στον οποίο είχε τεθεί τότε υπ’ όψιν αυτό το ποσό, είχε πει χαρακτηριστικά πως «με 60.000 ευρώ δεν μπαίνεις μέτοχος ούτε στις τουαλέτες του “Ομίλου”». Ο κ. Καραγιάννης είχε ερωτηθεί τότε και για το γεγονός ότι ο συνεταίρος του στον «Όμιλο» συνδεόταν συγγενικά με τον διαχειριστή του κυλικείου της Βιβλιοθήκης και είχε απαντήσει ότι το πληροφορήθηκε κατά την ημέρα υπογραφής των σχετικών συμβολαίων αγοράς του 20% του «Ομίλου»!