Η Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ενημέρωσης «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ!?», παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου, τη λειτουργία του Πιλοτικού Προγράμματος «Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Εξέτασης για τον H.I.V.», καθώς και τη λειτουργία της «Τηλεφωνικής Γραμμής Ενημέρωσης και Πρόληψης για τον H.I.V.».

Αρχικά, ο κ. Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Συντονιστής της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου για το AIDS, έκανε μια εισαγωγή αναφέροντας μεταξύ άλλων: «…τη σπουδαιότητα της συνέργειας Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και Κυβερνητικών φορέων στην υλοποίηση τέτοιων δράσεων σαν το πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας και του γρήγορου τεστ (rapid test), ενώ στη συνέχεια τόνισε την έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της PRAKSIS, Αντύπας Τζανέτος, περιέγραψε τους άξονες του προγράμματος, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εξορμήσεων της Κινητής Μονάδας, αλλά και των τεστ στα Πολυϊατρεία της PRAKSIS, τα διδάγματα, αλλά και τα επόμενα βήματα. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί για την PRAKSIS, όπως χαρακτηριστικά είπε: «…κρίνουμε ότι μεγάλο ποσοστό νέων κρουσμάτων οφείλεται στους αδιάγνωστους οροθετικούς.

Συγκεκριμένα, το 25% οροθετικών με άγνοια της νόσου ευθύνεται για το 54% των νέων περιστατικών (ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70%) αντίστοιχα το 75% των οροθετικών με επίγνωση της νόσου είναι υπεύθυνο για το 46% των νέων περιστατικών (ποσοστό που έχει πτωτική τάση μέχρι και 30%). Ο κος Αντύπας συνέχισε, καθορίζοντας τους νέους στόχους της Κινητής Μονάδας για το γρήγορο τεστ:

«στοχεύουμε να βρεθούμε στα σημεία εκείνα που φαίνεται να έχουν το μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας, σε cruising points, σάουνες, gay bar (…) Ενώ απευθύνουμε έκκληση στον αρμόδιο Υπουργό, κο Λοβέρδο, να καθιερωθεί και στην Ελλάδα η ημέρα εξέτασης (testing day), η οποία μάλιστα να μην έχει επετειακή μορφή αλλά αντίθετα να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλο το έτος ( …)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μάριος Λαζανάς, μέλος Δ.Σ. του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο: «…ποσοστό των μεταναστών που είχαν πραγματοποιήσει το τεστ στις δομές της PRAKSIS και επισήμανε τη δυσκολία που παρατηρείται στην διεξαγωγή τεστ για AIDS στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, κυρίως λόγω φόβου σε αυτούς που είναι χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα…».

Σημείωσε το υψηλό επίπεδο παροχών στις διάφορες Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε και στην οποία ρωτήθηκαν νοσηλευόμενοι ασθενείς.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, επισήμανε: «…τη σημαντικότητα της προ-συμβουλευτικής και μετά-συμβουλευτικής διαδικασίας κατά τη διεξαγωγή του rapid test για τον ιό του HIV…» Επίσης, αναφέρθηκε ακόμη στη «…σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της πληθυσμιακής ομάδας των λεγόμενων (late presenters) στους οποίους οφείλονται τα περισσότερα νέα κρούσματα τον οροθετικών…».

Τέλος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Παύλος Θεοδωράκης, ξεκίνησε την ομιλία του με μια διαπίστωση, ότι «…το AIDS είναι θέμα Δημόσιας Υγείας με ραγδαία εξέλιξη. Απάντηση σε αυτό δεν είναι πλέον μόνο η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση (πρωτογενής πρόληψη), αλλά η καθολική προληπτική αντιμετώπιση, εστιάζοντας στην έγκαιρη διάγνωση (δευτερογενής πρόληψη). Πρέπει να περάσουμε από την ενημέρωση στη δράση…».

Επισήμανε την πρωτοποριακή αυτή δράση, καθώς και τη σημασία της συνεργασίας των Μ.Κ.Ο., της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης/ Κράτους σε αντίστοιχες δράσεις, αλλά και τη σημασία υλοποίησης δράσεων που έχουν σαν στόχο και τον αποστιγματισμό των οροθετικών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με αποκλειστική χρηματοδότηση της εταιρείας GILEAD, με την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) και του Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης