Αύξηση της παραλαβής φορτίων φυσικού αερίου με πλοία στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, μείωση της προμήθειας σε βιομηχανίες και μεγάλους καταναλωτές και επαναφορά σε λειτουργία παλαιών πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ, είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα, που εξετάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Τις βασικές γραμμές του ελληνικού σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, εφόσον διακοπεί -λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και εμπόλεμης κατάστασης- το φθινόπωρο ή τον χειμώνα η ροή του ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία, αναμένεται να οριστικοποιήσει την Τετάρτη η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των ενεργειακών φορέων, δηλαδή ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και ΡΑΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σύσκεψη, τη δεύτερη που γίνεται για το θέμα αυτό, θα παρουσιαστεί τόσο μια καταγραφή για το μέγεθος του κινδύνου, όσο και το πακέτο μέτρων που θα τεθεί σε ισχύ σε περίπτωση που επαληθευτούν οι φόβοι διακοπής της τροφοδοσίας της Ε.Ε. με ρωσικό αέριο. Με βάση το αποτέλεσμα της μεθαυριανής σύσκεψης θα συνταχθεί και μια ειδική έκθεση, ένα είδος… stress test της Ελλάδας απέναντι σε ενδεχόμενη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου, προκειμένου να αποσταλεί ως τα τέλη Αυγούστου στην Κομισιόν, κατʼ εφαρμογή της σχετικής εντολής που είχε δώσει στις αρχές του μήνα σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ο Επίτροπος Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ.

Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη καθώς η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό (65-70%) από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές αποθήκευσης αερίου σε στεριά ή θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης