Σε έναν απερίγραπτο «εκβιασμό» σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς (κυρίως σκύλων και γατών) προχώρησε προεκλογικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Με τη δικαιολογία ότι δίνει λύση στο άλλο μεγάλο πρόβλημα της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων συντροφιάς, επιχειρεί να αυξήσει με νόμο τα κρατικά έσοδα, επιβάλλοντας χαράτσι 150 ευρώ σε όσους ιδιοκτήτες ζώων αντιδρούν στη στείρωσή τους. Εάν, όμως, οι ιδιοκτήτες δεν επιλέξουν ούτε τη λύση της στείρωσης με κόστος έως 300 ευρώ, αλλά ούτε και τη λύση της αποστολής DNA με κόστος 150 ευρώ, απειλούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε ζώο που κατέχουν.
Πρόκειται για εξωφρενική ρύθμιση, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο μεταξύ των φιλόζωων, αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασε αμέσως τη διαφωνία του με ανακοίνωση.
Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση
Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ενεργοποιείται η εναλλακτική αυτή λύση που υιοθετήθηκε στον ν. 4830/21 μετά τις αντιδράσεις ιδιοκτητών στη λύση της υποχρεωτικής στείρωσης των κατοικιδίων, που επελέγη αρχικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα.
Υποχρέωση αποστολής δείγματος DNA σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών έχουν οι ιδιοκτήτες σκύλου και γάτας, που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους.
Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού γίνεται αποκλειστικά από πιστοποιημένο κτηνίατρο, μέσω αιμοληψίας (0,5-2 ml) ή εάν αυτή δεν είναι εφικτή, συλλέγεται με ειδικούς στυλεούς Teflon δείγμα παρειακού επιχρίσματος (δείγματα κυττάρων από την εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου).
Για τη διαδικασία καταβάλλεται, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς, και άλλα 15 ευρώ καταβάλλονται στον κτηνίατρο για τη λήψη του γενετικού υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (τσοπανόσκυλα). Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Τα δείγματα αποστέλλονται στο υπό σύσταση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και θα παραμείνουν σε σχετική βάση δεδομένων για τουλάχιστον 12 χρόνια. Παράλληλα, ο κτηνίατρος ενημερώνει τη βάση δεδομένων στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).
Με τον τρόπο αυτό οι αρμόδιοι φορείς θα είναι σε θέση -για όσα ζώα οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην τα στειρώσουν- είτε να τα ταυτοποιήσουν εάν αυτά εγκαταλειφθούν, είτε να βρουν τους γεννήτορες εγκαταλελειμμένων ή και θανατωμένων κουταβιών.
Το ποσό του παραβόλου αποδίδεται κατά 40% στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, κατά 5% στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη λειτουργία του ΕΜΖΣ και κατά 55% μέσω του υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
ΣΥΡΙΖΑ: Σκανδαλώδες και εκδικητικό χαράτσωμα
Συγχέοντας την κτηνιατρική γενετική με την κτηνιατροδικαστική γενετική, προχωρούν στην επιβολή προστίμων και ποινών βάσει του γενετικού υλικού. Χωρίς ανάλογο προηγούμενο σε άλλη χώρα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς καμιά απάντηση σε εύλογα ερωτήματα και χωρίς καμιά προετοιμασία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει σε μία διαδικασία πλήρως αναποτελεσματική, από τη στιγμή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μόνο το 1/3 των ζώων έχει σημανθεί και καταγραφεί στην χώρα μας. Χρηματοδοτεί από την άλλη στις πλάτες των πολιτών ένα εργαστήριο με ανύπαρκτο ερευνητικό έργο στον συγκεκριμένο τομέα, για το οποίο μάλιστα έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων εφάπαξ 2 εκ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης.
Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ κωφεύει και αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση γύρω από το ζήτημα, τόσο περισσότεροι ζωόφιλοι θα αντιλαμβάνονται πως οι εξαγγελίες ακόμα και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για την προστασία των ζώων, δεσποζόμενων και μη, δεν ήταν παρά ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να καλύψει τα κυβερνητικά πεπραγμένα που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία των ζώων, το αντίθετο μάλιστα. Μόνο που πλέον δεν πείθουν κανέναν.
Όλες αυτές οι απαράδεκτες, ανεξήγητες και αντιεπιστημονικές μεθοδεύσεις θα ακυρωθούν από μία προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Και θα εφαρμοσθεί ένα πλαίσιο προστασίας των ζώων, υποστήριξης της ζωοφιλίας και ενίσχυσης των δημόσιων λειτουργιών για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος των αδέσποτων ζώων και του παράνομου εμπορίου ζώων, ενός πλαισίου που δεν θα εξυπηρετεί συμφέροντα ημετέρων και δεν θα χαρατσώνει τους πολίτες αλλά θα στηρίζεται στην επιστήμη και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Η απάντηση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς
«Φτάσαμε να μιλάει για χαράτσι ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε φέρει τον νόμο Τσιρώνη, έναν νόμο έκτρωμα που ποινικοποιούσε την φιλοζωία και προχωρούσε σε κυνήγι εθελοντών, μειώνοντας τα πρόστιμα για τις κακοποιήσεις στο μισό, βάζοντας ταξικά κριτήρια για την κατοχή ζώων και θεσπίζοντας κανονικό χαράτσι που μάλλον τώρα ξέχασε. Κάπως έτσι κρίνει, μάλλον εξ ιδίων τα αλλότρια», ήταν μεταξύ άλλων η απάντηση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.
Όπως επισημαίνεται σε ανάλογη ανακοίνωση στο Facebook, «η αλήθεια είναι πως οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων οφείλουν να επιλέξουν αν θα στειρώσουν τον σκύλο ή την γάτα τους ή αν θα αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού καταβάλλοντας το παράβολο των 150 ευρώ, που πάνω από το 55% προορίζεται για δράσεις αποκλειστικά για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων».
Διαβάστε τον σχετικό νόμο εδώ.