Στη «σκιά» των διαρροών των ονομάτων των αστυνομικών που θα στελεχώνουν το «ελληνικό FBI» και της έρευνας που γίνεται από το Εσωτερικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε σήμερα την επίσημη έναρξη λειτουργίας της νέας υπηρεσίας.

Παρά το γεγονός ότι από την λεωφόρο Κατεχάκη είχε διαφημιστεί εδώ και μήνες η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, όπως είναι η πλήρης ονομασία της, οι επικεφαλής επέλεξαν να μην κάνουν μία ανοιχτή παρουσίαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Προτίμησαν μια κλειστή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών που θα υπάγονται στο «ελληνικό FBI», καθώς και η φυσική και πολιτική ηγεσία.

Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε γραπτή του ανακοίνωση, ούτε καν με δήλωση του στη Δημόσια Τηλεόραση, αναφέρθηκε στο ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η υπηρεσία στην καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος.

«Δίνουμε έμφαση στην ενιαία διαχείριση των υποθέσεων, στην οικονομική διάσταση του εγκλήματος, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και στη διεθνή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών. Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η επιχειρησιακή καινοτομία θα αναβαθμίσει σημαντικά τη δυνατότητα της Αστυνομίας εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και θα συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών».

Στη νέα «υπερδιεύθυνση» θα υπάγονται οι εξής υπηρεσίες:

Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών,
Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας,
Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών,
Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων,
Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας,
Υποδιεύθυνση Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων και
Υποδιεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.

Παράλληλα, ξεκινά η λειτουργία και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος (Δ.Α.Ο.Ε.Β.Ε.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς και του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης (Τ.Α.Ο.Ε.Κ.), με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «έκλεισε ένας σημαντικός κύκλος, αυτός των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίες μετεξελίσσονται σε Διευθύνσεις Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων και ανοίγει ένας νέος, αυτός της ειδικής υπηρεσίας».

Στο επίσημο δελτίο τύπου που εκδόθηκε έγινε παρουσίαση υποθέσεων που ανήκουν στην κατηγορία «Οργανωμένο έγκλημα».

Ποια είναι όμως η κατάσταση όσον αφορά στη λειτουργία του «ελληνικού FBI»;

Είναι όλα έτοιμα και από αύριο το πρωί θα λειτουργούν τα πάντα στην εντέλεια;

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι «ακόμα υπάρχουν αρκετά θέματα προς επίλυση, κυρίως πρακτικής φύσεως».

Για την στελέχωση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος επιλέχθηκαν αστυνομικοί που ήδη ασχολούνταν με συγκεκριμένο αντικείμενο και θα υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους.

Επίσης, η νέα υπηρεσία θα έχει αρμοδιότητα σε όλη τη χώρα αν μια υπόθεση έχει χαρακτηριστικά “Οργανωμένου Εγκλήματος”.

Θα υπάρχουν στις τάξεις της δυο μόνιμες ομάδες ΟΠΚΕ οι οποίες θα χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις.

«Θα πρόκειται για συγκεκριμένες ομάδες οι οποίες θα επιχειρούν αποκλειστικά για τις ανάγκες της υπηρεσίας ώστε να αποφύγουμε τυχόν διαρροές» λέει αξιωματικός που θα συμμετέχει στο νέο εγχείρημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα στους κόλπους της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ εξετάστηκε το ενδεχόμενο να στεγαστεί η νέα υπηρεσία σε κτήριο που θα ήταν αποκλειστικά δικό της αλλά μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει βρεθεί.

Τέλος, οι αστυνομικοί που δεν εντάχθηκαν στις τάξεις του FBI θα παραμείνουν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, κάτι που έχει προκαλέσει μια εσωστρέφεια στο προσωπικό, και αναμένεται να καλύψουν κενά σε άλλες υπηρεσίες, κυρίως σε Τμήματα Ασφαλείας τα οποία έχουν μεγάλες ελλείψεις.

Η ανάρτηση στο X του Μιχάλη Χρυσοχοίδη