Συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στις 16 και 17 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται για δεύτερη φορά, έχει τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citizenship» και διεξάγεται από την Αυστραλιανή Επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δηλώνει ο συντονιστής του, Ντένης Τριτάρης, η εκπαίδευση, ο ακτιβισμός, η οικονομία και τα νομικά – δικαστικά θέματα είναι οι επιμέρους ενότητες που θα συζητηθούν.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου θα εξεταστεί ο ρόλος της εκπαίδευσης στην κατανόηση της σημασίας του Παρθενώνα για την παγκόσμια κοινότητα καθώς και ο ρόλος του μουσείου ως εκπαιδευτικού εργαλείου.

Στο δεύτερο μέρος, που σχετίζεται με τον ακτιβισμό, θα εξετασθούν οι τρόποι, τα εργαλεία και οι μέθοδοι για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων σε ό, τι αφορά στις δράσεις που γίνονται ανά τον κόσμο για την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα της οικονομίας, καθώς σ’ αυτήν πρόκειται να εξεταστούν ο Παρθενώνας και άλλες αρχαιότητες, στο πλαίσιο των εμπορικά προσανατολισμένων σημερινών κοινωνιών.

Συγκεκριμένα, θα εξεταστούν τα οφέλη, τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν από την επιστροφή των Γλυπτών, για τα εμπλεκόμενα μέρη. Ειδικότερα, θα γίνει λόγος για τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η Βρετανία, σε περίπτωση επιστροφής των μαρμάρων, παρά τη φαινομενική «ήττα» της.

Τέλος, θα γίνει αναφορά στην εκστρατεία της επανένωσης των Γλυπτών στον φυσικό τους χώρο, ένα επίσης σοβαρό ζήτημα, του οποίου η διερεύνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα σε μια διεκδίκηση μέσω της νομικής οδού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο συνέδριο πρόκειται να παρευρεθούν ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπάρι Οφάρελ, ο ομογενής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της ίδιας πολιτείας, Γιώργος Σουρής, επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αλλά και διάφοροι ακτιβιστές.

Με πληροφορίες από cretalive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης