Την ώρα που ο Άκης Τσοχατζόπουλος μετρά τις ημέρες για την αποφυλάκισή του, με τους συνηγόρους τους να δίνουν αγώνα να συγκεντρώσουν την εγγύηση των 200.000 ευρώ που του επιβλήθηκε, σφίγγει ο κλοιός ολοένα και περισσότερο για τον διάδοχό του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου.

Όπως όλα δείχνουν, στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών για αδικήματα που ξεπερνούν τις «συμπληγάδες» της παραγραφής βρίσκεται ο Γιάννος Παπαντωνίου για συμβάσεις που υπογράφηκαν επί της θητείας του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας, από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004. και οι οποίες ενδεχομένως τροφοδοτήσουν με νέα στοιχεία την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές φαίνεται πως είναι ένα βήμα πριν την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του κ. Παπαντωνίου, πιθανότατα μάλιστα ακόμη και συγγενικών του προσώπων.

Η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα που χειρίζεται την υπόθεση των εξοπλιστικών, γνωστή και από την αναφορά της σε βάρος της Ελένης Ράικου για απόκρυψη στοιχείων, αναμένεται να ζητήσει άμεσα την άσκηση των ποινικών διώξεων για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) τα οποία δεν καλύπτονται από την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα δώσει ώθηση στην έρευνα και θα «λύσει» τα χέρια των αρχών προκειμένου να προχωρήσουν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενδεχομένως και σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού και άλλων εμπλεκομένων προσώπων.

Η πρόσφατη κατάθεση του επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη για τρεις λογαριασμούς στην Ελβετία, αποτέλεσε τη «θρυαλλίδα» των ραγδαίων, όπως αναμένεται, εξελίξεων στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου.

Τόσο η κ. Ζαμανίκα όσο και ο επίκουρος ανακριτής διαφθοράς Γιώργος Ευαγγέλου εξετάζουν λεπτομερώς τον τρόπο απόκτησης της ακίνητης περιουσίας του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, ιδιαίτερα μετά τις εξηγήσεις τους για το λογαριασμό ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC που εντοπίστηκε από τη λίστα Λαγκάρντ.

Επίσης, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν στοιχεία που κατασχέθηκαν πριν από λίγο καιρό, σε σπίτια εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση των φρεγατών, σύμβαση η οποία δρομολογήθηκε το 1998 αλλά ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Παπαντωνίου,.

Παράλληλα, μελετώνται μαρτυρικές καταθέσεις όπως του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος μίλησε στη Βουλή για τρείς νέους λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου για τους οποίους ενημέρωσαν οι Ελβετικές αρχές την Ελληνική Δικαιοσύνη, προ δεκαημέρου.

Ύστερα από έγγραφο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, οι ελβετικές αρχές επιβεβαίωσαν τον εντοπισμό δύο ακόμα λογαριασμών και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου που συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου ενώ εκκρεμεί και αίτημα δικαστικής συνδρομής για την αποστολή όλων των στοιχείων τόσο για τους λογαριασμούς όσο κα το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Υπό έρευνα έχουν τεθεί επίσης από τους εισαγγελείς Διαφθοράς και τους αρμόδιους ανακριτές τα στοιχεία για τους λογαριασμούς της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου που έχουν εντοπιστεί στην Ελβετία μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές, δεν έχουν μέχρι σήμερα πεισθεί ότι τα χρήματα των λογαριασμών Κουράκου, προέρχονται όπως η ίδια ισχυρίζεται, από τον πρώην σύζυγό της για την ανατροΦή των παιδιών τους. Σημειωτέον ότι η Σταυρούλα Κουράκου και ο Γιάννος Παπαντωνίου έχουν καταδικαστεί για παραλείψεις στη δήλωση του πόθεν έσχες των συγκεκριμένων λογαριασμών σε ποινές φυλάκισης. Οι ισχυρισμοί Κουράκου ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν το 2000 σε λογαριασμό στην Ελβετία αφορούσαν σε καταπίστευμα (νομική ομολογία) για τα παιδιά της από τον προηγούμενο γάμο, δεν έχουν ως σήμερα αποδειχθεί και οι έρευνες των δικαστικών αρχών συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές θα ζητούν να ασκηθούν συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για την περίοδο μετά το 2002 και έως σήμερα, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.