Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη, με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό να έχουν καταλάβει τις σιδηροδρομικές ράγες πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία, με κύριο αίτημα να τους επιτραπεί η είσοδος στα Σκόπια και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Αυτήν την ώρα οι Αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.
Τι προηγήθηκε
Προηγουμένως σημειώθηκαν επεισόδια, με τους συγκεντρωμένους να πετούν πέτρες προς την αστυνομία της γειτονικής χώρας.
Oι αστυνομικοί από την πλευρά της ΠΓΔΜ «απάντησαν» με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόναOι αστυνομικοί από την πλευρά της ΠΓΔΜ «απάντησαν» με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνα.
Μεγάλη ομάδα προσφύγων -πολλοί με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας- κατέλαβε νωρίτερα τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν προς τον μεταλλικό φράχτη, πετώντας πέτρες και ζητώντας να τους επιτρέψουν οι Αρχές της γειτονικής χώρας τη διέλευση.
Τα «αίματα άναψαν» και οι αστυνομικοί των Σκοπίων απομάκρυναν από τον φράχτη τους συγκεντρωμένους με τη χρήση χημικών. Από τα επεισόδια υπήρξαν μικροτραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα.
Νωρίτερα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ είχε ανοίξει και επρόκειτο να δοθεί άδεια εισόδου σε 50 άτομα, ωστόσο μόνο τα 10 εξ αυτών κατάφεραν να περάσουν τον φράχτη.
Από το βράδυ της Κυριακής, μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία κατάφεραν να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Από τις 04.00 τα ξημερώματα, το σημείο διέλευσης παραμένει κλειστό, ενώ ο καταυλισμός στην Ειδομένη «βουλιάζει» από περίπου 7.000 άτομα που αναμένουν εδώ και μέρες να περάσουν στη γειτονική χώρα.
Η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη είναι ασφυκτική, έπειτα από την απόφαση της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα στους μετανάστες και να πραγματοποιεί εκτενείς ελέγχους σε όσους πρόκειται να περάσουν στα Σκόπια.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις μονομερείς ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει κράτη-μέλη της Ε.Ε., καταπατώντας τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής, περί ανοιχτών συνόρων τουλάχιστον έως τη νέα σύνοδο της 7ης Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία.
Διαβάστε επίσης: