Για τα όσα διαδραματίζονται στην Σαγκάη αναφορικά με τα αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς της Covid-19, αλλά και την χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα, μίλησε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Αρχικά τόνισε πως «αυτές οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σαγκάη έχουν ανησυχήσει και εμάς αλλά και την διεθνή κοινότητα». Ωστόσο η εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων, εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση κρουσμάτων σε κάποια φάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που έχουμε πάρει σαν μάθημα παγκοσμίως είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί. Δηλαδή κάποια κράτη είχαν μηδενικά κρούσματα νωρίς, κάποια είχαν προς την μέση και κάποια προς το τέλος, αυτό που βλέπουμε και έχει γραφτεί στην βιβλιογραφία ήδη είναι ότι κάποια στιγμή ισορροπούν όλα τα κράτη στο ίδιο επίπεδο».

Σχετικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σε παγκόσμιο επίπεδο για το τι μπορεί να συμβαίνει στην Σαγκάη, ο κ. Ζαούτης υποστήριξε πως «Όλοι γνωρίζουμε ότι η Κίνα είναι μια πιο κλειστή κοινωνία απ’ ό,τι είμαστε εδώ και τα άλλα κράτη στην Δύση. Ό,τι στοιχεία έχουμε είναι αυτά που έχουν όλοι. Τουλάχιστον αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν τίθεται θέμα αυτή την στιγμή βάσει των δεδομένων πως υπάρχει μια καινούρια θανατηφόρα παραλλαγή».

Σχολιάζοντας την γνώμη επιστημόνων που κάνουν λόγο για ένα νέο κύμα το φθινόπωρο με την εμφάνιση μιας πιο θανατηφόρας μετάλλαξης, ο κ. Ζαούτης τόνισε πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα έρθει μια πιο θανατηφόρα μετάλλαξη. «Ότι θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι πολύ πιθανό, το ότι θα έρθει μια πιο θανατηφόρα μετάλλαξη δεν νομίζω ότι το ξέρει κάποιος, πρέπει όμως να είμαστε σε εγρήγορση. Βλέπουμε πάντως τον ιό ότι πηγαίνει προς το πιο μεταδοτικό και πιο ήπιο» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με τους θανάτους λόγω Covid-19 και την καταγραφή τους, ο κ. Ζαούτης εξήγησε ότι στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, χρησιμοποιούμε τον ορισμό του ΠΟΥ που μετράμε όλους τους θανάτους, ανεξάρτητα αν έχουν καρδιακό επεισόδιο ή κάτι άλλο, από την στιγμή που έχουν Covid-19, καταγράφονται ως θάνατοι από Covid-19.

Τον τρόπο αυτό καταγραφής των θανάτων, ορισμένα κράτη τον άλλαξαν στην πορεία, επομένως δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με τους αριθμούς που ανακοινώνουν άλλα κράτη, εκτός από τον δείκτη της υπερβάλλουσας θνητότητας που αποτελεί τον πιο αντικειμενικό δείκτη και στον συγκεκριμένο δείκτη, η χώρα μας είναι σε καλό σημείο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την χαλάρωση των μέτρων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε πως στηρίζεται στα δεδομένα, στον χαμηλό αριθμό περιστατικών, στο γεγονός ότι το στέλεχος Όμικρον δεν προκαλεί αύξηση στις νοσηλείες, ενώ και το ότι θα περνάμε περισσότερο χώρο σε εξωτερικούς χώρους από τον Μάιο, συνηγορούν στην χαλάρωση.

«Από την εμπειρία μας τα προηγούμενα καλοκαίρια βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια μερική κανονικότητα και αναμένουμε ποια θα είναι τα δεδομένα τον Σεπτέμβριο που θα επανεξεταστούν τα μέτρα» προσέθεσε.

Τέλος, συμπλήρωσε πως θα πρέπει στο μέλλον επειδή έχουμε την παραλλαγή Όμικρον και επειδή έχει διαμορφωθεί ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας, να μετράμε σαν σκληρούς δείκτες, που οδηγούν στις αποφάσεις που παίρνουμε σαν δημόσια υγεία, μόνο τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης